Okrasna paprika v lončku

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

tema odprta - 12. nov 2007 2:19 | ogledi: 5.975 | odgovori: 7

V Lidlu sem kupila lončnico - okrasno papriko. Čez par dni je revica ostala čisto brez listov, oz. so se vsi posušili in zdaj žalostno visijo in seveda tudi odpadajo. Kje sem ga polomila? Zalivala sem ravno toliko, da je bila zemlja vedno vlažna.

Pred 4 dnevi pa sem dobila v dar lončnico - gerbero. Zalila je še nisem, zato prosim, če mi svetujete, kako naj z njo ravnam, da mi bo uspevala.

Z lončnicami nimam veliko izkušenj, lepo mi uspevajo vijolice, kaj zahtevnejšega pa si niti ne upam nabaviti.

Hvala za odgovore!

galja

Rmeli  

član od: 5.2.2004

sporočila: 344

12. nov 2007 8:50

Pri gerberi pazi, da je ne zaliješ preveč in po listih, ker začnejo gniti in cvet se potem sploh ne razvije do konca in prej odmre. Se pravi na svetlobo z njo in po malem zalivati, toliko da je malo vlažna prst. Moraš pa paziti, da nimaš v okrasnem lončku vodo. Ko zaliješ, po nekaj minutah odlij odvečno vodo. To je tako, kot bi mi stali non stop v vodi. Papriko si mogoče praveč zalila ali pa si jo postavila nad kakšen radiator. Poglej, če zemlja ni preveč mokra in jo malo izsuši, potem pa zalivaj normalno, dva-trikrat na teden odvisno od toplote stanovanja. Drugače ima paprika rada sonce in toploto, tako da jo imej čimbolj na svetlobi, samo stran od radiatorja. LP, Rmeli Rmeli

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. nov 2007 9:26

Paprika je tako ali tako enoletnica. Če si zdaj (konec sezone) kupila rastlino s plodovi, je svoj življenjski ritem tako ali tako že počasi zaključevala.

Ko kupujete rastline v zanje nespacializiranih trgovinah, vedite, da z njimi ne ravnajo tako kot bi bilo treba. Premalo svetlobe, prepih, zalite ali ne, ko, pa preveč,.......potem po kakem tednu, 14 dneh mučenja (pa že prej iz rastlinjaka do trgovine so dale scoje skozi), p pridete vi in jo kupite. Najbrž je jasno, da ni ravno veliko obetov za uspeh.

 

rimljanka

nalin  

član od: 13.1.2005

sporočila: 231

12. nov 2007 9:34

rimljanka je napisal/a:

Ko kupujete rastline v zanje nespacializiranih trgovinah, vedite, da z njimi ne ravnajo tako kot bi bilo treba. Premalo svetlobe, prepih, zalite ali ne, ko, pa preveč,.......potem po kakem tednu, 14 dneh mučenja (pa že prej iz rastlinjaka do trgovine so dale scoje skozi), p pridete vi in jo kupite. Najbrž je jasno, da ni ravno veliko obetov za uspeh.

[rumenimak] rimljanka
Poleg tega skrivnost moje mami, ki se službeno ukvarja z nabavo lončnic,... vse te lončnice so vzgojene zato, da hitro crknejo-odmrejo, ker jih načrtno zastrupijo, razlog_: večja prodaja. Če želiš kakšno kvalitetno rožo, jo moraš kupiti v vrtnariji ali pa vsaj pri preverjenemu prodajalcu. tudi razne cvetličarne so zelo vprašljive glede kvalitete rož-lončnic. nalin

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. nov 2007 10:35

No ja, jaz sem poleti kupila en čist ocufan čili v enem hipermarketu, samo zato  ker sem vedela, da ga nihče drug ne bo. Presadila sem ga in malo obrezala. Potem je začel rasti, zacvetel je in na mali rastlinici je pognalo več kot 50 cvetov. Vsi si se razvili v čilije. Zdaj so seveda že suhi, krasijo mi steno kuhinje.

Pogosto je tako: če veš, kaj kupiš, kako s tem naprej, je uspeh skoraj zagotovljen, četudi kupiš rastline v kakšne hiper........; določen delež rastlin je pa seveda obsojen na propad.

rimljanka

fresh  

član od: 4.5.2006

sporočila: 1856

12. nov 2007 10:46

Jaz sem bila čisto šokirana, ko sem kupila majhne praproti (no, vsaj tako izgledajo- nisem ravno podkovana na tem področju) in potem sem prebrala na priloženem listku, da zagotavljajo, da bodo zdržale 2 meseca ob priporočeni negi. Če mi ne bi bile tako všeč, bi jih nesla nazaj. Hvalabogu zaenkrat zelo lepo uspevajo. fresh

galja  

član od: 6.7.2004

sporočila: 1351

12. nov 2007 20:34

Vsem hvala za nasvete, upam, da mi bo vsaj gerbera ostala, paprika je kilava sto na uro ,ne vem, če bo kaj iz nje. Rimljanka ima prav, to je le za nekaj dnevni okras, to bi pri svojih letih že lahko vedela / ha,ha,/, ampak mi je bila pa res zelo všeč. galja

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. nov 2007 21:01

galja, ne se sekirat - papričice ti bodo ostale za popestritev kulinaričnih dobrot !

LP

cervus

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti