Božične pijače

GOSPAKATJA  

član od: 27.11.2007

sporočila: 259

tema odprta - 1. dec 2007 8:28 | ogledi: 5.040 | odgovori: 2

hoj! že leta sanjam o tem, da bom kupila skledo za punč ( tisto stekleno, z zajemalko ), iz katere bom servirala božični jajčni punč ( eggnog ). ampak najprej moram dobiti recept za eggnog, ki se ne bo v pol ure " razdelil" na dva dela: spodaj temnorumenaredkabrozga, zgoraj svetlorumenapenastabrozga. v čem je štos?taprava zadeva stoji cel dan v skledi in ostaja ves čas enaka. meni to ne uspe, pa sem probala 3 ali4 različne recepte. prosim, pošljite mi preverjen recept, po katerem delate same, pa vam uspe !

GOSPAKATJA

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

1. dec 2007 14:22

Po tem receptu ga pripravljam že desetletja. Recept je iz knjige Il mondo in cucina; Enciclopedia gastronomica; volume quarto Sansoni Time-Life, 1971 Milano Praznični punč potrebuješ: 5 jajc 5 žlic sladkorja v prahu 1 liter sladke smetane 2 žlici sladkorja v prahu. 2 kozarca viskija 1 kozarec jamajškega ruma (belega) 1/2 mleka skorjica ene limone, nastrgana na filete (nitke) skorjica pomaranče " po okusu naribanega muškatnega oreščka Beljake stepi s petimi žlicami sladkorja v ne preveč trd sneg. Rumenjake močno zmešaj s stepalnikom do stopnje, ko se kot trak sesedejo na dno posode če dvigneš metlico stepalnika. Beljake stresi k rumenjakom in zmešaj (ne s stepalnikom, kar na roke). Hladno smetano stepi v posodi za punč z dvema žlicama sladkorja, spet ne preveč, tako da sicer stoji pokonci, vendar je še vedno mehka. Med mešanjem vlij jajčno mešanico v stepeno smetano. Ko je to dobro zmešano, po malem, ne da bi prekinila mešanje, dodajaj viski, rum in nazadnje še hladno mleko. Potresi z limonino in pomarančno lupino in muškatnim oreškom. Za najmanj dve uri, najboljše pa čez noč spravi punč v hladilnik ali na hladen balkon. Če ga boš hladila na prostem, ga dobro pokrij, da ne boš sredi noči vozila mačk in ptičev na izpiranje želodca. Ob ohlajanju se bo punč precej zgostil. Količine konkretnih substanc (viskija in ruma) lahko seveda povečaš, to je malo omiljena verzija. Tako pripravljen punč se zanesljivo ne "razdeli", dobro prenese tudi transport. V tem primeru ga shrani v plastični posodi, limonino in pomarančno skorja in muškat pa potresi na punč šele na lokaciji konzumacije. nola

GOSPAKATJA  

član od: 27.11.2007

sporočila: 259

5. dec 2007 0:44

hoj! 1000x hvala ! bom stopila v akcijo in upam, da mi bo uspelo . GOSPAKATJA

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti