Proti kadilski zakon

nana1  

član od: 3.2.2007

sporočila: 202

tema odprta - 4. nov 2007 19:55 | ogledi: 3.764 | odgovori: 110

Zadnje dneve in tedne poslušamo veliko o proti kadilskem zakonu in o propadu lokalov, pa me zanima vaše mnenje. Ali mislite, da gre gostincem res tako slabo ali pa je to le neki znak protesta? Pri vsem tem se mi zastavlja kar nekaj vprašanj:

- ali hodimo v lokale samo zaradi cigaret ali morda zaradi druženja in pogovora ob kavi oz. pijači

-glede na to, da so druge države ta zakon že osvojile, kaj za vraga je potem narobe z nami? (vsa čast Ircem)

-govorijo o škodljivosti cigaretnega dima ( se strinjam), ampak zdaj pa deklice strežejo v samih majčkah po vrtovih. Je to zdravo?

-povečalo se je kajenje po domovih. Kaj pa domači, ali oni nimajo pravic?

-v Italiji je kajenje prepovedano, a se je prodaja cigaret vseeno povečala. Kaj nam to pove?

-ali nam zaradi teh neprilagodljivosti še vedno govorijo "balkanci"?

Upam, da nisem nikogar užalila saj to ni bil moj namen, zanima me le, zakaj toliko prahu okoli tega.

nana1

Lipa  

član od: 28.7.2003

sporočila: 243

4. nov 2007 20:29

Ne kadim in mi je sedaj prav všeč, ko prideš iz lokala "nezakajen". Zanimivo, da je TOLIKO govora o tem sedaj, prej se ni pa nihče od kadilcev vprašal, zakaj mi ne hodimo v lokale. VEDNO samo kadilci - prej in sedaj. Na vsak način bi želeli deliti dim z nami, nekadilci. Zakaj? Meni je všeč čisti zrak. Kazni pri nas za nespoštovanje zakona so mile, v primerjavi z ostalimi državami. Ta vikend je bila na HR reportaža iz Kanade, kjer je kazen za nespoštovanje "kadilskega" zakona kar (cca) 3.000 EUR. Informacija za kadilce: saj samo-zastrupljanje s cigareti ni prepovedano. Lahko bi se razpisala, pa je pravzaprav škoda truda, ker kadilci preprosto NOČEJO razumeti (niso razumeli prej, niti sedaj - spet!?). Na kaj neki vplivajo ti cigareti?! Lipa

lili_stef  

član od: 18.1.2007

sporočila: 183

4. nov 2007 20:40

Povedala bom samo svoje mnenje in upam, da ne bom s tem koga užalila, ker nimam tega namena.Zrasla sem v nekadilski družini in v moji družini smo zaenkrat tudi sami nekadilci, zato 100% odobravam ta zakon. Pri nas v službi imamo majhno jedilnico in ko so jo zasedli kadilci, nisem sploh vedela kaj jem, ali sendvič, ali cigarete. Da ne govorim kako sedaj uživam, ko vem kaj jem.Če smo se mi lahko podrejali vsa leta kadilcem, ne razumem zakaj je to za kadilce nesprejemljivo. Saj se v lokalu da družiti in pogovarjati tudi samo s kavo brez cigarete, čeprav verjamem, da kadilci uživajo, ko zraven kave enega prižgejo. Si bodo pač morali tudi gostinci manjši kos pogače rezati, ne samo navadni smrtniki. Če se pa moramo vsem zakonom podrejati, se bomo pa tudi temu, če nam je prav ali ne. Samo malo več časa bo potrebnega. Za konec pa še enkrat, to je samo moje mnenje, do katerega pa imam pravico. Vesela pa sem, da pridem domov brez cigaretnega parfuma. lili_stef

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

4. nov 2007 20:45

Mene pa pogreje dejstvo,da slovenski kadilci delajo tak halo,ta zakon pa je uveljavljen v kar nekaj drugih držav. Prav vesela sem,da zdaj ko se pred šolo želim pogreti ne smrdim kot star pepelnik,da pa vsak dan na balkonu "luftam" obleke.Sicer poznam lokal,kjer zakon na veliko kršijo tako,da zunaj zmrzujem jaz ne pa kadilci :(. Se mi pa zdi edino prav moja pljuča pa so tudi nadvse hvaležna.Skratka zadnji čas,da se je to uvedlo in nadvse upam da se to ne ukine :(. Roncolino

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

4. nov 2007 20:48

Ah, po moje je prav da država ( katerakoli že, pa najsi bo EU ali SLO ) skrbi za nas. Tole s cigaretami je le začetek, pogovor sprijatelji, seveda, do sedaj vemo kako, sedaj brez cigaret ( saj veste nikotin ), pol bomo prepovedali kavo ( saj veste: kofein ), čaj tudi ni nič boljši ( pa naj si bo tein ali kofein ), alkohol je itak strup, .............orandžada, a ste zmešani, a veste koliko ljudi ubije sladkor?

............Pa kaj, mislite da so restavracije boljše, ogljikovi hidrati, maščobe........ vse prepovedat. Treba bo kontrolirat kaj ljudje počnejo doma, kamera v vsak dom, kaj pa takega počnete v spalnici, da država ne bi smela vedet.........

pa lep pozdrav gospod Orvell Georg 

 

ežoj

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8686

4. nov 2007 20:54

Ežoj,  se pridružujem.

 

Pozdravček!

Sasenka  

član od: 5.9.2005

sporočila: 252

4. nov 2007 20:54

Jaz pa mislim, da bi se gostinci bistveno manj jezili nad nizkim obiskom njihovih lokalov, če bi malce spustili cene. Ena bela kava stane v LJ in okolici od 1,30 EUR do 1,50 EUR. Prosim lepo, koliko kave pa porabi, da naredi eno belo kavo in koliko stane en kilogram kave!?!? In kako fino je bilo imeti lokal, ko je bil ta ves čas poln. Kadilcev seveda. Ki so prihajali kar sami od sebe. Zdaj se bi bilo pa treba malce bolj podtruditi, da bi gosta pritegnili. Morda s kako dodano vrednostjo ali pa z malce nižjimi cenami. Ampak to je že preveč dela in malce preveč možganov je potrebno uporabiti za doseg primernega učinka. Ah, ja, vsi se samo jezijo nad trgovci, kako so povišali cene. Zakaj pa gostinci niso na tapeti? S(m)o spregledali, da so njihove podražitve nastopile hkrati z novelo zakona? Sicer pa zakon podpiram 100%.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

4. nov 2007 21:24

Črta ločnica
Novo

Ja, je kdo kdaj izračunal, koliko se zasluži pri enem (!!!) litru mleka, ki ga razdelijo v kave z mlekom, pa morda še čaje?

Pred kakšne pol leta sem ugotovila, da v enem od Lj. lokalov (mu ne bom delala reklame) stane tisti požirček mleka za v čaj približno toliko, kot pol litra trajnega mleka v trgovini. Ga iz principa nisem hotela, sem pač iz trme spila čaj brez mleka (pa čeprav/ali pa zato) ker je plačal kolega.

No, tole je sicer mimo osnovne zgodbe, ki pa jo z vsem srcem podpiram. Podpiram ta zakon, ker smo seveda imeli prejšnjega, ki ga ni nihče spoštoval. Če bi ga, bi tega morda ne bilo.

Saj si včasih tudi ni nihče znal predstavljati, da se ne bi kadilo na

1. avtobusih

2. vlakih

3. letalih

4. zdravstvenih domovih in šolah(!!!)

Pa se zdaj tam že dolgo ne kadi in je to vsem samoumevno.

Dobro se spomnim, kako je bilo, ko smo z nejevero pričakovali, kaj bo v planinskih postojankah (poznam pač iz prve roke eno, v sredogorju, z obiskovalci, v veliki meri kadilci) po uvedbi prepovedi kajenja.

Presenečenje je bilo popolno. Mislim, da je samo enkrat en (opogumljen s preveč kozarčki), nekaj težol s kajenjem. Vsi ostali so vedno šli pokadit ven. Tudi, ko je bil zunaj sneg in mraz. Ne spomnim se, da bi se obisk kaj zmanjšal najbrž je bilo obratno. Je pa tega že veliko let, najmanj 15, če ne več.

In zakaj bi bilo zdaj drugače? S(m)o postali manj civilizirani in bolj nestrpni?

rimljanka

tumpika  

član od: 14.3.2006

sporočila: 1324

4. nov 2007 21:24

Mojo družabno živleje se je skrčilo na ... obiske pri meni, ja ku pa jim pustim kadit. Nobena kolegica ne gre več kam ven na pijačo. tumpika

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. nov 2007 21:40

Nisem kadilka in živim v nekadilskem okolju, tako da prepoved kajenja v prostorih, kjer se zadržujemo tudi nekadilci, pozdravljam z  velikim veseljem. Verjamem, da je kadilcem težko, ko se morajo odpovedati najslajši cigareti ob kavi, ampak, dokler ni bilo zakonov, ni noben kadilec pomislil na nas, nekadilce, ko se je dimilo  tudi v službi v zaprtih prostorih vseh 8 ur, brez ozira celo  na srčne bolnike, nosečnice, astmatike. . Ko je kolegica nekadilka, ki je imela težave s srcem in ožiljem zajamrala, je bil odziv kadilcev v sobi tak, da so se posedli okrog nje in vsak enega prižgali. . Kadar se je sem in tja našel kak pozoren osebek, so se mu pa posmehovali,češ, glej kako so ga doma strenirali.

Zoprno mi je bilo, kadarkoli sem bila na kakšnem srečanju v lokalih, da sem se naslednji dan, poleg zračenja oblačil, borila še s "kadilskim mačkom".

Saj, Ežoj, načelno ti dam prav, tu pri cigaretah pa iz gornjih razlogov ne. Če ljudje sami ne premorejo obzira do drugih, nam pač  ne preostane drugega.

Cila

blažkaa  

član od: 8.5.2007

sporočila: 775

4. nov 2007 21:42

Jaz kot nekadilka 100% podpiram ta zakon. In sicer iz razloga, ker več ne prismrdim domov vedno kadar grem s kom samo na čajček ali pa tortico in sok. Ko pridem ven iz lokala mi koža ne smrdi, niti lasje mi ne "dišijo" na suho meso. Oblačila imajo še vedno vonj po mojem najljubšem parfumu. In še bi lahko naštevala...Me pa seveda motijo "kršitelji" (takšni in drugačni). Glede komentarja g. ežoja pa: mislim, da ste "mimo usekali", ker zakon kot takšen kadilcem ne prepoveduje kajenja, temveč ga jim prepove na javnih mestih, da kadilci ne zastrupljajo nekadilcev. Potemtakem ni bojazni, da bi - (Treba bo kontrolirat kaj ljudje počnejo doma, kamera v vsak dom, kaj pa takega počnete v spalnici, da država ne bi smela vedet.........). Samo moje skromno mnenje blažkaa

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti