Mesni burek

srecko52  

član od: 8.10.2007

sporočila: 8

tema odprta - 13. okt 2007 19:07 | ogledi: 11.394 | odgovori: 8

Dobrodosle kakrsne koli ideje za izdelavo mesnega bureka.

srecko52

Temo je spremenil(a) srecko52 dne 13. okt 2007 19:10:48

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. okt 2007 8:26

srečko dvainpetdeseti, dobro došel na kulinariko.

A tako, burek bi rad delal?

Hodiš po mestu, kupiš burek, in si rečeš: madona kolk je dobar, tole si bom sam doma naredil. Poskusiš, pa vidiš to ni to, pol pa na kulinariko, oni bojo že vedli, a ne? Pa napišeš: dobrodošle kakršne koli ideje......To ti ni najbolj posrečeno, ti ne rabiš kakršnekoli ideje, ampak ideje ki te bojo pripeljale do bureka, podobnega tistim, ki jih dobiš v " burekdžinicah", ane?.

Za burek rabiš: moko, mleto meso, čebulo, olje in mal soli in popra. So dve vrsti bureka, ena je " zavita " rolica, kot je v receptih, ki ti jih je navedla anamarija prva, druga vrsta je tist burek v plasteh. Do tukaj je ( upam ) vse jasno. Naprej ne bo šlo! 

Sem ljubitelj bureka, in pred časom smo z ženo naredili celo raziskavo kako se naredi burek. Šlo je tudi tako daleč, da smo kupili burek, doma ga s pinceto ( skoraj ) razstavili, analizirali, šteli plasti, potem delali, rezultat: to ni to.

Pred nekaj leti sem na celjskem obrtnem sejmu, gledal enega fanta, kako dela ( pustimo po strani njegovo veščino kako izvleče testo, vse v "luftu" ) in mi je cel postopek znan, pridem domov, poskusim, rezultat: to ni to.

Na vsak način je treba izvleč testo. fil je mleto meso in čebula. Na prepraženo čebulo se da mleto meso in prepraži. Preden sem videl kako resnično delajo, sem mislil, da je morda " finta " v pripravi fila, pa sem poskusil vse kombinacije: prepražena čebula in meso, prepražena le čebula, meso surovo,prepraženo meso, čebula surova. Poskusil sem tudi meso mešano, le svinjsko ali le goveje meso Brez uspeha. (No, da se razumemo, vse kar sem naredil, se je tudi pojedlo, vendar to ni bil burek, tak kot mora bit ). Na moje pripovedovanje cele zgodbe, en prijatelj ( tudi občasen amaterski kuhar ) se ponudi, češ kaj tako kompliciraš, jaz bom naredil tak ko mora bit, on je delal iz kupljenega vlečenega testa, rezultat: priznal je , da to ni to.

Zanimivo je tudi, da je pred časom meso bilo relativno drago, in so v burekdžinicah šparali in devali manj mesa, vendar je burek bil vseen zelo dober.

Meni ostane še ena stvar da  poskusim. Namreč, burek delajo v glavnem muslimani, torej ne sme biti svinjine v filu. Drugo, gre za ceno mesa: verjetno vzamejo najcenejše goveje meso, verjetno kakšen flam z precej maščobe, in to zmeljejo.

Če bo kdo tole prebral, bo rekel: pa kaj tako komplicira s tem burekom, jaz naredim še boljšega kot je v burekdžinicah. Boljšega morda, jaz govorim o takem, ki se dobi v dobrih burek-shopih ( da mal prevedem besedo burekdžinica ), takega ne narediš kar tako.

Pa srečko, veliko uspeha 

 

ežoj

jass  

član od: 9.4.2006

sporočila: 521

14. okt 2007 8:42

He he he, Srečko, zdaj pa imaš. Naš specialist za vlečeno testo-in še kaj- ti je lepo napisal in tudi jaz se strinjam z njim. Doma lahko narediš dober burek, najboljši v Mb, pa je tako ali tako na Teznu v eni privat pekarni. Tisti, ki poznajo vejo kje. Da ne bo kdo rekel, da jim reklamo delam. Pa je ne rabijo, ker v vrstah stojijo zunaj kupci. Torej, trudi se po svojih najboljših močeh, moj recept pa si tako že sprobal prejšnji vikend, ko sva se spoznala. Ežoj, pa daj ne prevajaj takih svetih besed, kot je burekdžinica prosim. Izgubijo svoj pomen. Burek-shop, lepo vas prosim no. A čevapdžinica pa je čevap-shop ali kaj? jass

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

14. okt 2007 19:43

Ežoj, tale burek-shop je prav zanimiv. kaj praviš na burek-pub?

LP

cervus

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

14. okt 2007 19:58

elaphus:

Drugače, če tist filmček vidi dragička, je bo kap, rekla bo: pa kar na goli mizi! 

ežoj

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

30. jul 2009 12:15

Ežoj, hvala za esej o mesnem bureku. Torej. Sinoči sem ga prvič naredila (http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=5522) in prvič jedla, zato nimam referenčnega bureka, s katerim bi lahko primerjala svojega. Okus je bil prima. Vsi prisotni zelo navdušeni. Mene pa je motilo, da meso "leti" ven. kar je po svoje logično, saj ni veziva. Po navodilu iz recepta, ga nisem posula po celem testu, ampak sem ga kot kačo razporodila samo na delu. Morda je tod krivda. Končno sem ugotovila, odkod fascinacija na burekom z jogurtom. Kot že rečeno, do včeraj sem vedno jedla (in delala) sirni burek, ki je sam po sebi tako sočen, da ni velike potrebe po jogurtu. Pri mesnem pa je stvar drugačna. Domače kislo mleko je odločno dopolnilo burek. Ko je mleka zmanjkalo, nam je zelo sedel tudi kozarec vina :) Ob prvi priliki bom kupila mesni burek, da ga bom lahko primerjala s svojim izdelkom. mimika

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti