Striženje nohtov

tema je zaklenjena

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. nov 2007 13:23

Ponavljam, ni osnovni štos ni v nohtih. Štos je v tem, kako je bila zadeva predočena in kakšen učinek je imelo to na dekle. Ker, če bi učenka rekla, ups, res sem tole malo zanemarila, bom popilila, ne bi bilo drame. Tako pa se je učenka po svoji sodbi potrudila, jo je pa učiteljica prisilala v neko dejanje, ki je bilo za dekle ponižujoče. Jaz tega tule ne pišem zaradi tega, da bi preštevala, kdo se in kdo se tozadevno ne strinja z mano, bi pa rada pokazala na ene dimenzije, ki jih, se mi zdi, malo ne vidite. Prosim, naj se vsak od vas spomni petih najbolj neprijetnih dogodkov svojega otroštva. Ni treba naglas, ni treba tule pisati obnove - ampak, kaj je vsem tem dogodkom skupno? Občutek, da se nam je zgodila krivica, da smo bili nepravično kaznovani in/ali da nas je to ponižalo. Tisti, ki smo imeli srečo, da smo imeli blage in ljubeče starše, imamo srečo, da je bilo takih dogodkov manj kot pet, ampak bili so pa v vsakogaršnjem življenju. (In žal je na svetu ogromno ljudi, ki je imelo v otroštvu več kot pet takih dogodkov.) In zdaj pomislite pri sebi: koliko časa ste nosili v sebi bridke spomine na take dogodke? Ste jih v resnici predelali? Ali pa še vedno zamerite nekomu, ki vas je po roki tepel z ravnilom ali karkoli je pač počel/a (tole z ravnilom je figurativno, gre za karkšnokoli obliko poniževalnega kaznovanja)? In ravno to se je pri tisti nesrečni uri klavirja zgodilo. Ni ženska postrigla nohtov, ozrioma prisilla nekoga drugega, da si je to sam naredil - tista ženska je nekoga ponižala. Tako lahko ponižuje samo oseba, ki so jo v življenju poniževali in skozi to razvije vzorec, da tisti, ki ima moč, da temu je dovoljeno poniževati ostale. Taka oseba potrebuje terapijo. Ne pa dela z otroci, ker na njih prenaša slabe vzorce. Če bi tista pianobejba imela kakšen pozitiven vzorec - je vrsta stimulativnih načinov, da si punca v puberteti uredi nohte - pa pianobejbi ni nič kapnilo! Dolžnost odraslih je, da smo občutljivi na razliko med poniževanjem in kaznovanjem. Ker otroci so. Vsak otrok (spomnite se sami) točno ve, kdaj ga je res ušpičil in kaj naredil narobe in temu primerno tudi ve, da bo sledila kakšna kazen. In otroci se v bistvu ne upirajo kazni, če ima slednja kakršenkoli pedagoški smoter in ima neko sorazmernost v odnosu na "prekršek"(ni ravno, da so navdušeni, ampak razumejo posledice in odgovornosti). Toda, če je kazen prekomerna in poniževalna, takrat se v otroku vzpostavi jeza in bodisi, da jo kanalizira navzven (da postaja nasilen) ali pa navznoter (da postaja zagrenjen). Vendelina jr.

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

23. nov 2007 13:28

Ja, jaz se tudi strinjam, da temo zaključimo. Hvala vsem, ki ste posredovali mnenje. In če koga zanima konec te zgodbe: vnetje obnohtne kožice na dveh prstih, viola je romala v kot za nekako deset dni, se mi zdi. Kaj čmo, punca ima res posebne nohte!

LP

 

cervus

Lisa  

član od: 13.1.2005

sporočila: 1812

23. nov 2007 14:16

Iskreno, zares iskreno želim vsem vašim otrokom tipa princeska na zrnu graha, da bi jim bilo življenje čim bolj, zares čim bolj prizanesljivo. Kajti svet ne gre v smer božanja in crkljanja, tako da se bojim, da bodo deležni tako striženja, rezanja, polivanja....Precej zdravo zanje bo, če bodo med temi dejanji naredili selekcijo na tisto zaradi česar se bodo borili in tisto kar res ni pomembno. Sicer bodo izgubljali življenje za nepomembne bitke. Lisa

KetyP  

član od: 30.8.2006

sporočila: 123

23. nov 2007 16:21

Vendelina, pomembna razlika tukaj je v tem, da gre za dekle, ki igra violo in ne klavirja - tukaj ne moremo peljat primerjav, čeprav je verjetno osnovna urejenost prstov pri obeh zahtevana, ampak pri godalih je to še bolj pomembno. Sploh pa ni bilo povedano nič bistvenega o "načinu" profesoričine zahteve, ki ga tako vsepovprek pljuvate in kritizirate. Čisto možno je, da je bila to čisto prijazna, dobronamerna prošnja pred začetkom ure, ki jo je deklica narobe razumela (absolutno pa ni fino, če se čuti ponižano). Če ima profesorica pribor za urejanje nohtov stalno tam prav s tem namenom, potem očitno ni kar "naenkrat spremenila kriterijev", ampak je to nekaj, kar pri svojem delu pač zahteva (po mojem mnenju glede na inštrument, upravičeno) in ni šlo za nobeno izživljanje osebnih frustracij, ker je zjutraj na tržnici kupila gnilo glavico radiča... Žal mi je, da ima zaradi tega dekle težave z vnetjem, ampak če boste delali iz tega tak halo, bo ona rabila kakšen psihiatrični nasvet, ker ji bo to preraslo v kompleks. Lp KetyP

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

23. nov 2007 17:47

No, povedanega je zadosti in preveč, tudi elaphus, ki je temo odprla, se strinja z zapiranjem.

Nekako pa mi ne gre v glavo, zakaj je zbudil pred časom forum o "kosilanju" popolnoma drugačen odziv. Če ste pozabile (moški tule sploh niso sodelovali, ste opazile?), ga poiščite in primerjajte oba foruma (odzive, seveda).

Obakrat je šlo za neprimeren odnos učitelja so učenke/dijakinje. Vsaj po mnenju avotrice teme. To sta bili obakrat mami "prizadete" učenke/dijakinje. Odzivi pa tako zelo različni. Sem se zamislila, upam, da se bo tudi katera med vami.

In, če kje, mi na tem področju pa res ne morete odrekati kompetenc. Večina ve, kaj mislim s tem, sem prepričana.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti