Rtv naročnina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. okt 2007 16:04

Hej, frina, si me malo sprovocirala v smislu, kako je to urejeno drugje - nacionalne televizije (govorim za tiste, ki so članice EBU) so ustanovljene s posebnim zakonom in potem vsaka država po svoje rešuje tehniko financiranja take javne institucije. Štos z električnimi števci je res hecen - če bi imeli normalen register gospodinjstev, bi bilo bolj higieniš, da bi položnice pošiljali na gospodinjstva (ne pa da so adremo sneli na elektru). Tvoja misel, da bi morali televizijo financirati iz kulturnega budžeta (ker je ministrstvo skrbnik za medije in tudi zakon so predlagali), je do neke mere čisto sprejemljiv. Konec koncev, saj rtv produkcija je odraz ene kulturne produkcije v širokem pomenu besede. Tu je en problem, ker bi potem država (brez civilne družbe) imela de iure (bog pomaga, de facto jo že skoraj ima) pravico in dolžnost definirati obsege in volumen rtv programov - to pa so "mokre sanje" vsake oblasti. Da ne govorim o tem, da bi se skoraj zagotovo nekdo našel, da ugotovi, da morda naj pa ministrstvo za znanost financira znanstvene oddaje, šolstvo izobraževalni program, mednarodno politiko pa kar Mladika....sem namenoma malo radikalizirala. In mi, državljani, potem ne bi imeli gušta v direktnem bentenju nad programom. Niti ne bi imeli gušta v izvajanju državljanske nepokorščine, da ne plačujemo naročnine zaradi tega, ker se s kakšno oddajo ne strinjamo (a veš, da če napišeš na naročniško, da tega in tega meseca ne boš plačal prispevka zaradi razloga neporkoščine, ker ti kakšna oddaja ni všeč - te ne morejo izterjati?) Sama tisti hecni prispevek plačujem. Če pa kakšna oddaja izredno odstopa od bazičnih standardov, se poslužujem tehnike pobota. Uporabila sem ga, ko je Jelinčič sipal sovražni govor v Piramidi. Naredila sem izjavo o pobotu (skladno z OZ), določila rok, v katerem štejem, da je pobot sprejet in plačala 36 centov manj kot je pisalo na položnici. In ti povem, je gušt takole s pravnimi orodji svoje mnenje in držo demonstrirati - ne mi tega vzeti skozi budžetno financiranje... Vendelina jr.

postrv  

član od: 27.7.2007

sporočila: 64

1. okt 2007 16:33

O tem vprašanju razmišljam že dalj časa in ko razmišljam, mi ni nič več jasno. Tudi mi imamo digitalno Tv in ogromno programov. Verjemite mi, da še dnevnika ne gledam na naši nacionalki. Pri nas v hiši imamo dva števca za elektriko( moj in mamin), zato tudi dobimo dva računa za RTV pprispevek. To vprašanje- plačevanje prispevka za nacionalno Tv , bi morali posredovati kakšnemu poslancu, ki bi potem sprožil vprašanje v parlamentu !!!??? Se hecam! Se ne splača sekirat! Lep dan! postrv

nektarina  

član od: 15.2.2006

sporočila: 901

1. okt 2007 16:45

ja jernej če se zračuna vse skupaj dobi rtv slo veliko veliko denarja in mi plačujemo nekaj česar po večini sploh ne uporabljamo. glede na to da more vsako gospodinjstvo to plačevat bi naj vsaj rtv slo zagotovila zanimiv in poučen ter interesen program brez reklam. tega pa nikoli ne bo. minili so tisti časi ko je zvečer večina naroda sedela pred tv in gledala poročila ali dnevnik ali kakorkoli. veliko se je spremenilo ko je prišel še pop tv in druge komercialne tv. in veliko se je spremenilo z razširitvijo internetne mreže. zakaj bi čakala na večer če pa lahko grem na internetno stran (tisto ta najbolj obiskano v slo) in imam takoj na dlani vse informacije ki jih potrebujem pa tudi tiste ki jih ne in to v video in pisni obliki. ma kdo še bo čakal na poročila? nektarina

ATNES  

član od: 25.3.2008

sporočila: 198

19. sep 2019 8:17

Pozdravljeni,

No, veraj sem prejela priporočeno pošto z RTV-ja, da mi bodo od novembra dalje pošiljali položnice za plačilo popolnega prispevka.
Verjetno že več kot 10 let nimamo televizije v hiši in niti enega radia. Imamo pa računalnik in mobilni telefon, ki imata dostop do interneta. Najraje bi še to ven vrga, tako so me razjezili. A čisto za luno pa ne morem biti. 

Ima kdo kakšno idejo kako lahko prišparam 60 eur, ki jih bom po novem dala tem molzačem?

Že sedaj večino stvari kupujem ko je akcija, nimam avta, gledam na vsak evro in sedaj tole..

Lep pozdrav

ATNES

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

19. sep 2019 9:24

Ne boš se jim mogla ognit, enostavno bodo naredili izvršbo po nekaj opominih. Edino, če dokažeš, da nimaš signala za sprejem slo tv programov, potem bi se še lahko kaj pogajala. Tako je bilo še ne dolgo nazaj na enem področju ob slo/hr meji.

Ognjič

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. sep 2019 12:36

TVS lahko gledaš tudi preko računalnika, v živo ali iz arhiva. Hitro se bodo obesili na to možnost. Drugače pa, kolikor vem, je točno tako, kot piše Ognjič. 

 

PS. Mesečna naročnina naj bi bila še vedno  12,75 €. Vsaj tako piše na njihovi strani:

1. za zasebno rabo RTV sprejemnikov:
a) zavezanci – fizične osebe plačujejo mesečni prispevek za vse svoje televizijske in radijske sprejemnike, ki jih uporabljajo osebno oziroma skupaj s člani svoje družine v pavšalnem znesku 12,75 €;
b) če ima zavezanec za zasebno rabo le radijski sprejemnik oziroma sprejemnike, plačuje mesečni prispevek v višini 3,77 €.
V isti višini kot fizične osebe pod a) in b) plačujejo prispevek tudi pravne osebe in posamezniki, ki opravljajo samostojno dejavnost, vendar za vsak televizijski in radijski sprejemnik, če je sprejemnik namenjen izključno osebni rabi zaposlenih ali posameznika, ki opravlja samostojno dejavnost;,

 

 

Cila

Sporočilo je spremenil(a) Cila dne 19. sep 2019 12:56

jernej  

član od: 30.8.2001

sporočila: 4876

19. sep 2019 13:54

Po novem morajo plačevati tudi vsi, ki nimajo TV signala, ga pa lahko spremljajo preko mobilnih podatkov ali ADSL/optike torej internet priključka. Tako da bodo sedaj praktično vsa gospodinjstva v SLO "zvazanci" za RTV.

Jernej - urednik kulinarika.net

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

19. sep 2019 17:28

Ne morem da ne bi tole prilepila; sicer sposojeno pri sosedih, pa vendar:

 

"Oprostite, zašto moram plaćati TV pretplatu kad ne posjedujem televizor?"

"Pa, posjedujete kompjuter".

"Ali ja na kompjuteru ne gledam TV kanale".

"Da, ali kompjuter je instrument preko kojeg možete gledati TV kanale".

"Dobro, dajte mi onda tri dječija doplatka!"

"Ali, ovdje piše da nemate djecu".

"Ali, imam instrument kojim ih mogu napraviti".

V.

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

19. sep 2019 19:14

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

20. sep 2019 16:26

Težko si predstavljam, da bi kdo hotel tv program nacionalke gledat preko interneta .... že mi, ki imamo tv, se mu večinoma ognemo ...

 

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti