Palačinke

madison  

član od: 26.6.2009

sporočila: 16

2. sep 2012 17:29

Z mojim dragim sva se zadnjič ustavila v Bohinjski Bistrici v gostilnici Štrud'l in jedla božanske palačinke, sploh z orehi so bile najboljše. Niso pa bile to navadne palačinke, vsaj za moje pojme ne, ker sem navajena takih tankih. Tiste pa so bile debele in zelo rahle. Niso pa bile na tak način kot ameriške. Ravno tako so bile zavite kot navadne, ampak testo je bilo pa drugačno. Ve katera za kakšne recept, ki bi lahko bil za podobne palačinke? Če bi uporabila isto maso kot za obične, ne verjamem, da bi ratale take. Takrat sem najprej pomislila, da je mogoče tudi pecilni prašek noter. Je mogoče v tem trik?

Iščem pa tudi recept za maso z orehi za v palačinke, ampak brez skute



madison

Sporočilo je spremenil(a) madison dne 02. 2012 18:15

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. sep 2012 18:27

Čisto preprosto: iz beljakov stepi sneg in ga na koncu vmešaj v testo za palačinke: prišle bodo debelejše, a zelo rahle. 

Sonja

ibiza  

član od: 4.10.2005

sporočila: 688

2. sep 2012 18:37

Lahko da je tudi pecilni noter, pa najbrž tudi nekaj maščobe...
Še moj način peke palačink: Ponev samo na začetku močno segrejem, nato znižam temperaturo na četrto stopnjo od šestih. Mase nikoli ne dam počivati, sicer mi vedno nastane šmorn. Počakam, da palačinka sama odstopi od ponve, nato jo obrnem. Maso naredim pa srednje gosto, nikoli zelo redke. V maso poleg moke, jajc, mleka radenske in SOLI dodam vedno tudi nekaj maščobe - olivno olje, včasih celo bučno, smetano ali maslo. Nikoli ne dodajam sladkorja in nikoli ne mastim ponve. V povprečju jih delam dvakrat tedensko in vedno uspejo.

peter

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

2. sep 2012 18:57

Zanimivo ibiza, bom enkrat poskusila po tvoje. Jaz nemreč vedno maso pustim malo stati (mogoče pol ure), nikoli ne dajem maščobe v testo in vedno naoljim ponev - pa so palačinke po naših predstavah dobre. Bomo videli, kaj bo ratalo in kako bo sprejeto. Se mi pa zelo zdi, da je do dobrih palačink več enakovrednih, a različnih poti (kot še do marsičesa). 

Sonja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

2. sep 2012 20:45

Tudi sama delam kot Limnol. In se mi tudi zdijo dobre. Moj sin pa da v maso maslo in ne naolji ponve. Menda je to francoski recept. Moji vnuki so prijazni in pravijo, da delam dobre palačinke, ampak da oči tudi. Ko sem bila tam,  sem se pa prepričala, da oči dela najboljše.

Tako da mora biti nekaj  na tem. Prvič naslednjič bom tudi jaz naredila tako kot Ibiza. Pa da vidimo.

 

naor

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

2. sep 2012 23:58

naor, tudi sama dam v maso maslo in jih za tem ko so pečene polagam v posodo, ki jo zapiram. 

sem včasih delala palačinke na pamet, ampak odkar sem poskusila marthin recept http://www.marthastewart.com/312411/basic-crepes delam samo še te, ker so naj naj naj. in se splača vzeti v roke tisto merico za 1 cup. Zaradi masla v masi pa nič ne oljim ponve. držim se tega, da testo počiva in da pred pečenjem nikoli ne dodajam moke, ampak le tekočino. kar pomeni da masa ne sme biti preredka. s to maso delam tudi jumbo palačinke iz picopeka.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti