Polenta-žganci

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

24. jan 2013 8:42

 

Se dobijo tudi instant koruzni žganci ( Žito : http://www.zito.si/index.php?id=569) in se zelo lepo naredijo. Drugače pa je seveda treba kupiti koruzno moko (meni se dopade Alnaturova v DM-u) in jih skuhati po klasičnem receptu. Tu je eden: http://www.kuharija.si/content/koruzni-%C5%BEganci

Tudi doma narejen koruzni kruh se ne da primerjati s kupljenim. Mi ga ponavadi zamesimo s pol koruzne in pol druge moke. Zelo sočen je tudi tisti, ki se ga zamesi s skuhano polento.

 

trac

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

25. jan 2013 5:26

OOO SUPER!! TOP pomoč. Hvala lepa.
Vem da se dobijo instant in se naredijo ODLIČNO. Obožujem namreč tole staro slo/ita. jed. Sedaj sem se že tako specializiral v kuhanju le-teh, da jih naredim kot je vidno na slikici. Kompaktne, grudaste, suhe. NJAAAM. Takšni najbolj pašejo ka kakšni fini zelenjavni omaki ali pa seveda k kurjem paprikašu!!

Hočem pa se naučit delat še po starem NONA načinu, da bom nekoč tudi svojim nedobudnežem (ko bo tako daleč), približal čas in okolje starih časov, ko je priprava kosila pomenil skoraj edini čas za skupno druženje. 
Pa še takšni žganci imajo verjetno več pozitivnih lastnosti/mineralov kot instant varianta, ali?

Še ENKRAT HVALA TI IZ SRCA!

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

25. jan 2013 8:25

 

Se popolnoma strinjam.

Mi občasno kupimo na ekološki tržnici domač koruzni zdrob in skuhamo polento na 'klasičen (dolg)' način. Okus je odličen.

trac

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

25. jan 2013 9:04

Jaz nikoli ne uporabljam instant variant. Imam čas in voljo, da kuham po starem, ker je razlika res velika.

MBrando, ajdove žgance je najlaže skuhati na koroški način, to je, da moko na suho pražiš, in zaliješ s kropom.

Polenta je meni najboljša iz moke/zdroba iz Eurospina.

Koruzne žgance delam iz navadne koruzne moke, kot je opisano v zgornjem linku. 

Vse žgance pa mešam s posebno kuhalnico, ki je namenjena prav žgancem, kupljeno pri Ribnčanu. Potem pa s kuhalnico zajamem malo testa in z vilicami na drobno nadrobim. Pred umešanjem dodam malo olja.

pirnica

ursiii  

član od: 19.1.2011

sporočila: 543

31. jan 2013 22:46

Jaz sem si pa nekaj zamislila in sicer, če skuham pšenični zdrob na redko v mleku z žličko margarine dobim nekaj kot čokolino in to je močnik.

Če pa pocvrem pšenični zdrob na suho da zadiši, prilijem osoljeno vodo z žličko margarine in pokuham, dobro razmešam, v mojem primeru na krožniku zalijem z sladkim mlekom in... dobim, a dobim žgance?

Čeprav niso bili iz ajdove moke, mogoče kupim in probam tudi z ajdo, spodobilo bi se. Pa vseeno lahko rečem, da sem za večerjo imela žgance juhej.

ursiii

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

31. jan 2013 22:52

Žgance kuhaš iz moke, "polento" (oziroma ekvivalent polente) kuhaš iz zdroba. Pravo (koruzno) polento sicer najprej kuhaš, pa potem še malo pečeš z dodatki, ampak to so že finese.

Že res, da ljudje pripravljajo močnik na različne načine, ampak da bi se delal iz zdroba in mleka, pa še nisem slišala. Večina temu, kar ti omenjaš na začetku, reče po domače mlečni griz (ali gres ali zdrob), pa margarina gor ali dol. V vsakem primeru je pa dobro, kar je pa itak glavno. 

Sonja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

31. jan 2013 23:10

Da ne potegnemo na plan jare kače, kako pri nas rečemo žganci vsemu, koruznim iz zdroba, ajdovim iz moke, pa belim iz pšeničlnega zdroba.

Močnik je pa iz usukančkov, kuhan na mleku, pa je mlečni, lahko je pa "zaroštan", kuhan na vodi in primerno začinjen, pa prej se del usukančkov popraži na malo maščobe.

Ja, namesto vseh trgovinskih pripravkov smo včasih jedli mlečni zdrob, mlečni riž, mlečno proseno kašo, mlečno ajdovo kašo, mlečni močnik, no, saj pri nas to še vse jemo.

rimljanka

ursiii  

član od: 19.1.2011

sporočila: 543

31. jan 2013 23:11

Ja limnol, vem, vem izrazov je skoraj preveč za se razumet. Mi po domače rečemo grjs namesto zdrob. Jedi pa rečemo močnik, oz. vsaj pri naši hiši se tako reče, lahko pri sosedih rečejo drugače joj. Kot na primer, ne poznam nikogar da bi tv daljincu rekel kalkulator. Tudi sosedje ne... Hmm.

No, zdaj ni dileme, kupiti ajdovo ali vsaj koruzno moko, da bodo pristni žganci, sem pa morala sprovat, mi je zelo dišalo, pa sem rekla raje z gresom kot pšenično moko, saj drugega ni bilo pri roki. Hvala za mnenje.

Rimljanka, hvala. Tudi tiste usukančke sem pobrala enkrat iz ene kuharske knjige pod imenom močnik - prvič ugotovila da mi kuhamo drugačen močnik in si skuhala, prav tako zelo dobro. Kaj včasih, tudi pri nas še vedno jemo 

ursiii

Sporočilo je spremenil(a) ursiii dne 31. 2013 23:17

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

1. feb 2013 0:36

trac je napisal/a:

 

 

Mi občasno kupimo na ekološki tržnici domač koruzni zdrob in skuhamo polento na 'klasičen (dolg)' način. Okus je odličen.



trac

 

Kako dobra je polenta je odvisna od dodatkov, ne od tega, koliko časa se kuha. 

 

Vanja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

1. feb 2013 1:04

Odvisno, Vanja, kakor komu.

Prav z veseljem pojem le v slani vodi kuhano, če ni instant, toliko bolje.

lp

 

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti