Pomoč pri potici-drobljenje skorje

KornelijaPT  

član od: 27.12.2006

sporočila: 73

tema odprta - 19. nov 2007 19:48 | ogledi: 2.974 | odgovori: 4

Potrebujem pomoč!

Prvič v življenju sem se lotila delanja potice. V navodilih za testo (75 dag moke, 15 dag malsa, 4 rumenjake, 5 dag sladkorja, 4 dag kvasa, 3 dcl mleka, ščepec soli) piše tudi to, da naj se testo naredi zvečer, tako da bi čez noč odstal na HLADNEM MESTU in zjutri naj bi se naredilo do konca. Sledila sem napotkom. Potica je bila drugačna, kot kaj sem je dosedaj jedla, bila je pa dobra po ukusu, ampak zelo se je drobila, v prvi vrsti zgornja plast testa, da jo je bilo nemogoče rezati.

Seveda, zjutraj je testo imelo posušeno zgornjo plat (ali bi jo zvečer mogla namazati z čem, da se ne bi tako posušila?). To posušeno plat sem uporabila kot spodnji sloj pri valjanju in z tem je ona prišla na površino, kot skorja. Pred peko sem je namazala z rumenjakom a po tem ko sem je izvadila iz pečice, sem še rahlo premazala z vodo. Ker ni bilo napotkov kako peči sem prvo uporabila napotke kot za peko kruha (210 stopinj, na najnižji "polici" v pečici), ampak je hitro začelo rumeneti, pa sem skinula temperaturo na okoli 170 stopinj in dala na sredino, ter pokrila z papirjem, da ne bi zagorelo.

Kaj sem narobe naredila, oz, kaj treba narediti, da se skorja ne bi tako zelo drobila

Hvala

Nelli

KornelijaPT

seherezada  

član od: 19.11.2006

sporočila: 256

20. nov 2007 0:53

Glede na to, da se čez pečen kruh takoj pokrije moker prtič, bi bilo mogoče dobro za kakšno minuto tako narediti tudi s potico. seherezada

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

20. nov 2007 7:36

Ne vem, meni se zdi količina moke kar nekam prevelika, jaz jo delam navadno iz 500 do 600 g moke in 2 dl mleka. Nočna potica se mi nikoli ne zasuši, ko čaka na pečico.

Ampak, če sem jaz tebe pravilno zastopila, si ti samo testo dala počivati čez noč ali kaj? Glede na to, da si omenjala valjanje in tisto skorjico. Te skorjice ima Goljat omenjene v svoji knjigi, pa se sicer ne spomnim, kaj je v tem primeru narobe. 

Nočno potico delaš tako, da zgneteš testo, razvaljaš, nadevaš in daš nato počivat, ter potem pečeš.  

Pa temperatura pečice je bila definitivno previsoka. 

Loni Makaroni

KornelijaPT  

član od: 27.12.2006

sporočila: 73

21. nov 2007 5:45

Hvala za odgovore! KornelijaPT

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti