Meni - vaše mnenje

Moycaa  

član od: 11.9.2004

sporočila: 738

tema odprta - 21. okt 2007 7:07 | ogledi: 3.039 | odgovori: 9

Pozdravljene!

Ker ste vedno polne idej in prijaznih nasvetov vas prosim za mnenje. V kratkem praznujem rojstni dan in imam povabljenih 10 oseb (ožje sorodstvo). Zanima me vaše mnenje o naslednjem meniju - oz. kaj bi ve dodale ali spremenile:

domača gobova juha, popečena polenta, zdrobovi ocvrtki, sv. zrezki v omaki (še ne vem kakšni), 2 vrsti solate, sladica.

Nekako sem si mislila tako organizirati, da bom imela manj dela na dan, ko bodo gostje prišli. A je priporočljivo zdrobove ocvrtke narediti en dan prej, glede na to, da so noter surova jajca, in jih hraniti v hladilniku? Zrezke pa sem imela namen speči v pečici.

Vem, da je meni malo klišejski, vendar prisegajo na klasiko, brez novitet.

Za vaše predloge in popravke - Hvala!

Moycaa

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

21. okt 2007 9:53

Moycaa, meni se zdi čisto v redu, še posebno, če res ne marajo novitet. Ampak tudi klasičen meni lahko popestriš. Gobovo juho lahko postrežeš v kruhovih skodelicah, ki jih narediš kak dan prej, ampak verjetno je preveliko ljudi za tole, kajne? Lahko jih tudi naročiš...Je bilo o tem govora na forumu pred kratkim http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5311 Polento lahko tudi skuhaš dan prej (lahko jo izboljšaš, da vanjo vmešaš kislo smetano, skuto in začimbice) in jo preliješ v višji, z maslom premazan in drobtinicami potresen pekač. Potem jo drug dan, ko je trda, streseš ven, prerežaš po dolžini na pol, spodnjo plast vrneš v pekač, namažeš z mešanico skute in kisle smetane, položiš gor vrhnjo plast polente, potreseš s sirom in zapečeš. Je super in zeloo okusno, smo ravno prejšnji teden jedli na kmečkem turizmu na Krasu, pa tudi sama rada eksperimnetiram s polento. Tudi zdrobove ocvrtke lahko pripraviš tako, kot si rekla, dan prej, lahko pa jajca stepeš prej nad soparo, pa potem narediš maso. Zraven ocvrtkov in polente paše sirova omakca, ki jo lahko kupiš v vrečki ali steklenički že narejeno (res hitro in okusno, če se ti mudi, izpade pa super) in ponudiš recimo v tisti šalčki za omake, ko si vsak lahko sam polije... Zrezke lahko komot spečeš v pečici, potem pa v tisto omakco od pečenke daš narezano zelenjavo, papriko, paradižnik, bučke, korenček, začimbe. Okusi se bodo prepojili in bo krasna priloga. Bom še nekaj napisala, bolj za svojo dušo, tudi če ne uporabiš :) Lepo je tudi, če si izbereš neko temo, v kateri naj bi bilo vse skupaj, mislim na izgled in okrasitev mize oz. barve (rožice, svečke, prtički...).To veliko pomeni, vsaj po moje. Kupiš prtičke določene barve in potem nek enostaven šopek v isti barvi. Prtičke daš na sredo krožnikov, zlošiš jih recimo v harmoniko, zgoraj pa položiš cvetke istih rožic kot v šopku. Recimo lahko narediš zdaj v jesenskih barvah, v oranžno-rjavi. Po mizi lahko razporediš (kot po naključju) raznobarvno jesensko listje, tudi kakšna mala pisana okrasna bučka paše vmes (dobiš na tržnici, će nimaš doma) in pa čajne lučke v rumeni barvi. Jedilnik, ki ga boš ponudila natisneš na računalniku v gotski pisavi na list papirja, potem pa list ob robovih z vžigalnikom malo "osmodiš", da dobi starinski izgled in ga položiš na sredino mize. Za vsakega gosta lahko daš poleg krožnika tudi recimo malo kuvertico z njegovim imenom in notri malo čokoladico. No, toliko ro tem, LP katka

Kristalka  

član od: 31.3.2007

sporočila: 833

21. okt 2007 10:10

Katka lopatka, tole je pa tudi za mojo dušo - sem si shranila - odlične ideje imaš. Kristalka

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

21. okt 2007 11:33

Katka lopatka, take ideje zmeraj prav pridejo...hvala, ko se bos se kaj domislila, kar napisi, smo tukaj!!!lp lucka52

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

21. okt 2007 11:42

ni problema, se bom potrudila grem pečt orehe, delam tisto košaro peciva... katka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

21. okt 2007 16:20

POlento skuhaj dan prej. Potem jo nareži na kose. Opečeš jo v maščobi, v to pa daj liste žajblja in rožmarin. Aroma je ena a, ideja pa od jamiea oliverja, ne moja. Mamamia mamamia

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

22. okt 2007 9:20

Moycaa, te ideje s polento se mi zdijo odlične. Vendar jaz ne bi dajala zraven še zdrobovih ocvrtkov, po moje sta si ti dve "močnati" prilogi (če hočeš imeti dve) preveč podobni, v obeh je zdrob (čeprav v eni koruzni, v drugi pa pšenični). Jaz bi raje naredila kaj več zelenjavnega, zlasti ker imaš gosto juho in gostje pri glavni jedi ne bodo tako zelo lačni. teta torta

Scorpy  

član od: 3.2.2006

sporočila: 335

22. okt 2007 9:34

pri meni so se pri povabljenih gostih odlično obnesli kruhovi cmoki, ki so jih kar razgrabili. Po moje tudi zelo pašejo zraven zrezkov v omaki. Pa še en dan prej jih lahko narediš in jih potem samo vržeš v vodo, kuhani so hitro, ko priplavajo na površje.

Recept je v bazi, sicer so pa enostavni za narest: kakšen dan star bel kruh nalomiš in potopiš za par minutk v mleko. Potem to fajn odcediš. V ponvi na malo olja prepražiš čebulo in na kockice narezano slanino. Ko se to  ohladi, primešaš kruhu, soliš, majčkeno popraš in dodaš sesekljan peteršilj. Zgneteš in oblikuješ cmoke - če je masa preredka, dodajaš drobtine, do primerne gostote. In skuhaš v vodi, seveda.

LP 

Scorpy

helenag  

član od: 29.8.2006

sporočila: 210

22. okt 2007 11:39

Se strinjam z vsemi puncami zoraj. Če se boš odločila za polento in jo naredila kot so ti svetovale, bi bilo mogoče res bolje, da za drugo prilogo daš kruhove cmoke, lahko narediš skutine cmočke (pol moke, pol skute, zgneteš, oblikuješ cmočke, skuhaš, lahko pa tudi npr. kruhovo rulado (na tak način kot polento). Bi ti svetovala dve vrsti solate ( radič in pa zeleno), si jo tudi lahko očistiš prej, kar pa se tiče sladice, pa mogoče kar potica. Če jo boš kupila, ne bo nič narobe, lahko pa kak dan prej za spremebo spečeš kokosovo potico, je barvno zanimiva in enostavna za peko, je "ratala" celo meni, ki ne pečem veliko. Pa na dekoracijo ne pozabi, kot ti svetuje katka, saj veš, da ljudje jemo tudi z očmi... Naj ti uspe in pa seveda - VSE NAJBOLJŠE! helenag

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

22. okt 2007 13:05

Jaz bi tisto svinino v formatu zrezka malo marinirala v pesto omaki+limonin sok in bi jih najprej opekla, potem pa dokončala peko v pečici. Omaka: segreješ smetano, notri daš malo rožmarina, malo bazilike, malo gorčice, premešaš in poliješ po mesu - se fino kombinira z mesom in polento. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti