Hrana za 10-mesečnika

kletka  

član od: 1.5.2007

sporočila: 151

tema odprta - 7. nov 2007 15:21 | ogledi: 19.535 | odgovori: 19

Drage kuharice, ne se mi prosim smejat, pač nimam ravno izkušenj z otroki. Zanima me namreč, kaj je 10-mesečnik. Predvidevam, da kašice ipd.

Tale dečko na posnetku je namreč svojo hčerkico nahranil s filano papriko (?!).

http://www.kabeleins.de/doku_reportage/maenner_allein

kletka

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

7. nov 2007 15:28

Pri 10 mesecih čisto možno. Posnetka pa nisem gledala. Glede na to, da otroci po zdajšnji doktrini začnejo kašice jesti pri 6 mesecih, naše mame so nas hranile z njimi že pri 3 mesecih...

lidka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. nov 2007 15:44

 

Če paprika ni preveč začinjena s soljo in poprom, jo desetmesečni otrok, seveda če nima kakšnih zdravstvenih težav, brez nadaljnjega je. Saj riž in meso se dajeta otrokom že tudi pri šestih, sedmih mesecih, seveda v primernih količinah in pripravljeno brez močnih začimb.

 

Moja otroka sta pri desetih mesecih jedla vse, pazili smo le na poper, ingver in nekatere druge močne začimbe, svinjskega mesa tako niti mi odrasli ne jemo veliko, pa kaj zelo kislega jima nismo dajali, drugo pa vse.

 

Mamamia

mamamia

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

7. nov 2007 15:49

podobno kot odrasli, le da izpustiš svinjsko meso, beljak, mleko, med, alergeno sadje in zelenjavo (vsaj citruse in oreščke; morda tudi paradižnik in papriko)... pa malo manj soliš in zmerno začiniš (npr. poper, paprika, muškatni orešček, curry so potencialni alergeni). Če filano papriko malo prirediš, sploh ni slaba izbira!!! veverica

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

7. nov 2007 15:56

Jaz ji dam vse kar jemo mi, stara je tudi 10 mesecev. Začimb pa tako ali tako ne uporabljam, pa tudi solim ne veliko. jade

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

7. nov 2007 16:24

Jaz pa ne vem kaj naj naredim z našim 8-mesečnikom, ki absolutno ne mara hrane, ki bi bila samo zmučkana. Zmučkati sadje in zelenjavo tako, da ne bi ostalo niti najmajših koščkov mi ne uspe brez paličnega mešalnika. V tem primeru hrano odklanja, nekajkrat me je tudi že pobruhal, saj se je toliko časa davil, da mu je vrglo gor................ Problem je že hrana, ki je malce bolj gosta. Jeva že kar dosti stvari, vendar vse v bolj redki varianti. Kdaj ste pa začele dodajati razne skutke in jogurte? LP katjushka

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

7. nov 2007 17:26

Draga Kletka, 10-mesečnik bi pa že moral jesti skoraj vse, saj bo verjetno čez mesec ali dva že šel v varstvo.!.

Se spomnim mojih otrok, v teh mesecih so že šli v jaslice in so jedli hrano isto kot midva.

Bolj sveže spomine imam z vnučki - so trije (9, 6 in 2,5). Zelo zgodaj jim je mamica začela dajat navadno hrano. Nobedena dodatnega mleka, nobenih frutkov in tistih kašic, nobene miksane hrane s paličnim, temveč zmečkano z vilico.

Naš 9-letnik je rojen v maju, se pravi, za božič je bil star 7 mesecev, ko bi videli kako je jedel sarmo.

Naj povem da prva dva otroka ne vesta kaj pomeni antibiotik, ker ga nikdar nista potrebovala.

Mamice, ne komplicirajte preveč!

Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

7. nov 2007 18:26

veverica, a tole o beljaku, mlerku, papriki in citrusih velja nasploh ali samo za otroke s kakšno možnostjo, da dobijo alergijo?

Ker moja dva sta pila kravje mleko, v tem času seveda, vsak teden pojedla eno dve celi jajčki, mehko kuhani in z nadrobljenim kruhom, pa ni bilo nikdar nič narobe. Seveda brez močnih začimb, samo malce soli je bilo zraven.

Glede paprike se tudi sprašujem, zakaj ne. Seveda kak manjši košček, drobno sesekljan in vmešan v kakšno mesno-zelenjavno kašico. Vsaj pri nas smo ravnali tako, pa tudi pomaranče in mandarine sta jedla z veseljem, krhelj po krhelj sta kar sama sesala in grizljala, sin pa kdaj tudi rezino limone. Ali pa sem jima stiskala sok iz citrusov in ga včasih mešala s kakšnim drugim iz korenja ali jabolk na primer, ali pa sta pila "limorančo" razredčeno z malo vode (če sem dala preveč limone...)

 

Tudi paradižnik sta jedla, včasih sveže sesekljanega z mesom in pirejem naprimer, ali pa dušenega v kakšni lahko zelenjavni omaki. Predvsem pa sta oba jedla zelo velik rib, kuhanih in pečenih, zelenjavo pa sem jima samo malo pokuhala ali dušila, na nekaj kapljicah olivnega olja ali na malo masla in pretežno navodi, potem pa dodjala sveža sesekljana zelišča (bazilika, timijan, majaron, peteršilj, da je hrana lepo dišala in imela aromo).

 

A morda kje obstaja kak seznam, česa naj se pri malčkih izogibamo, kjer je našteto, kot si navedla? Sploh beljak me zanima. Za rumenjak, poln holesterola in maščob, bi še razumela, ampak zakaj ne otrokom dati pečenega ali kuhanega beljaka? Pa mleko? Pri majhnih dojenčkih povsem razmem, da uporabljamo adaptirano, ampak pri desetih mesecih bi pa malček že lahko poskusil z običajnim mlekom. Ne vem, tako pač mislim, pa tudi kolikor poznam mladih mamic v moji bližini, tam nekje po osmem mesecu vse začno z običajno hrano in kravjim mlekom,seveda  z omejitvami pri začinjanju in nekaterih vrstah mesa, kot smo že navedle.

Katjuska, skuto, jogurte in podobno sem otrokoma dajala tam nekje po šestem mesecu (prej sem ju pretežno dojila), pa sta oba zelo rada jedla te reči, tudui kak kupjen puding sta dobla, če ni bilo ravno doma skuhanega pri roki.

 

 Ali pa sva medve z dragičko za staro šaro, tudi možno. Ampak to namabodo povedale snahe, kajne dragička, če naju bodo sploh kaj vprašale?

 

Lep pozdrav vsem, Mamamia

mamamia

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

7. nov 2007 18:32

Baje naj otroci do 1 leta ne bi jedli kravjega mleka, beljaka, med, ribe. Tole se spomnim na hitro, zakaj ne vem jaz se tega ne držim. jade

galyka  

član od: 13.10.2004

sporočila: 992

7. nov 2007 20:00

Kravje mleko, jajca, arašidi, jagode so baje navečji povzročitelji alergij in bi se jim zato naj izogibalo. Med naj bi bil povzročitelj smrti v zibki (ko dojenčki kar zaspijo), za ribe pa ne vem. Ko se pogovarjam z mojo mami, tudi pravi da smo vse jedi, jaz sem zrasla gor na razredčenem kravjem mleku, ker ni imela svojega pa sem (baje) normalna. Kolikor spremljam prijatelje z otroki imajo zelo različne izkušnje. Eni "komplicirajo" že pri nosečnostih in se srečujejo tudi z alergijami, drugi pa nič in imajo vesele, zrave otroke... Sicer je pri alergijah baje tudi velik vpliv dednosti. Zakaj se danes nasveti glede prehrane in vzgoje tako razlikujejo od tistih recimo 20, 30 let nazaj pa tudi jaz ne vem. Mogoče bi lahko to povedal kak pediater oziroma nekdo, ki uči v materinski šoli, ker tam starši največ izvedo.

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

7. nov 2007 20:43

Jaz pri naših prvih dveh fantih nisem delala bistvenih razlik kar se prehrane tiče oz. bi rekla. da sem pri prvem fantu še bolj komplicirala, pa prvi fant nima nobenih težav s prehrano, medtem ko je drugi hud alergik na kravlje mleko, razvila pa se mu je tudi senzibilizacija na sojo, arašide in lešnike. Tako da ni težava samo kakšno hrano nudimo dojenčku, ampak tudi od določenih drugih dejavnikov................. Sedaj pri tretjem pa sem opazila spet druge vrste odstopanja: težave s trdoto blata (tako da moram precej paziti kakšno hrano mu dajem, pri pa sem mu nudila enako prehrano kot pri prvih dveh, pa sta odvajala brez kakršnihkoli problemov), poleg tega pa mali (zaenkrat) noče jesti hrane, ki ni spasirana, kot sem že prej omenila, medtem ko sta prva dva že pri 1 letu jedla špagete (seveda na drobno razrezane), riž in kruh. Po moje je potrebno upoštevati, da nismo vsi kloni, da je vsak individum zase, zato enostavno posploševanje ni na mestu............. Tudi sama sem presenečena nad izzivi, saj sem mislila, da pri tretjem bom pa že vedela................ Pa verjemite, da pri tretjem sedaj nisem začela komplicirati....odkrito za to niti nimam časa. Pa obilo veselja z vašimi sončki vam želim. katjushka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti