Pečenje na indukcijski plošči

neznan uporabnik

tema odprta - 11. dec 2007 22:49 | ogledi: 13.526 | odgovori: 22

Dragi moji kuharcki,

v novi kuhinji sem se odločila za indukcijsko ploščo. Vzela sem opozorilo, da se bom mogla vse navadit na novo kuhat (prej sem imela plin), zelo resno.

Vse je res fajn hitro, super hitro zavre in zrezki so ful dobr peceni, ampak ne vem kje delam napako pri pečenju (npr.palačink, pomfrija, paniranih zrezkov) v olju. Zdi se mi, da se peče po intervalih in ne s konstantno jakostjo. Tako, da je pecenje palačink en dolg masakr okoli ponve, Dunajski in pomfri pa kar ždijo v olju in nič ne cvrči oz. cvrči na obroke.Tako, da sem do sedaj vso hrano raje vrgla v pečico in dokoncala tam.

Eden od kuhališč je booster in ga ne uporabljam, ko pecem v olju.

Ali ima kdo izkušnje s tem? Ali naj se kar navadim, da bomo od sedaj naprej hrano, namesto v olju pekli v pečici? (=kar mi je sicer o.k. saj je vseeno okusna in veliko manj mastna!) Pa bi vseeno rada vedela.

Hvala za vase odgovore in veliko uspeha pri kuhi vam zelim,

Katja S.

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

12. dec 2007 8:30

Katja, kaj pa če ti posoda ni v redu. Jaz imam le eno kuhalno ploščo in se praži odlično ( čist vse : ribe, jetrca, pohanje ). Pri meni je problem s palačinkami in sicer zaradi ponve, ni za indukcijo, nima ravnega dna in se " čudno " peče. Poskusi morda tudi, na drugem kuhališču, morda je s tem kaj narobe. ežoj

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

12. dec 2007 9:17

Mislim, da bo res kriva posoda oz. njeno neravno dno. Iz lastnih izkušenj vem, da se dno precej poškoduje pri kuhanju na plinu predvsem pri posodah, ki imajo "tanko" dno. Sama sem prej imela plinski štedilnik, sedaj pa imam kombinirano steklokeramično in indukcijsko. Nekaj posode je ostalo stare in pri eni je več kot očitno, da voda gre v intervalih oz. samo na določenih mestih, ker dno posode ni ravno. Svetujem ti, da kupiš nekaj nove podode in bo kuhanje v veselje. Za peko palačink ti priporočam Tefalovo ponev (črna), ki je namenjena le za indukcijo. Spečejo se res krasno - pa ne pri najvišji stopnji, ker so sicer zažgane. Največji izbor posode za indukcijo imajo v Merkurju - tudi cenovni razpon je precej velik. Za zmeren denar (Tescoma) lahko dobiš posodo v kateri se dobro kuha.

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

12. dec 2007 9:19

Vse se peče in praži več kot odlično, le posoda mora biti ustrezna - za palačinke imam tefalovo ponev, ki je primerna za indukcijska kuhališča.

Kuhališča imajo devet stopenj in na večjem indukcijskem segrejem olje do te stopnje, da se pojavijo mehurčki, če vanj pomočim ročaj lesene kuhalnice (no to samo za prispodobo, saj tega nikakor ne počenjam vedno), nato pa v olje položim zadevo, ki jo mislim ocvreti in takoj znižam tam nekje na sedmico ali celo šestico in rezultat je vedno super.

Na običajnem high-light kuhališču je pa zadeva bolj zoprna, pa verjetno se tudi tega navadiš in čez čas ni več problemov. 

rrr

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

12. dec 2007 9:58

Kako pa skuhate kavo za dve skodelici na indukcijskem štedilniku? Lp Nasha

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

12. dec 2007 10:02

Težko, ker najmanjša posoda ki jo indukcija zazna je 8cm Žena je kupila avtomat. Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije

neznan uporabnik

12. dec 2007 10:30

Ja ne vem, jaz sem vso prejšnjo prejšnjo zavrgla, ker ni bila primerna za indukcijsko pečico. Fora posode za indukcijsko je, da se nanjo prime magnet. Preizkusite. Ce posoda ni primerna za indukcijsko, jo moja plošča sploh ne zazna in se kuhališče ne aktivira. Ta ponev, ki jo imam, je prevlecena s teflonsko prevleko proti sprijemanju , ala Tefal, torej palačinke ma da ratajo, pa ne. RAvna je tudi, res je pa da nima tankega dna ampak je odebeljen. Zrezki so na isti ponvi ful dobri in kot z žara (socni, in hitro pripravljeni), palacinke pa so blede in ce jih trpincim dovolj casa, da so se rjave, so pa presusene !? :) Ne stekam!? Me je pa presenetila navadna Emo Celje posoda, na katero se je prijel magnet in jo je tudi plošča zaznala, tako, da mogoce ni treba dat celega premozenja za novo posodo. Kavo za dve skodelici skuham v malo vecji dzezvici od Ema Celje. :) Hvala vam za konstruktivno razmišljanje in predloge, Katja

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

12. dec 2007 10:33

Saj za to Emo posodo je splošno znano, da je primerna za indukcijo. Za peko palačink pa sem jaz hvaležna, da imamo kombinacijo 2+2. In običajno Tefalovo ponev. Ni mi pa jasno to s premerom 8 cm, moram doma probat s ta malim lončkom. Sama kuham kavo v kafetjeri, ki je primerna za indukcijo, sem jo staknila v Muellerju. Pa verjetno res ima 8 cm premera ali več. Zdaj sem pa res firbčna. Loni Makaroni

Doban  

član od: 24.8.2004

sporočila: 238

12. dec 2007 12:36

Jaz imam Elektroluxovo ploščo 2+2 in na indukciji kuham kavico za eno skodelico, torej premer man kot 8 cm. lp, Simona Simona

zvezdica55  

član od: 8.8.2006

sporočila: 555

12. dec 2007 12:37

Mi smo pa ravno zaradi kuhanja kave kupili eno indukcijsko ploščo. Prej smo imeli plin, sedaj pa imamo samo steklokeramično ploščo in kave sploh več nismo mogli kuhati. Na indukcijski pa se dve kavi, v džezvi od EMA, skuhata v minutki in kako prav pride to zjutraj , ko se mudi v službo . Uporabljamo jo tudi, ko je potrebno kaj na hitro skuhati,npr. testenine. Za počasno kuhanje oz. tam kjer je potrebna konstantna temperatura pa uporabljamo steklokeramično. Sem poskusila tudi kaj drugega kuhat na indukcijo, pa mi je zmeraj bil problem z dviganjem in nižanjem temperature. Sem lahko kar stala zraven . zvezdica55

dj  

član od: 14.1.2003

sporočila: 445

12. dec 2007 13:09

Jaz sem sovražila peko palačink na plinu. Na indukciji pa uživam. Palačinke so super. Imam Boschevo ploščo in ima 17 stopenj (1,1.,2,2.,3,3.,....9,. + power). Segrejem na najvišji (9.) potem pa znižam za 6 stopenj (na 7) in pečem palačinko do konca.

V Merkurju sem kupila posebno ponev s prevleko proti prijemanju, ki je primerna za indukcijo-ima čisto ravno in gladko dno in je kar precej težka. V našem Merkurju imajo  dve različini vrsti ponev za indukcijo. Ena ima bolj hrapavo dno, kar pa misilim, da ni v nobenem primeru dobro za kakršno koli steklleno ploščo.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti