Prezimovanje limon

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

10. mar 2009 14:18

Lučka, bravo!

Mojca

lucka52  

član od: 13.7.2007

sporočila: 1939

10. mar 2009 17:38

Nola,ko sem potaknjence delala avgusta, tudi meni ni uspelo vzgojiti nobenega, potem pa mi je nek znanec,sicer vrtnar in strokovnjak povedal, da je bolje, ce: v casu od aprila do maja vzames kakih 20-25 cm dolgo vejico,odrezes tik pod kolencem,odstranis par listov in pomocis v substrat za ukoreninjanje. Das v loncek, kakih 5,6 cm.Zemlja naj bo navadna, vrtna ,negnojena.Zalivaj le malo,toliko da je rahlo vlazno. Jaz sem jih imela poleti ves cas zunaj, na prostem, v senci pod orehom. Prvo leto niso pognali nobega lista,pravzaprav sem mislila vse skupaj zavreci, vendar mi je izrecno narocil, da naj ne obupam in res so drugo leto pokazali znake zivljenja.Ne vsi, ampak tri so tudi kasneje zacveteli( bolje je tudi, da odstranis prvi cvet, da rastlina ne izgublja energije in se okrepi). Enega so mi unicili sosedovi mackoni,( imam zelo rada zivali, ampak temu bi najraje zavila vrat,tako sem bila zalostna) ki so divjali po terasi, enega sem podarila s tem na sliki se pa "sopirim",hehe.Hvala mamaF.! Poskusi se na ta nacin, upam in zelim, da ti uspe! Angela 33, mislim, da ne bo nic z limonami.Morala bi jih cepit, ampak to je pa ze tezje-meni doslej se ni uspelo,poskusila sem ene dvakrat pa ni bilo rezultatov.Poglej v knjiznico, imajo kar precej literature,gotovo bos kaj nasla.No morda ti bo tudi tukaj kdo znal svetovati,pa POT-i tudi. Limone in mandarine so sicer kar zahtevne rastline, sploh v nasem podnebju, tudi meni je ena starejsa limona lani rodila tako majhne limoncke, da so bili prav smesni, podobni orehom...pa si ne znam razloziti zakaj. Ampak kdor ima veselje, tudi rezultati ne izostanejo.Veliko uspehov ! lp Sporočilo je spremenil(a) lucka52 dne 10. mar 2009 17:41:31

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 701

10. mar 2009 19:25

Tudi jaz imam problem z limono. Je cepljena in mi še ni cvetela. Jeseni sem jo dala na hodnik in listi so ostali na njej zeleni, vendar so bili suhi. Zalivala sem jo bolj malo. Kasneje sem vse liste odstrigla in odrezala suhe vejice. Tiste, ki pa so bile zelene pa sem jih pustila. Sedaj jo zalivam 1x tedensko in jo gnojim z tekočim gnojilom za citruse. Pa nič. Ne odganja. Ali je sploh še živa, ali sem jo uničila. Prosim za nasvet.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. mar 2009 19:28

Le zakaj jo gnojiš, če nima listov? Gnojila se kopičijo v zemlji. Na tvojem mestu bi jo takoj presadila v prst, namenjeno citrusom, še malo bolj obrezala in ZELO malo zalivala. Morda bo le odgnala. Če je živa, seveda vidiš po tem, da veljico odrežeš in vidiš, ali je tkivo živo ali ne.

rimljanka - zasebno mnenje

karnak  

član od: 24.10.2006

sporočila: 701

10. mar 2009 19:32

Hvala, bom poizkusila.

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

10. mar 2009 21:39

Lučka, hvala za koristne nasvete, že vidim, da delam dosti narobe, no, letos je še čas, da se drugače lotim.

Vidim, da sem rezala premajhne potaknjence, ob nepravem času pa še prehitro sem odnehala.

Seveda ne odneham, upam, da čez kakšno leto tudi jaz pošljem kakšno fotografijo.

 

Drugače pa pri nas sadimo mandarine kar naravnost v zemljo, ampak samo tiste iz doline Neretve, ki  so vzgojene na drugačni podlagi kot siciljanske ali portugalske. Te niso nič občutljive na mraz, pri nas imamo eno že več kot dvajset let in je nič ne zmoti. Rodi pa eno leto ja, drugo ne.

Poleg teh odpornih mandarin imam še nekaj drevesc pomaranč neznanega izvora, ki jih očitno mraz tudi ne zmoti, so pa občutljive na sušo - večina sadežev popoka. So pa po moje tudi te po izvoru Hercegovke, saj se obnašajo kot mandarine - ko cvetejo cvetejo in ko zorijo zorijo.

Imam tudi limono, menda je siciljana, kupila sem jo z enega kombija pred leti. Živi v loncu, pa ne vem ali bolj trpi zaradi mraza ali zaradi tega, ker jo ves čas nekam prestavljam. Je pa južna zvezda, naenkrat ima cvete in sadeže.

Tudi ena majhna limeta cveti in rodi naenkrat, imam jo šele dve leti, zaenkrat se zdi precej trpežna, sicer sem jo pustila v loncu, letošnji mraz je očitno ni zmotil, saj že napenja nove cvete in ima tudi nekaj majhnih limetk.

Kumkvatom je pa po moje popolnoma vseeno za klimo in temperaturo, se čudim, da jih ne gojijo kot živo mejo na Pokljuki.

Nimam zelenih rok, ampak ker že desetletja živim na podeželju se pač nekako pobiram z rastlinami s katerimi si delimo prostor. Kolikor zastopim citruse, se mi zdi, da imajo rajši  da se jih ne dreza preveč, ne z vodo, ne s hrano pa tudi ne s premikanjem.

Vsako rastlino dam najprej v lonec, čez leto, dve pa vedno v zemljo. Če pride dolgotrajen mraz, je bolj nevarno, da rastlini pomrznejo noge in so tiste v posodah bolj ogrožene.

Tudi če limona pomrzne do tal, se bo pobrala, če mraz ne bo tako hud  oziroma dolgotrajen, da bo pomoril korenine. Tako, da je zanjo še najbolj varno kar v zemlji.

Limone, pomaranče, mandarine  in palme so od nekdaj naše neposredne sosede, pa ravnamo z njimi kot z eksotami. 

Fižol, krompir in koruza so res od daleč, pa smo jih kar posvojili.  

 

 

  

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti