Darilna pogodba za nepremičnino

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

6. okt 2014 8:28

Nepravnik zelo tvega, če sam sestavlja pogodbo, ker je veliko pasti.

Vse pogodbe, povezane s spremembno nepremičnine, se morajo zapisati v notarskem zapisu.

Če jo napišeš sama, potem jo moral notar potrditi z notarskim zapisom.

Za davščine vprašaš FURS,

Osnova je najmanj vrednost po GURS.

Na Upravni enoti pridobiš potrdilo o statusu zemljšča. Če je stavbno, ni potrebna odobritev UE. V določenih primerih Občina izda izjavo, da ne uveljavljal predkupne pravice ( če gre za prodajo).

Končala bom z enakom mislijo: ljudje so prepričani, da lahko kar sami sestavijo pogobo ( včasih so jo res lahko), zobe pa jim puli zobar. Sodišča so polna pravd zaradi slabih pogodb, ki so ih sestavili ljudje sami, res pa tudi takih, ki so jih sestavili odvetniki in notarji.

Že nekaj let delam na primeru Pogodbe o dosmrtnem preživljanju, ki se je že izpolnjevala, preden je bila podpisana pred odvetnikom lastnika, ki ga je osebno poznal več let. Pogodbo je potrdil še notar in se je 5 let izpolnjevala, ob smrti pa je bila izpolnjena v celoti, s stroški, ki presegajo vrednost nepremičnine.

 

Na sodišču je vložena tožba žene, ki nima stvarnih pravic in je svoje premoženje podarila že prej, zakon pa je razpadel, ker hoče dedovati. Gospod, ki je sklenil pogodbo, naj bi bil zmešan, kar ne drži. Sodišče ni zaslićalo niti odvetnika, niti notarja, nikogar, ampak je pridobilo mnenje izvedenke. Ta si je preprosto izmislila razloge za nerazdosnost. Sodišče pritožbe ni upoštevalo. Gospa, ki je plačevala za gospoda, ima stroške, ki si jih ne more pokriti, ker hiše ne more prodati, ker je v hiši žena, ki noče iz hiše in je vanjo vlomila. Sama je zapravila premoženje s pogodbo, ki jo je zapisal notar. Po tej Pogodbi o preužitku nima nobenih pravic in prejemkov ( prejema humanitarno pomoč v hrani, DSP), ker prevzemnica odloča, kdaj bo starki privoščila kaj v zameno za velik premoženje. V Pogodbi ji je obljubila brezplačno in dosmrtno bivanje v tuji hiši, vendar notarja lastništvo ni zanimalo.  Tožilstvo je ugotovilo, da ni znakov kaznivega dejanja, čeprav so novi lastnki kmetije vrgli žensko iz svoje hiše in jo prisili, da je vlomila v tujo hišo  in ji pri vlomu pomagali,nočejo skrbeti zanjo. To sta primera, kaj pomeni dobra pogodba in da lahko nastanejo težave kljub sodelovanju odvetnikov in notarjev. Obe pogodbi bi jaz napisala popolnoma drugače.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

F r i n a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. okt 2014 9:12

Nikoli nisem in ne bom razumela ljudi, ki niso socialno ogroženi, pa se lotevajo takih podvigov, kot je sestavljanje pogodb.... To je približno tako pametno, kot je pametno samemu sebi ruvati boleč zob.

Vendelina jr.

Čili2  

član od: 16.3.2012

sporočila: 12

6. okt 2014 9:19

Ignorantia iuris nocet.

Čili2

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

6. okt 2014 10:00

Doma imamo enega pravnika in še polovico drugega, pa smo vse pogodbe v zvezi z nepremičininami (darilne, menjalne in še kakšno) dali napisat odvetniku in potem še potrdili pri notarju, plačali vse davščine in notarju tudi prepustili vpis v zemljiško knjigo. Res da nekaj stane, a na koncu so vedna najrdaržje zadeve, ki so navidez azstonj ali vsaj zelo poceni. Kaj šele podpisovat nekaj s sosedom, znancem ali tujcem, nikdar ne veš, od kod nekdo "prileti2 in sesuje dober namen podpisnika.

mamamia

kozamurnik

sporočila: 2311

6. okt 2014 15:30

[citat=--frina--]

 

____________________________________________________________________________________________________

 Sodišča so polna pravd zaradi slabih pogodb, ki so ih sestavili ljudje sami, res pa tudi takih, ki so jih sestavili odvetniki in notarji.

Obe pogodbi bi jaz napisala popolnoma drugače.

 ____________________________________________________________________________________________________

Ja,  ampak že tu je podatek, da se tudi odvetnike in notarje  ne more zanesti. 

Lučka se mi zdi  pametna ženska in najbrž ne bi pisarila življensko  manj važne  in ( glede na vrednost, ki jo je navedla ) prej kot ne formalne pogodbe,  zaradi tega da bi prišparala ali  prinesla okrog državo.

Mislim, da je hotela vedeti le, če lahko sploh še kaj sama napiše, glede ne to, da ne živi pri nas ampak v tujini.

Vsaj tako sem jaz razumela njen zapis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 06.okt 2014 15:36

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

6. okt 2014 15:49

Se bom navezala na Mamomio, ki pravi, da sta v družini dva pravnika, pa so vseeno dali v delo odvetniku in notarju, ki se na to spoznata. Tudi moj sin je pravnik, odvetnik in sicer za določena področja. Tako tudi sam koristi uslugo druge odvetniške pisarne, čeprav bi se konec koncev lahko zastopal sam. Tudi zdravniki si ne morejo sami ruvati zob, si postaviti dignoze na določenem delu telesa, če so sami strokovnjaki za drug del telesa, se sami ne morejo operirati, pa čeprav so vrhunski strokovnjaki za prav tisti del, ki jim ga bo opravil kolega.

Pri nas smo že od nekdaj "tausentkinstlerji", vse napravimo sami. Kot v reklami, vse kar znam, napravim sam. Saj denar je res velikokrat problem, težko je plačati, a veliko huje je, ko lahko veliko več izgubiš prav zato, ker si za vsako ceno želel prišparati. Zato tudi sama menim, da je tudi šparati treba po pameti. Žal pa poznam primere iz domačih logov, ko so brezvestni notarji ogoljufali svoje stranke.Smo lahko videli v televizijskih prispevkih Tukaj pa nimam komentarja.

 

naor

kozamurnik

sporočila: 2311

7. okt 2014 5:43

Naor, ja, še vedno temu pravimo ogolfjuali, okradli se ne uporablja več. Pa naj gre za bogo darilno pogodbo in nekaj m2 zemlje  ali za milijonske posle finančnih in/ ali gospdarskih družb, S takim obnašanjem in bogatenjem(pa nikar ne recite da niso bogati, lepo vas prosim no ),daje ta stroka prevečkrat čuden in grenak občutek, da je pravo hudo selektivno in se v praksi uporablja le pri navadnih ljudeh. Za gospodarske ali politične elite to ne velja.

Potem se pa nekateri zgražajo , če si nekdo darilno pogodbe napiše sam.

Saj je menda jasno kaj se podari, kdaj, komu, kam se zadeva vpiše in pod kakšnimi pogoji. To bi moralo biti za poš tene ljudi dovolj. Za ostale so pa  hakeljci, pa drugačna interpretiranja, luknje v zakonih in tožbe.

 

murnik

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

7. okt 2014 6:58

Joj, kozamurnik, pa daj se no, malo ustavi. Od kod je pa tebi jasno, da pravniki in notarji ne znajo iusa? In potem v nadaljevanju vidimo, da imaš v želodčku nekoga, ki ti ne naredil "bogo darilno"?  Zdaj je pa ves pravni svet sovražnik ali kaj?

Nekako meni tole diši po navadni škrtosti. In tega raje ne bom uparjala s tisto zgodbo, v kateri se sorodniku posoja denar - pa se ne bi sklenila pogodba, pa vendar, kaj pa, če ne bo vrnil...

Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

7. okt 2014 13:26

Pravniki imajo/imamo enako izobrazbo, vendar popolnoma drugačne izkušnje. Od izkušenj je odvisno, kaj se pri pogodbi upošteva. Praksa namreč pokaže, kje se lahko zalomi, več kot je izkušenj, več je prakse o slabih pogodbah.

Zato so odvetniki ( ki svaštarijo) različni, zato so notarji nezanesljivi, zato katerega od njih preiskujejo policisti ( tudi ena notarka iz naše zgodbe, ki jo čaka še ena ovadba ). Na odvetnike in notarje bi se morali zanesti, vendar je tudi v tem primeru stvar kvalitete. Če imaš srečo, naletiš na dobrega. Če pa imaš smolo, spore rešuje sodišče, če imaš pa večjo smolo, zadeva ne gre na sodišče, ampak se vznemirjaš do konca življenja.

Vendelina, gre za skopuštvo in pohlep, kar pa se praviloma plača.

 

F r i n a

Čili2  

član od: 16.3.2012

sporočila: 12

7. okt 2014 19:18

Pa kaj toliko bluzite,

v RS so odvetnki.....

lahko pa mi pišite na pvt, delam tam kjer delamo prav tole....preverjeno

Čili2

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti