Toč, supe

juma  

član od: 15.6.2007

sporočila: 235

tema odprta - 20. nov 2007 13:18 | ogledi: 6.075 | odgovori: 5

Živjo,

v soboto sem bila na kraški osmici, pa smo jedli joto, repo, zelje, pečenice. Pa pili dober teran seveda.

Žal je za toč zmanjkalo prostora, za supe se je pa še našel.

Supe je, za tiste ki ne vedo, sladica: kot pohana šnita, a le v jajce pomočen kruh, ocvrt in zalit s sladko teranovo omakco. Zelo njami... Mi lahko kdo potrdi, da se tako naredi, ali je še kakšna finta?

Toč je pa menda ocvrt pršut položen na ?kuhano ali ? popečeno polento.? ??

Ali je še kaj drugega treba vedet preden sam začneš tole delat?

Ima Kras še kakšno drugo značilno jed?

Ta osmica na kateri smo bili, je bila zelo v redu, a ne vem če smem delat reklamo. Če koga zanima, tudi zasebna pošta še deluje.

LP

juma

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

20. nov 2007 14:21

hm, supa, ki jo jaz poznam, se imenuje istrska supa,  je refošk (jaz sem jo delala že tudi s teranom, ker mi je pač všeč), z malo olivnega olja, noter je prepečen kruh in to je v majoliki. Majolika (ali navaden pisker) se podaja okrog mize, vsak malo popije in malo kruha poje. In je to prava stvar za družbo  .

Ker potem, ko ugotoviš, da, če je pa kruh lahko toliko vina popil, ga pa lahko tudi ti, je že prepozno .

Za tole tvoje supe pa jaz še nisem slišala - mogoče je pa to le moderna supa? Saj zdaj vse stare jedi nekako po moderno obračajo, da niti ne veš, da si dobil na krožnik močnik ali pa funšterc, ker sploh ni podobno samemu sebi .

LP

cervus

TERRY  

član od: 19.11.2007

sporočila: 32

20. nov 2007 17:16

Pri nas v "centru" Krasa (Sežana) delamo supe tako kot je napisala juma. Kruhove rezine se fajn namoči v razredčena jajca (ali pa tudi ne) in ocvre. TERRY

wotrok  

član od: 16.6.2006

sporočila: 10

20. nov 2007 17:20

Take supe so delali po celi Primorski ob rojstvu in krstu. Bom pa recept kar prepisala iz knjige Je več dnevu ku klobas. Potrebujemo: štruco dan ali dva starega kruha (še boljše so supe iz maslenega kruha), pol litra mleka, 2 do 3 jajca, ščep soli, olje za cvrenje, kristalni sladkor za posipanje. Štruco razrežemo na prst debele rezine. Namočimo jih v mleku, nato v stepenem posoljenem jajcu in jih ocvremo na vročem olju. Ocvrte potresemo s sladkorjem. Namesto v mleku so supe močili tudi v črnem ali belem vinu; v mleku in belem vinu. Cvrte so tudi pokapali s teranom ali s črnim vinom in koromačem. Toč s teranom oz. refoškom pa je čisto enostaven - pršut zrežemo (na rezine, na kocke ...), pocvremo (še prej lahko pocvremo malo čebule), polijemo z vinom, solimo, popramo in malo pokuhamo. Po želji lahko z vinom dodamo tudi razžvrkljano jajce. wotrok

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

20. nov 2007 18:07

To pa je tista supa, po kateri te je zanašalo? Z dodatkom popra, soli in sladkorja, kako je bilo to dobro, in kako je bila lepa tista konoba na Brtonigli ali se jo kdo še spomni?

Ja, točno tak si izgledal, ko si zapustil tole konobo, kakšni lepi spomini, kako sem bila mlada

Anamarija Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 20. nov 2007 18:08:17

juma  

član od: 15.6.2007

sporočila: 235

22. nov 2007 9:38

Hvala, punce! LP juma

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti