Golaž

voznik1965  

član od: 27.12.2012

sporočila: 43

5. mar 2013 17:04

ann to je pravi recept za golaž čebula in meso se morata začeti prijemati posode mi pa ta postopek ponovimo vsaj desetkrat

voznik1965

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

5. mar 2013 18:24

Če v mojem golažu ni kumine, potem to ni golaž, ampak kr neki (je pa res, da po novem ne sme biti cela, ampak zmleta, pa saj ni važno).

Barbra

mambo007  

član od: 30.4.2013

sporočila: 1

30. apr 2013 8:57

lep pzdrav 

Jast dodam k praženju mesa še nariban korenček in svežo rdečo papriko, narezano na drobne kocke.

Tako da golaža ni potrebno gostiti z moko.

mambo007

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

1. maj 2013 6:44

Po mojih kuharskih izkušnjah mora biti golaž kuhan vsaj iz 2 kg mesa in prav toliko čebule - postopek najprej praženja drobrno narezane (obezno narezane in nikakor pripravljene v multipraktiku) čebule da počasi porjavi in nato še mesa z dodatkom strtega česna v njej je bil že opisan. Solim in malo povegetam, ko je meso želepo rjavo opečeno od zunaj, da ostane sočno in se med dušenjem nasoli. Mislim da je čar dobrega golaža tudi v količini, ker se potem bolj umirjeno in dalj časa duši, kar vse pripomore k dobremu končnemu rezultatu. Sama sem dolga leta pripravljala golaž iz 40-50 dag mesa pa ni bil nikoli tisti pravi.

Ker skoraj nikoli ne rabim take količine golaža ga po fazi dušenja in preden ga dokončno začinim in dokončan, odvečnega spravim v posodice in v skrinjo - potem je golaž res lahko dokončan v pol ure. Tisto pa kar pustim za takojšnjo uporabo pa včasih zalijem s kozarcem vina, začinim še z majaronom, poprom, lovorom in po potrebi še dosolim ali dodam kocko, če rabim več tekočine (nekateri pri nas jedo golaž brez mesa) potem to zgostim z malo ostre moke. Moko pravzaprav dodam v vsakem primeru, da lepo poveže sestavine, ker sicer ne maram, da plava mašćoba na vrhu. Golažu vedno dodam nekaj paradižnkove mezge, redko pa sladko papriko ali celo na drobno nasekljano svežo papriko med praženjem, ker nam okus po papriki ni najbolj všeč. Po moje mora golažu dati pravo barvo že dobro spraženo meso in čebula ter malo paradižnikove mezge - golaž ni golaž če je bledo rdeče oranžne barve.

Glede gostote pa to - po mojem okusu mora biti gostejši, če bomo skupaj z njim jedli testenine (da testenine potem ne plavajo v neki redki tekočini ampak se jih golaž lepo oprime), če ga bomo jedli s kruhom pa redkejši.

In še varjante:

- z grahom

- s stročjim fižolom

- s krompirjem

- z gobami (takrat gostim oz. dodam malo gobove juhe v prahu)

- s kislim zeljem (no tega vedno pripravim posebej in ga dam poleg golaža na krožnik komur je všeč, si to potem na krožniku poljubno meša)

Grah, stročji fižol in krompir v kosih skuham in ga nekaj minut preden končam stresem v že pripravljen golaž ter samo še par minut kuham, da prevre.

Tak posebno fin okus da golažu tudi košček masla na koncu (jaz ga včasih dam, ko golaž že odstavim in samo premešam).  Ko pa jemo testenine z golažem ne dam masla v golaž ampak v ponvici razpustim malo masla, na njem svetlo prepražim žlico drobtin in to stresem na kuhane in odcejene testenine ter premešam. Tako naredim tudi če testenine postrežem poleg zrezkov v omaki, sploh će so testenine gladke, ker se omaka potem težje prime testenin.

Po moje mora tudi golaž tako kot dobra mineštra potem vsaj kakšne pol ure, zaželjeno je sicer več, počivati, preden se ga postreže.

Vem da to kar skuham ni golaž v klasičnem pomenu besede ampak ena izmed mnogih varjant priprave mesa ala golaž.

Lep dan še naprej

 

tedyka

domača argica  

član od: 15.5.2016

sporočila: 4

22. sep 2018 18:22

Kaj pa ajvar ? Ga stavi kdo v golaž.

domača argica

Vanesa84  

član od: 18.6.2017

sporočila: 68

23. sep 2018 14:00

Jaz nikoli v golaž ne dajem umetnih stvari kot so ketchup, ki je poln sladkorja. Vzamem paradižnik od Mercatorja v kozarcu brez vseh aditivov, ki je brez dodanega sladkorja in je odličen. Omako pa zgostim tako, da dodam nekaj ajdove moke, ker ne vsebuje glutena in naredi res odlično aromo. Bazilika in timijan sta poleg čebule in česna osnovni začimbi pa seveda uporabljam olivno olje. 

Vanesa84

Sporočilo je spremenil(a) Vanesa84 dne 23. sep 2018 14:00

Sporočilo je spremenil(a) Vanesa84 dne 23. sep 2018 14:01

dvorana  

član od: 27.5.2015

sporočila: 293

23. sep 2018 15:44

Jaz moke v golaž ne dajem.Raje naribaj malo krompirja in veliki čebule in svežo papriko in domač paradižnik.Ja sedaj jeseni lahko,potem p a je problem

dvorana

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti