Enoletnice

neznan uporabnik

tema odprta - 16. okt 2007 16:12 | ogledi: 3.779 | odgovori: 16

v upanju na vašo pomoč se obračam na vas. za seminarsko nalogo imam za naredit predstavitev enoletnic in sicer prestaviti rože in osnovne pojme enoletnic oziroma njihove lasnosti. internet sem že preiskala vender mi ne nudi dosti podatkov. zato se obračam na vas, če mogoče karkoli veste o tej vrsti rastlin...

lp lovebeyba

hvala

lovebeyba

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

16. okt 2007 17:09

pojdi na COBISS, vtipkaj pod kljucne besede enoletnice in dobila bos 16 zadetkov (vsaj toliko sem jih dobila jaz). Potem pa poglej zaloge po knjiznicah. Mislim, da je net premalo, ce hoces napisat eno dobro seminarsko nalogo. Fizicno je treba prelistat se kaksno knjigo ali revijo-iz lastnih izkusenj vida70

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

16. okt 2007 17:41

Bo treba še v knjižnico, med police z vrtnarsko literaturo, tam se tare knjihg, kjer je dovolj in preveč tebi potrebnih informacij. Medmrežje pač ni edinozveličaven vir informacij, čeprav ga ni ravno za ignorirati.

Potem zavij še v kakšno vrtnarijo (kjer se sami ukvarjajo z vzgojo rastlin, ne samo s preprodajo), pa ti bodo še kaj iz prve roke povedali.

Da o množici tovrstnih revij ne zgubljam besed: Moj vrt, Rože&Vrt, Moj mali svet, Vrtnar,.......- dosegljive zanesljivo v knjižnicah, če ne drugače.

Seminarska naloga, narejena na podlagi (ne prepisana iz!!!) elektronskih, papirnih in ustnih virov (pa z nekaj dodanega slikovnega gradiva, ki je lahko tvoje lastne izdelave - gotovo imaš vsaj telefon, če že ne digitalnega fotoaparata), bo tisto pravo.

Nekaj takega bi bila zame prava in resna seminarska naloga. 

rimljanka

neznan uporabnik

16. okt 2007 21:36

hvala za odgovore lovebeyba

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

17. okt 2007 21:11

Ronja, to pa ne bo čisto res. To je ključ za določanje cvetnic in praprotnic slovenskega ozemlja, kjer ni prav nič o enoletnicah po vrtovih. V naravi pa pri nas ni prav veliko enoletnic.

No, drži pa, da, če bi prebrala prav vse zapise pri vseh vrstah, bi lahko napisala spisek enoletnic, ki rastejo v Sloveniji v naravi. Mukotrpen posotpek.

je pa lepo, ronja_rajh, da to knjigo poznaš, ko si, če se po zapisu na enem drugem forumu ne motim, še osnovnošolka. Te zanima botanika?

rimljanka

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 554

19. okt 2007 19:23

enoletnice so rastline,ki jih v tem letu posadimo oziroma posejemo.Njihova značilnost je da vse naredijo v enem letu ozirima v eni sezoni,kar pomeni da isto leto vzkalijo,zacvetijo in odmrejo.Enoletnice niso prezimne rastline,kar seveda pomeni,da zime ne preživijo.Običajno jih uporabljamo za balkone,okenske police,okrasne grede ,grobove in nekatere za rezano cvetje.Menje sodijo,Arabis-Repnjak,Cleoma-kleoma,Cosmos-Navadna kozmeja,Gazania-Gazanija,A maranthus-Lisičji rep,Ageratum-nepostranik,Tagetes-Žametnica,Callistephus-Poletna astra,Kochia-Poletna cipres,Alyssun-GrobelniK,Thunbergia-Črnoglavka,Althea-Slez,Salvia-KaduljaColeus-Okrasna kopriva,Petunia-Slovenka.Seveda pa vse nespadajo v isto družino.SALVIA SPADA NAPRIMER MED Lamiaceae-Ustnjatice,medtem,ko astra,gazania kozmeja,ageratum spadajo v družino Astereceae-Košarice.Imajo tudi različne domovine ene izvirajo iz MEHIKE spet druge iz različnih predelov Evrope ali Amerike.Upam da sem ti kaj pomagala vendar bi bilo za kaj bolj podrobnega potrebnega več časa kot ga imam trenutno.Če ni prepozno se oglasi pod ZS o vseh navedenih rastlinah imam še slike in države izvora ter družine v KATERE SODIJO.Prvo imene,ki sem ti ga napisala je latisko ime za pomišljajem pa je slovensko. Latinska imena se večkrat izgovarjajo nekoliko drugače ko so napisana vendar ni med navedenimi rastlinami nič posebnega,,sch se v latinščini izgovori kot š zato je naprimer escholtzia ešolcija in je tudi enoletnica chappy

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

19. okt 2007 19:37

Grobeljnik (Alyssum), slez (Althaea), kadulja (Salvia) nikakor niso nujno enoletnice. Odvisno od vrste, žajbelj je Salvia officinalis, pa je trajnica, številne vrste grobeljnikov so trajne, tudi slezi so, vsaj nekateri, trajni.

Chappy, nekatera imena si, tako slovenska kot tudi latinska, napisala narobe (ali pa take prepisala). Amaranthus nikakor ni lisičji rep, to slovensko ime je rezervirano za travo rodu Alopecurus. Amaranthus je slovensko ščir. Ageratum je nepostarnik, grobeljnik je Alyssum, slez je Althaea.

 Prosim, ne vzemi tega kot zoprno kritiziranje, popravki so namenjeni temu, da je možno s pravilnimi imeni iskati naprej z brsklanikom. Pa tudi temu, da se stvari pač napišejo prav.

rimljanka

neznan uporabnik

19. okt 2007 21:32

hvala vam za odgovore lovebeyba

chappy  

član od: 3.7.2007

sporočila: 554

20. okt 2007 17:15

lovebayba,če si res iz Celja imaš v Medlogu vrtnarsko šolo,obrni se na njih morda pa ti bodo kaj povedali.Nespomnim pa se več profesorjev,ki so nakoč ali pa še sedaj poučujejo na tej šoli.Oprosti nekatera imena sem res narobe napisala nisem te hotela zavajat,a trenutno moje misli uhajajo k mami,ki je bolna a sem daleč od nje. chappy

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti