Kosilo za posebne goste

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8687

9. okt 2007 15:19

Janina, nisi nič omenila, kako vešča si v kuhinji?! Čim prej si naredi seznam kaj boš naredila za kosilo. Ni važno kdo ti pride na kosilo, važno je, da bo toliko in toliko ljudi, da jih imaš kam dat. Seveda, če je kosilo, mora imeti vsak svoj stol in dovolj prostora za mizo. Nekatere stvari poskušaj pripravit že prejšnji dan...Osredotoči se na eno juho, dve vrsti mesa, dve vrsti prilog ter dve vrsti solat. Ena solata je lahko pripravljena že včeraj zvečer. Sladica tudi. Nikakor ne delaj novih stvari, ne eksperimentiraj, ker ti se lahko zalomi. Ne pripravljaj nekaj, pri čemer ti bo cela hiša smrdela ali boš cel dopoldan prepotena letala sem ter tja. Osredotoči se na prt, krožnike, kozarce - naj bo to lepo aranžirano. To se lahko naredi že v soboto zvečer. Razmišljaj v kaj boš dala juho. Če je v lepi posodi, je lahko tudi prežganka (saj jo itak tako malokrat jemo, da bi bilo zanimivo). Če je veliko ljudi za mizo, vsako jed daj na dva pladnja oz. krožnika. Bolj podrobno opiši, kaj imaš ti v mislih, s čim najbolj barantaš... Pozdravček!

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

9. okt 2007 15:21

Veri, a si ti perpetum mobile?

mamamia

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. okt 2007 15:25

Poleg logističnega predloga od dragičke velja pri obiskih upoštevati predvsem to, če ima kdo kakšno posebno dieto (da se s kuhanjem prilagodimo) ali pa, če kdo česa iz kakršnegakoli razloga ne je, oziroma niti videti ne sme za mizo. Od tu naprej pa odloča gostitelj/gostiteljica. Vendelina jr.

s0ncek*  

član od: 23.4.2007

sporočila: 1191

9. okt 2007 15:26

Veri, kako pa narediš pečen sladoled? s0ncek*

Jelenckova  

član od: 30.3.2005

sporočila: 2053

9. okt 2007 15:48

Hja, "hoch" ljudje. Mogoče je to malo neposrečen izraz, ampak jaz razumem, kaj je bilo mišljeno s tem kosilom. To pač ni čisto navadno kosilo, da bi lahko skuhal nekaj kar skuhaš ob nedeljah možu in otrokom. Jaz imam isti problem, kadar je na kosilu tašča npr. Se žrem že kak mesec prej, kaj naj skuham in kako in zbiram recepte. ker mi ni vseeno, kaj dam na mizo. In se ponavadi za tisto tudi namatram, da ne poslušam slučajno kje po ovinkih, da sem skuhala "samo" govejo župo, renstan krompir in puranje zrezke! Meni je to pač pomembno. Nočem pa s tem povedat, da kuham slabo ali pa nič posebnega svoji družini. Seveda skuham, samo se ne živciram toliko s tem ali je ravno prav slano ali ni. Ohranim bolj mirne živce. Jelenckova

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

9. okt 2007 16:27

namsteo dveh juh bi jaz pripravila hladno prejed in potem juho. kaj pa recimo kakšen carpaccio za hladno predjed (lahko narediš tudi tako, da pljučno prej na kratko opečeš in dobiš fino skorjico, potem pa lepo na tanko zrežeš) začinjen s tartufovim oljem, pa recimo sveža mlada špinača lepo razprostrta na krožniku potresena s pinjolami in kozjo skuto, pa recimo kašen fin sir (na primer kozji ali ovčji)..., ali pa zvitki iz popečenih bučk premazani z zeliščno skuto in olive, sveži na tanko narezani jurčki s parmezanom... zraven pa kruh (po možnosti sveže pečen) letnemu času primerna se mi zdi kremna juha iz buče, ki jo lahko tudi postrežeš v izdolbljeni buči in pokapljaš z bučnim oljem. za glavno jed pa na primer riba v soli ali pa piščanec v kakšni fini limonini omaki (v Jamiejivi kuharici je recept) ali pa mogoče jagenjček. zraven bi se potrudila s prilogami. recimo popečen treviški radič z mozzarello, polnjeni klobučki šampinjonov, grahova omaka, domači krompirjevi ocvrtki ali pa odišavljen riž... pa recimo motovilec v solati in še skleda klasične zelene. sladica pa... joj! zadjič sem si privoščila knjigo cubo slaščice tako, da mi idej ne zmanjka. se pa navdušujem nad čokoladno dekadenco iz baze (zadnjič sem v maso dodala tudi marcipan), ki se ji res odlično poda rahlo stepena sladka smetana. lepo daš na krožnike in okrasiš s pomarančno omakico ali pa preprosto preliješ s sladkim grehom in narediš zanimive vzorce. želim ti uspešno pojedino in veliko užtikov ob pripravi. lp, d.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

9. okt 2007 20:44

V resnici ni to kak diplomatski obisk, ali nekaj od tam, temu bi lahko rekli visok ( hoh ) obisk. Preprosto hočeš narediti izjemen vtis, pri nas bi rekli, da se hočeš aufpudlat, da vsaj jezika ne zamenjamo.

Poleg vseh napotkov je potrebno, da si dobro organiziraš čas in delo. Včasih so najbolj preproste ideje najboljše.

Moje ideje za vtis: gobovo juho v testenih posodah ( ki jih kupiš). Prilogo, kake zdrobove njoke, razvaljane in izrezane z modelčkom v obliki srčka, zvezdice, gobice. Pa kako dobro omako, ki jo v nulo obvladaš. Pri mesu je enako, obvladovanje zadeve. Za posebne priložnosti imam v rokavu recept za večbravno rolado, ki je v bazi, pa še eno testeno štruco z mesom, ki pa (še) ni v bazi in čaka na pečico v hladilniku. Ocvrt stročji fižol ? Mocarelini mošnjički iz baze ? Vanilijev sladoled z bučnim oljem in sesekljanimi bučnicami?

Za solate in sladice pa je taka izbira, da ti tule, na kulinariki, idej ne sme zmanjkati.

Da ti le ne bo zmanjkalo moči, ko boš vse pripravila, znosila na mizo, poskusila niti grižljaja, nato pa sesedla od utrujenosti. Tudi hoch obiski ne marajo izmozganih kuharic, v to sem pa res prepričana.

 

 

 

F r i n a

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. okt 2007 7:48

In upaj, da tvoji "hoh" obiski ne sodijo med zbirčneže................ali totalne klasike.................. rimljanka

janinamo  

član od: 18.8.2007

sporočila: 42

10. okt 2007 9:28

Punce, najlepša hvala za nasvete. No, da vam bolj podrobno razložim situacijo; Moj možek cel vikend gosti svoje posl patrtnerje iz tujine. Ti pridejo malce v kontrolo in jih soboto mož in njegovi zaposleni peljejo jest v hotel, kjer bodo ti tudi prenočili. Vendar pa si je zaželel, da te tri možakarje , po rodu Nemce v nedeljo pogostim doma kar jaz. Seveda je mnenja, da bi vse to ugodno vplivalo tudi na posel in popolnoma razumem, da bi nanje rad napravil dober vtis. Jaz se sicer okoli tega zlo jezim, ker mi je totalno bedasto mešati posel z družino. Vendar pa imam od njegove firme veliko koristi tudi jaz in pač moram potrpeti in požreti vse skupaj. Mamamia, javno se ti zahvaljujem za ideje, ki si mi jih posredovala na zs. Ostale punce, vam tudi NAJLEPŠA HVALA - za vsako idejo posebej. Vendelina jr.; čist štekam tvoj primer - sam, jaz sem po naturi paničarka in se okoli vsega pač ful sekiram. Nenazadnje pa so ti "hoch" ljudje, vsaj zdijo se mi taki verjetno bolj željni domače, kmečke hrane. Odločila sem se, da bom pripravila pristno slovensko kosilo ( izhajam iz preproste kmečke družine ), pa še mami mi je ponudila pomoč, tko da bom že nekak izpeljala vse skupaj. Upam, da ni kateri od teh na dieti - na to niti ne računam, če pa slučajno je, se bo pa to izkazalo v soboto in bom pač pripravila nekaj zanj. Pili bodo po moje kar brezalkoholne pijačke, ker po kosilu itak odpotujejo. No, kakšen Refošk jim bom pri kosilu že privoščila. Hvala še enkrat vsaki posebej; Rimljanka, Vendelina, Mamamia, Veri, Frina, d, vida u (ocvrt sladoled pride sicer v poštev ), Jelenčkova, Sonček, Dragička, Lisa, Začetnica, Titta, Pistacija - NIKOLI VAS NE POZABIM janina*** Sporočilo je spremenil(a) janinamo dne 10. okt 2007 11:04:12

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti