Pečen piščanec

anajana  

član od: 21.6.2007

sporočila: 142

24. nov 2007 18:14

Najlepša hvala za vse ideje. Najbolj me mika piščanec na soli, pa tudi ta ideja z medom ni slaba. Skratka, zdaj se moram samo še odločiti. Lp, anajana

Lotti  

član od: 13.10.2006

sporočila: 343

24. nov 2007 19:42

Glede na to, da ne bi rada eksperimentirala z raznimi začimbami je po mojem mnenju piščanec na soli absolutni zmagovalec. Ko sem ga sama doma prvič pekla, so bili vsi takooooo zelooooo skeptični, da je kaj, kaj bo prišlo ven iz pečice. Potem pa je piščanca kot po čudežu kar naenkrat zmanjkalo. Lotti

ursiii  

član od: 19.1.2011

sporočila: 543

4. jan 2013 16:50

Lep pozdrav!

Bom kar tu vprašala kar me muči. Že dolgo sem se pripravljala in brisala sline, danes pa sem končno kupila 1.5 kg težkega piščančka (z dodano drobovino). Ta vikend bi rada pripravila polnjenega in pečenega v pečici, tega se nisem še lotila in upam da bo fino izpadlo. Zanima me kako se pripravi nadev, ali se porabi vso drobovino ki je v vrečki?

Mogoče ima kdo še kakšen namig ali trik za posredovat, ker še ne vem kako se bom točno lotila zadeve

Hvala lepa v naprej!

ursiii

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

4. jan 2013 17:09

V vrečki imaš sigurno jetrco in želoček.

Dve rezini kruha (obreži skorjico) namoči v vodi. Jetrca daj v malo vode, da zavre. Naribaj manjšo čebulo, dva režnja česna, rezino špeha na drobno nasekljaj. Namočen kruh dobro ožemi (odcedi vodo), daj v posodo, dodaj čebulo, česen, špeh, malo nasekljanega peteršilja, sol, vegeto (če jo uporabljaš), poper, jajc in jetrco, ki si jo z vilico in nožem dobro zdrobila. Vse dobro premešaj.

Piščanca dobro posoliš - znotraj in zunaj. S to maso nadevaj notranjost piščančka. Kožico in "trtico" od piščanca povlečeš skup ter zapreš z dva zobotrebca.

Če ti je kaj mase ostalo, lahko nadevaš pod kožo z zgornje strani, tam kjer je vrat, prst nežno porineš pod kožo in delaš žepek. To delaš počasi, nežno  (da se kožica ne poškoduje) ter žep nadevaš. Piščanca premaži z mehkim maslom. V pekač vlij malo vode /približno en deci/ ter ga daj v pečico. Vsakih 20 minut  podlij s tekočino, ki se nabere v pekaču.

Peči približno uro in pol na 180 stopinj.

 

Pozdravček! 

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4526

4. jan 2013 17:13

Morda bi pomagalo malo brskanja med temami, pa potem vprašaš, kar te še zanima.

lp

 

 

 

mzm

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

4. jan 2013 19:36

Tudi meni je všeč recept dragičke. Velikokrat brskam po receptih in včasih tudi jaz potrebujem nasvet. Saj zato imamo nadaljevanje tem.... včasih je tudi časovna stiska za brskanje....



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Sporočilo je spremenil(a) Trixi dne 04. 2013 19:39

ursiii  

član od: 19.1.2011

sporočila: 543

4. jan 2013 22:44

dragička, najlepša hvala za hiter odgovor, zelo zelo mi pridejo prav tejle napotki! Oh ja meni se rado zgodi da strani ne znam 2x poiskate ker pozabim ključne besede ipd.. Zato kar vprašam, ogromno se naučim prav tu na kul.slo.

Zdaj pa že komaj čakam da bo pišček na mizi, zihr bo slasten

Lp!

ursiii

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

5. jan 2013 5:15

Nam sicer polnjen piščanec ni všeč. Hrustljavo skorjico pa dobim tako. Piščanca ponavadi prerežem čez prsnico in čez hrbet na polovico. nato previdno z roko sežem pod kožo in jo odmaknem - solim pod kožo, ki jo takoj nato nežno zagrnem nazaj čez piščanca in ga po vrhu namažem z vročim stopljenim maslom. Komur so všeč začimbe lahko v sol vmeša malo naribane limonine lupinice, sesekljanega rožmarina in žajblja, malo popra ali pač začimbe po želji. Na pekač dam malo olja, na to pa naložim koščke čebule, pora, korenja, gomolja zelene, včasih narežem tudi limono na kolobarje ... položim čez polovice začinjenega piščanca in spečem - ponavadi začnem počasneje na temperaturi 100-120 oC. Vmes nekajkrat tekočino, ki se je nabrala na dnu polijem po piščancu. Pa pečem ga v pokritem pekaču in  šele na koncu pustim, da se res hrustljavo zapeče, ko vklopim žar. Iz zelenjave in soka na dnu lahko pripravim okusno omako - komur pač paše.

Tako lahko pripravimo tudi kose piščanca - piščančja prsa s kostjo in piščančje noge ali krače. Pomembno je, da kože ne poškodujemo in jo lepo zagrnemo nazaj, da tako piščanec ohrani sočnost - kožica je pa na koncu hrustljava in tanka kot pergament.

tedyka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

5. jan 2013 7:28

Pri nas pa kruhu ne obrežemo skorjae, ga natrgamo na koščke, namočimo z mlekom, pa ne preveč, na malo maščobe preražimo čebulo, nasekljano na koške, da postane svetlo rjava, dodamo nasekljana jetrca, včasih želodček, tolkiko, da spremenijo barvo. Ne dodajamo česna, sicer pa ostalo naredimo podobno kot dragička. Muškatni orešček je tudi nujna zaćimba, a malo, ker je zelo aromatičen.

Za sepnjanje kože zadnje čase najraje uporabljam bambusove palčke, ki jih sicer uporabljamo kot nabodalca za narezke ali male ražnjiče, ker so neprimerno bolj ostrih konic in se ne lomijo.

Zadnjič sem piščanca (no, bila je le polovica) nadevala pod kožo, tudi dobro.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti