Poceni kosilo

tanasa  

član od: 28.12.2009

sporočila: 26

18. feb 2015 17:36

Bliža se pomlad... Če imate vsaj kakšen svoj kos zemlje ali če ga imate možnost najeti ali če vam ga kdo zastonj odstopi, se splača imeti vrt. Malo iznajdljivosti, nekaj vloženega časa in dela (namesto plačljive rekreacije), pa gre. Skombiniraš tako, da vso sezono nekaj rase in viške sproti pospravljaš v zamrzovalnik, vlagaš, sušiš. Za pomladno solato poseješ/posadiš zimski radič, za zgodnjim krompirjem repo ipd. Radič počaka zunaj tudi do pomladi.

Naša parcela je velika 500 kv. metrov; na njej stoji hiša z dvoriščem, nekaj zelenice in vrtom. Pridelamo zelenjavo za sproti (vsak dan kuhamo za 4) in vso ozimnico s krompirjem vred. Solate (radiča) je letos zmanjkalo na začetku februarja, sedaj so na vrsti vložene solate...

Brez volje ne gre.

Škoda je, ker smo v tej deželi krepko pozabili znanje prednikov, kar se tiče pridelave in priprave (poceni in okusne hrane).

tanasa

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

18. feb 2015 18:32

tanasa je napisal/a:

Škoda je, ker smo v tej deželi krepko pozabili znanje prednikov, kar se tiče pridelave in priprave (poceni in okusne hrane).

O, ne, nismo pozabili. Mnogo jih/nas poznam, ki to počnemo. In, se mi zdi, da je takih vse več. pa ne le zaradi denarja, tudi iz mnogih drugih razlogov.

rimljanka

marjja  

član od: 6.9.2011

sporočila: 2510

18. feb 2015 18:39

V kateri temi že so nas prepričevali, da se vrt ne splača????? Pa Sao Paulo je bil večkrat omenjen...

marjja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

18. feb 2015 19:38

Vrt se že splača, sploh če imaš veselje, toda vsi zanj nimajo možnosti. Ko sem bila otrok smo živeli v bloku in skorajda vsako stanovanje je imelo vrt na bližnjih zemljiščih. Potem pa so tam zgradili bloke in štiripasovnico. In tako je vedno več blokov in cest in vedno manj zemlje, na kateri bi tudi tisti v mestnih naseljih lahko imeli svoj košček vrta. Zemlje, ki je na razpolago, je premalo.

Druga zgodba je v naseljih hiš, na obrobju mesta, če imaš kje blizu sorodnike pa ti košček zemje odstopijo. A za vse še vedno premalo, pa naj obračamo kakorkoli.

mamamia

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

19. feb 2015 8:56

Mi živimo na obrobju in mejimo na en velik travnik.Z lastnikom smo se zmenili za najem, ga preorali in ogradili. Evo tudi letos bom vrnarila, pomlad prihaja kmalu bo veliko dela. Je pa super, ker je blizu imam sod z vodo, da še kaj operem, zalijem . Najlepše pa je nabrati zelenjavo in hitro dobiš idejo za kosilo. Lani sem pridelala 4 kg graha in še je na zalogi. Najbolj navdušena sem bila nad kodrolistnim ohrovtom, ki se trga pa listih. Imam pa še kar nekaj motovilca in radiča. Pa še kak regrat je kje pognal. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

19. feb 2015 12:54

Krompir iz Merkatorja (10 kg v vreči) stane cca. 2 EUR ob akciji. Če ti ga pripeljejo gorenjski pridelovalci na dom, pa je dva- do trikrat dražji, pri tem je tudi krompir iz Merkatorja slovenski. Če paziš na denar, se splača kupovati takrat, ko za določene izdelke veljajo akcijske cene, pa čeprav nakup tisti hip ni nujno potreben.

Glede vrta pa marsikdo idealizira njegov pomen. Zelenjava z njega ni zastonj, zahteva veliko dela in tudi denarja za gnojila, semena, zalivanje ipd., pa še pridelek je zelo odvisen od vremena. Zato tistemu, ki nima veselja do dela z vrtninami in se vrtnarjenja loti iz komercialnih razlogov, tega ne priporočam, ne bo prihranil veliko. Spadam med tiste, ki na vrtu uživajo, zato cena mojega časa, potrošenega na vrtu, ni pomembna. Se pa bojim, da bodo slej ko prej pod pritiski velikih korporacij iz EU prišle različne birokratske omejitve pri pridelavi zelenjave in sadja na manjših privatnih parcelah (vrtovih) ali celo njihova ukinitev. Mislim, da bi nas kar precej s Kulinarike šlo takrat na ulice.

lp

booris

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

19. feb 2015 13:37

Booris, upam, da ne.Sam veš, da je užitek jesti sadove dela na vrtu. Jaz sem bila lani kot majhen otrok, ko sem vsak dan pobirala jagode. Sama ne rada vstajam zjutraj,če le ni obveznosti, vrt ( no pa tudi gobarjenje)  pa me zlahka zvleče iz postelje..

Drugače pa je krompirja iz vrta za par kosil, ga preveč pojemo. Se ga pa splača kupit  v akcijah- slovenskega. 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

19. feb 2015 13:38

booris je napisal/a:
Zelenjava z njega ni zastonj, zahteva veliko dela in tudi denarja za gnojila, semena, zalivanje ipd., pa še pridelek je zelo odvisen od vremena.

Drži, če vse kupiš. In ne drži, če imaš svoj kompostnik, če si v katerem od krogov izmenjave semen, če imaš bolj ko ne permakulturni vrt ali vsaj uporabljaš zastirko, če si vsaj del sadik vzgojiš sam.....zastonj rekreacija pa tudi ni od muh. Ja, za vse to je potrebno veselje, čas se že najde, možnosti pa, vsaj pri mnogih, tudi so. Res pa je, da morda ne pri vseh.

Ena mojih znank iz teh krogov pravi, da je vrtnarjenje edini hobi, ki več financ daje kot jih jemlje.

rimljanka

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4309

19. feb 2015 14:34

Trixi je napisal/a:

 Se ga pa splača kupit  v akcijah- slovenskega. 



Kjer je volja, tam je pot. Trixi

 

Ja, pa ne tistega gorenjskega iz intenzivne pridelave - žal.

rrr

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

19. feb 2015 21:09

Mi lahko poveš kaj več o tej intenzivni pridelavi, prosim?

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti