Riba po sečuansko

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

tema odprta - 12. okt 2007 21:05 | ogledi: 9.952 | odgovori: 3

Pozdravljeni.

A mi lahko kdo pomaga z receptom zelenjavne sečuanske omake, s katero postrežejo v naših kitajskih restavracijah omenjeno jed.

Kolikor sem gledal po tujih bazah,je ta "slovenska" sečuanska omaka pač nekaj, kar si s Sečuanom deli zgolj ime, kljub temu, pa je to moja priljubljena jed v Kitajskih restavracjah v SLO.

LP

Vlado

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

14. okt 2007 21:30

Vlado, v knjigi naše Marinke Pečjak Kuharksa umetnost Azije je recept sicer za svinjino po sečuansko, a vseeno - meso pač nadomestiš z ribo. Papriko narežeš na kose, enako sojino skuto (10 dag skute, ena paprika). Maldo čebulo zrežeš na dva cm dolge kose, pripraviš še nekaj bambusovih vršičkov. V ponvi segreješ tri žlice olja (sezamovega po možnosti) in na njem eno minuto praži dva stroka česna v celem in dve rezini ingverja. Vzamješ ju iz olja in daš v isto olje mlado čebulo, bambusove vršičke, papriko in sojino kuto ter med mešanjem popraži. Potem dodaj pol žličke mletega čilija in kose ribe - to očistiš in narežeš na kose ter opečeš, potem jo dodaš zelenjavni mešanici. Dodaj dve žlici vode, potem dodaj žličko sladkorja in štiri žlice hoisinove omake ter dobro premešaj. Upam, da sem malo pomagala. Tudi v knjigi, ki sem jo dobila s Kitajske, je sečuanski način zapisan enako. Mamamia mamamia

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

15. okt 2007 14:24

Mamamia Hvala. V "naši" sečuanski omaki, je še ( mogoče se motim ) kitajsko zelje, ni pa sojine skute. Ribe so pa posebej pečene v testu in samo dane na omako, ne pa vmešane. V soboto sem bolj na pamet poizkusil omnejeno jed, saj je bila kar OK, le okus je bil daleč od tistega, kar dobimo v naši restavraciji. Uporabil sem sojino omako, tu je bil verjetno keč. Bom pa verjetno še danes ,iz čistega firbca, probal narediti le omako, pa sporočim rezultete. Večkrat sem že zasledil, da rada uporabljaš sezamovo olje za praženje. A mi lahko prosim zaupaš, katero sezamovo olje uporabljaš. Nekoč sem namreč od prijateljev dobil neko bio sezamovo olje iz Švice, ki je bilo popolnoma brez vonja in zelo milega okusa. Sezamovo olje, ki pa ga kupim v naših trgovinah, pa sem do zdaj uporabljal zgolj kot začimbo, saj ima zelo močen vonj in okus, in se mi zdi za praženje prearomatično, ali pa se motim? lp

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

15. okt 2007 21:42

Sezamovo olje da s praženjem na njem ravno pravi okus. POskusi, pa boš videl. In ko gotovo jed preliješ z nekaj kapljicami, je aroma še bolj izrazita.

 

Sojina omaka je res pomembna, amak hoisinova tudi. V tej je keč!

 

Se javim s še kakšno podrobnostji, le da ene družinske zadeve opravim te dni. Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti