Ali kdo pozna te gobe?

kordelina  

član od: 21.11.2005

sporočila: 223

9. okt 2007 16:37

hvala ati zlati kordelina

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

9. okt 2007 18:15

goba1 bi bila lako eden od ježevcev. 5 pa ena od lisičark. Drugič slikaj gobe odzgoraj, s strani in pa odspodaj, tako se laže določa. Pa seveda manj zdelane... Gobe3 pa definitivno niso štorovke... LP juhica Sporočilo je spremenil(a) juhica101 dne 09. okt 2007 18:16:13

kordelina  

član od: 21.11.2005

sporočila: 223

9. okt 2007 20:07

res so bile že v slabem stanju ko sem jih prinesla, ker nisem imela namena gobe pobirati pa sem jih stlačla kar v eno vrečkico, sem pa pobirala divje kostanje, nekaj je bilo tudi pravih še v ježku, bom jih pošprejala z zlatim šprejem pa bom imela za venček in novoletni aranžma, tele moje gobice na vrtičku so se pa že čisto posušile, ravno danes sem kupila raje ene keramične za v kuhinjo kordelina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

9. okt 2007 20:23

"Naj prvi vrže kamen tisti, ki je brez greha!"

Koredelina je nabrala  gobe. Po moji oceni jih je manj kot 2 kg. Ni napisala, da jih bo jedla, želela je vedeti, kako se jim reče.

Če smo zelo natančni, zakon ne predpisuje, da smemo nabrati gobe samo za uživanje. Lahko jih naberemo samo za oči, kot Kordelina. Nabrala jih je kot simbol jeseni.

In kolikorat jih VI prinesete iz gozda, resda za prehrano, brez katere bi najbrž tudi preživeli.

Kolikorat na najdišču naberete lepe, zdrave in trde jurčke, jih odtehtate 2 kg , ostale pa pustite naslednjemu nabiralcu. In tisti dan, ko je letina res prekrasna, pustite vse gobe nad 2 kg v naravi, samo zato, da je ne siromašite.

Nisem bogvekak gobar, vendar lahko rečem, da še nihče ni videl v gozdu gobarja s tehtnico, da bi prenehal pri tistih zanamenitih 2 kg. Vi jo nosite s sabo?

Koliko od vas se je pripravljeno odreči karžlju, ki ves lep, kot polna luna žolt ,ždi med travo pod kostanjem, čeprav vam je jasno, da je tako dejanje prepovedano ? Koliko vas je prepričano, da bo tisti za vami dovolil, da bo ta karželj ( Amanita Cesarea) razpadel v naravi ?

Mar nihče od vas med nabiranjem gob ne odreže kake neznane in doma v knjigah pogleda njihovo ime in uporabnost? Kje končajo tiste gobe ? Ni to poseg v naravo ?

Koredelina po mojih kriterijih na naredila ničesar narobe. Samo namebnost nabranih gob je spremenila. Najbrž tistih gob ni iztrgala iz narave iz objestnosti, njen greh je tolikšen kot vaš in moj, ko sedemo za mizo, s krožnikom juhe, v katerem plavajo koški lisičk in jurčkov.

Kot pravi Balaševič " Princip je isti, sve su ostalo nianse !"

F r i n a

kordelina  

član od: 21.11.2005

sporočila: 223

9. okt 2007 20:50

Kot pravi Balaševič " Princip je isti, sve su ostalo nianse !" Frina to je bil tapravi komentar. se popolnoma strinjam Lep pozdrav! kordelina

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

9. okt 2007 21:00

Gob ne nabiram in jih ne jem!

Vesnych  

član od: 25.9.2007

sporočila: 4

10. okt 2007 13:34

Mislim, da je vse skupaj eno veliko pretiravanje okol teh gob! Če gremo v gozd in naberemo košaro gob, naj sibodi marel, lisičk, jurčkov itd., za uporabo v lastnem gospodinjstvu ni to tako hudo v primerjavi z nekaterimi gobarji, ki jih prodajajo za zaslužek in jih naberejo za en velik kamijon...pa mislim, da je dost hujših stvari, ki se dogajajo naravi kot pa nabiranje gob...( ste pomislile na lovce, gozdraje in da ne naštevam preveč! Tako, da če naberemo košaro in dve gob ni tako zastrašujoče!!! Lep pozdrav Vesnych

rdkapica  

član od: 31.7.2006

sporočila: 1564

10. okt 2007 14:22

Kar težko se je prebiti čez vse to blebetanje (beri: teženje), bistva pa skoraj ni. Moderator, daj naredi red !!! Po moje so gobice5 žolte trobente. Tu je ena slika te gobe http://www.gobe.si/Gobe/CantharellusLutescens "goba1" je po moji oceni kar velika goba in če je premer klobuka več kot 15 cm, potem je dežnik – užitni dežnik. Ker so slike slabe, je gobe težko določiti. Bojim pa se, da ne bo nihče več povprašal po gobah, ker ga boste takoj napadli in raztrgali in ….

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

10. okt 2007 15:08

Juhica ježevci imajo na spodnji strani klobuka"kapnike",tale pa ima lističe.Nisem veliki poznavalec gob,upam pa trditi,da so pod št. 1 slikani dežnički,ki so smrtno strupeni ali sorodna marela,dočim so ježki užitne gobe.Pri prepoznavanju gob,sploh iz slik daj VEDNO prednost strupenim,saj v nasoprotnem lahko komu močno zagreniš življenje.V življenju še nisem nikomur potrdil užitnosti gobe po pogledu slik ali že nabranih v košari,sem pa ga vedno opozoril na rizičnost takega početja.VEDNO rečem,da nisem prepričan o užitnosti,v takem primeru kot je ta,pa je verjetnost velika,da gre za strupeno gobo.Si lahko predstavljaš tragedijo,da bi se kordelina na podlagi tvoje in rd.kapičine neodgovorne presoje odločila z gobo izboljšati zrezke ali jajčka.Glede na velikost kostanja menim,da klobuk gobe nima kaj dosti čez 10 cm,kar je primerna velikost za dežničke.Tudi v primeru,da je užitna marela je podobnost s slednjim kar precejšnja. http://www.gobe.si/Gobe/LepiotaPseudohelveola Moraliziranje okoli količine in namena nabiranja gob prepuščam vsakemu posamezniku.Vem le to,da sam ne nabiram gob za katere dvomim o njihovi užitnosti,ki jih ne nameravam pojesti,da gobe vzorno očistim na rastišču in se ravnam po "gozdnem bontonu". ati zlati

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

10. okt 2007 15:16

Vesnych, ne opravičuj malih grehov.......................to je tak prikladen izgovor..............malo premisli. Sploh je pa ni nihče obsojal, prej lahko rečemo, da so bila to prijazna opozorila. Ki pa res ne škodijo.

Veš, vesnych, ta čas, ko nabereš košaro lai dve, pohodiš še množico drugih, da o poškodbah podgobij (in še česa) ne govorim. Tako pač je, pa če to vemo, si to priznamo ali pa ne.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti