Poceni kosilo

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

20. feb 2015 14:58

Intenzivna pridelava je tista, ki uporablja vsa dovoljena sredstva za zaščito rastlin, pospeševanje rasti, sodobne tehnologije pridelovanja itd. Se pravi: sintetična gnojila, dodatna hranila oziroma sredstva za povečanje pridelka, pesticide, insekticide, fungicide itd., umetno namakanje,  pač v okviru dovoljenih količin in ob upoštevanju rokov (karenčne dobe).Pa seveda tako, da koncentracije vsega omenjenega v plodovih oziroma tistem, kar pride na trg, ne presežejo predpisanih vrednosti, tam kjer obstajajo.

Skratka ta poceni krompir iz supermarketov, pa marsikateri drag s tržnice, ki je bil malo prej kupljen pri veletrgovcu.

Sonja

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15151

20. feb 2015 19:53

Sonja, hvala! Namreč na tržnici ( da ne omenjam imen) je postal velik spor zaradi izključno domačih pridelkov in prodajalcev, ki nabavljajo pri veletrgovcih. Inšpekcija se jih očitno ni doletela, nasprotno sedaj še ta,ki ima samo svoje pridelke nakupuje pri vele...Zaradi konkurenčnosti, ker ima premalo svoje domače ponudbe napram drugim prodaja vse to kar ostali- zelenjava- brokoli,cvetača, motovilec, solata, rukola, ....Za isto ceno kupim to uvoženo zelenjavo dosti ceneje, pa še slabega občutka nimam....

Si pa želim živeti ob morju, tam namreč  lahko zelenjava dolgo zdrži  preko zime.  !???

 

 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

24. okt 2018 14:04

Ne vem kaj me je zaneslo sem,ampak smo tričlanska družina mož,jaz in sin ,živimo na kmetiji,pojesta veliko,lker je veliko fizičnega dela,nobeden ni debel,potem pridejo pomagat pri setvi koruze in to in ono in račun v trgovini je takoj sto evrov.Koliko na leto zapravite vi.

dvorana

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

24. okt 2018 20:14

Dvorana, kaj si želela vprašati?

 

 

tedyka

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

25. okt 2018 11:02

Hrana je zame vedno strošek, ki je sestavljen iz dveh delov: denar in čas.  Običajno porabim veliko časa za poceni ( zelenjava, peka kruha, štruklji ipd ) jedi in manj časa za dražje jedi (zrezki, čevapčiči, narezki, predpripravljena hrana itd). 

Za zelenjavno juho iz zelenjave z domačega vrta porabim veliko časa,  za govejo juho pa hitro zmečem sestavine v lonec in se sama lepo poooočasi kuha.  Razlika v času priprave je velika, prav tako v denarju.

 

Katrin11

dočka  

član od: 23.12.2012

sporočila: 556

25. okt 2018 12:05

katrin 11 zelo lepo si napisala, da je hrana strošek sestavljen iz dveh delov, denarja in časa. ne vem sicer, kakšno kmetijo imate in kaj pridelujete na kmetiji. Iz razgovora z mojimi sorodniki, ki imajo  kmetijo sem ugotovila, da se, če je čas, volja in znanje kar veliko pridelat doma (meso, piščanci, zelenjava). Za hrano zato porabijo precej manj denarja, kot mi, ki živimo v bloku. Res pa je, da pa morajo delati, kar pa tudi vedno ni lahko.

Glede hrane, ki se postreže ob večjih delih na kmetiji pa menim, da se da dobro postreči "delavce" tudi za manj denarja, kot ga navaja dvorana. Saj ni potrebno kupiti vso naprej predelano hrano (ki pa je še povrhu nezdrava), ker se da iz domačih pridelkov in kupljenih od sosedov pripraviti zelo ukusne in zdrave obroke, ki zagotovo ne bodo tako dragi. Seveda je pri tem potreben čas, volja, znanje, domišljija in izkušnje. Res pa je, da nam časa vedno primanjkuje in raje pripravljamo hrano, ki je ni potrebno dolgo pripravljati - to pač ima svojo ceno.

Jaz nikoli (samo takrat, ko res drugače na gre) ne kupujem zelenjave v trgovskih centrih, ker je v glavnem vsa uvožena in tako obdelana, da ostane še dolgo sveža. Naj mi nihče ne reče, da je takšna zelenjava zdrava. Izogibam se tudi nakupu zelenjave na tržnici pri prodajalcih, ki kupujejo zelenjavo na veletržnici. Jaz kupujem zelenjavo na tržnici sezonsko zelenjavo izključno od branjevk, za katere vem, da prodajajo svojo zelenjavo. Res pa je, da ta zelenjava ni tako lepa, kot tista v trgovini, pa še dražja je. Ampak vsaj vem kaj jem . Jem pač tisto, kar v tistem letnem času je. 

Lep dan, baje eden izmed zadnjih v tej jeseni.

 

Dan je  takšen, kot si ga naredimo

 

 

dočka

Sporočilo je spremenil(a) dočka dne 25. okt 2018 12:06

MiriBon  

član od: 25.10.2011

sporočila: 1764

25. okt 2018 13:23

Dočka in katrin 

~Two things define you. Your patience when you have nothing, and your attitude when you have everything.~

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

25. okt 2018 15:29

Pa tudi domača pridelava seveda ni zastonj. Živim na vasi, nimamo kmetije, vrt in njivo, nekaj sadnih dreves in malo časa.  Obdelujem vrt in v njivi pridelamo krompir, stročji fižol, rdečo peso in podobno pozimi radič, motovilec, solato, kakšno zelje, ohrovt in podobno. Gnoj moramo kupiti, prav tako semena in kar spada zraven, pa razne sadike in podobno. Imeti moramo kopačico, pa nekdo nam mora preorati in prefrezati njivo za setev. Vse to stane in zadnja leta, ne malo stane, pa še enkrat rata, drugič ne, enkrat vzklije preveč drugič niti toliko, da bi vedel kaj si tam sejal, pa potem ponavljaš setev in vse to od spomladi do jeseni. Sploh se to dogaja zadnja leta, pa še nisem pogruntala ali se je podnebje toliko spremenilo ali so semena slaba. Strinjam se, da se da z domačo pridelavo marsikaj prišparati, seveda če uspe,če zraste, če ni potrebno preveč zalivati.... Saj vem, tudi naslednje leto bomo spet sejali....

Rada bi povedala le to, da je tudi pridelava zelenjave za lastne potrebe vedno dražja,  res je, da veš kaj ješ, koliko si škropil, s čim in podobno, delo v vrtu ti mora biti v veselje in sprostitev... Pa vendarle na drugi strani, bi bilo ceneje, če bi kupoval v trgovini - sezonski pridelki so večkrat smešno poceni. 

Lep jesenski dan še naprej.

 

tedyka

Sporočilo je spremenil(a) tedyka dne 25. okt 2018 15:33

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

26. okt 2018 7:05

Nimam kmetije, le zelenjavni vrt. A poskušam (poleg začimbnic) saditi ali sejati rastline, iz katerih lahko naredim največ uporabnih kombinacij. Na primer, če imam z domačega vrta korenje, fižol in zelje, lahko skuham kompletno kosilo: korenčkova juha,  fižolovi polpeti ali boranija, zeljna solata.  Krompirja žal ne morem  posaditi veliko, posadim pa najbolj zgodnjega še pod kopreno in potem komaj čakam na pečen mladi krompirček. 

In za jedilnike iščem idejo tule na kulinariki, vtipkam, kaj imam na zalogi, potem pa izberem nekaj, kar mi je všeč. Marsikaj okusnega in uporabnega ste me že naučile, hvala vsem!

Katrin11

Sporočilo je spremenil(a) katrin11 dne 26. okt 2018 14:00

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti