Iščem pomoč pri nakupu friteze

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

24. okt 2007 19:34

Po začetnem odzivu sodeč bi sklepala, da ima večina uporabnic kulinarike zaradi škodljivosti hrane iz friteze le te pospravljene v najtemnejšem kotu. Torej si narobe zastavila vprašanje, po mojem bi bilo boljše, če bi povprašala po odvečnih fritezah. Potem bi lahko poizkusila, katera ti najbolj odgovarja. Izbira bi bila velika, če bi se nasprotnice fritez opogumile in ti jih odstopile, saj jim tako ali tako samo dren delajo.

Čudi me samo to, da , ko pogledaš v recepte, sta dve tretjini sigurno sladice z margarino, maslom, smetano, belo moko, sladkorjem, pudingom  in ne vem s čim še vse. Višek zdravega recepta je, če se beli sladkor zamenja z rjavim. Pa začuda do sedaj ni še noben odprl teme o primernosti take "zdrave" hrane.

 

Sprašuješ po določenih tipih fritez, med njimi pa so že velike razlike v količini spečenega pomfrija. Moraš malo premislit, koliko  krompirja naenkrat rabite. Te, katere si ti navedla, se v količini ene porcije razlikujejo za več kot 50%. En kg niti ni ne vem kako veliko. Tako, da funkcija shranjevanja ni od muh. Sama imam tisto, katero hvali alexis, pa nad njo nisem tako zelo navdušena. Pokrov se samo položi gor in pri peki se ustvarja zelo veliko pare. Propagirana je, da v njej tudi kuhaš, pa se meni ni obneslo. Prej sem imela tisto de Longijevo, v kateri je postrani košara in rabi manj olja.

 

LP

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

24. okt 2007 20:06

Ne, ne Liljana po moje se nam na fritezah ne nabira prah zaradi škodjivosti cvrtja mapk, ker smo preveč lene vlečt fritezo iz špajza, nest v kuhinjo, nalit notri olje, spečt, zlit olje ven, pomivat fritezo, sploh, če ne gre posoda ven je zoprno, pa po možnosti jo je treba razstavit, da se fajn spuca. Pa v mojo gre napr. 2 litra olja, če cvrem v "kastroli" pa ga porabim še 1 liter ne. jade

ovčka  

član od: 1.6.2007

sporočila: 174

24. okt 2007 20:14

Točno to, kar je napisala jade! Umivanje, para iz friteze, velika količina olja, ki ga potem vliješ stran. Če že, potem cvrem v "kastroli" na štedilniku pod napo in porabim veliko manj olja. Čiščenje in umivanje friteze pa je sploh nočna mora. Pa še "razstavni eksponat" na pultu, dokler se ohladi... LP! ovčka

jana 07  

član od: 8.10.2004

sporočila: 187

24. okt 2007 21:00

Karmen, naj se oglasim še jaz. Imam že drugo De loghijevo s poševnim dnom in vrtljivo košaro. Sem zadovoljna, lahko ti rečem, da tudi hrana ni pretirano mastna. Ocvrte stvari odlagam na papirne servite v skledo in velikokrat, zlasti pri njokih, krompirjevih zrezkih se na papirju komaj pozna, da je jed ocvrta. Res pa je, da vsezkozi kupujem olje za cvrtje, ki prenese večje temperature. lep večer jana 07

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

24. okt 2007 21:01

A se že nazaj vlečete ?

RAVELA  

član od: 7.2.2007

sporočila: 35

24. okt 2007 21:12

Imam De loghijevo s povešenim dnom in vrtljivo košaro, sem zelo zadovoljna. Noro dobre postrvi, brancini, girice, pohan sir... Enostavno in brez umazanije. Res pa je da so vonjave, vendar dosti manjše kot na štedilniku. RAVELA

biba  

član od: 26.10.2004

sporočila: 542

24. okt 2007 21:34

Pri nas imamo fritezo Tefal, ki je kvadrataste oblike in prevlečena s teflonom. V njej lahko kuhaš, dušiš, pečeš ali pa cvreš. Všeč mi je, ker je zaradi oblike zelo praktična pri cvretju krofov, flancatov, mišk... biba

balonka  

član od: 9.3.2007

sporočila: 548

24. okt 2007 21:51

Ampak,vedno se govori da se v fritezi porabi več olja.Jaz sem drugega mnenja. Potem je govor o pari.Jaz jo dam na pult zraven štedilnika,vklopim napo in je tudi ta nadloga rešena. Potem o tistem čiščenju.Saj jo ni potrebno za vsako spraznit.Sploh ,če pečeš krompir. Karmen, kot vidiš nas je tukaj kar nekaj ,ki imamo De longhi fritezo in smo z njo zadovolne.Oglej si jih niso napačne.

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

24. okt 2007 22:30

js ti dam en nasvet: sploh je ne kupit maš majn šans oz skomin da bi cvrla.. bannanna Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 24. okt 2007 22:34:13

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

25. okt 2007 7:22

Hja, ste se lepo razpisale. Prav lepo vas je brati!

Naj še jaz povem mojo izkušnjo. Imam okoli 20 let staro, okroglo fritezo. V njej delam vse sorte, pa smo še vedno zdravi in veseli, pa samo malo debeli, hehe.

Moja friteza stoji na pultu, ko jo rabim, jo vklopim, pa je. Čistim jo po potrebi. Včasih po vsakem cvrtju, včasih pa ne, odvisno, kaj pripravljam. Če samo pomfri, potem pustim olje in še drugič ocvrem. To pa ne pomeni, da vsak dan jemo ocvrto hrano. Dosti raje imamo kuhano in pečeno, 1x na teden pa se prileže, pa naj je to ponfri, pohano ali pa kaj drugega, tudi sladkega.

No moja friteza porabi 2l olja. Za čiščenje ni bolj enostavne. Te so bile prve, ki so jih začeli delati, tako da jih pri nas sploh še niso prodajali in sem jo kupila v sosednji Avstiji. Ko olje odlijem, nalijem v fritezo vročo vodo, dodam sredstvo za pranje posode, operem, splaknem pod vročo vodo iz pipe, odcedim in posušim in pospravim.

Danes pa so take "moderne" friteze, da te volja mine, ko moraš vse skup nanositi in naštimati in potem eno uro to soet čistiti in šraufati.

Firma, no ja moja je Moulinex.Dokler ne crkne, pa jo ne dam vstran, saj jo ne zamenja nobena moderna, nova. Vonj pa se razvije po vsakem cvrenju, ne glde na to, če cvremo v ponvi ali v fritezi in to je potrebno vzeti v zakup.

Pa fajn cvrite še naprej.

Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti