Slikovna navodila za izdelavo torte

vanya  

član od: 28.3.2006

sporočila: 326

1. okt 2007 16:02

Na to pa nisem poštudirala, da bi kasneje barvala. Sej mene je to tudi motlo, da nisem mela občutka v rokah, vendar se mi je brez rokavic lepil po rokah ( verjetno zato , ker nisem cukra zram dala ). Pri nas pa nismo ravno ljubitelji marcipana, samo lepe stvari lahko narediš iz njega. Katka hvala ti za nasvete! vanya

Taia  

član od: 2.11.2002

sporočila: 473

1. okt 2007 16:06

Vanya, iz marcipana nisem delala še nikoli, tako da ne vem povedati, če se posuši ali ne. Tičino masa se lepo strdi in so rožice res trde, dokler se ne srečajo spet z vlago. Taia

feferon  

član od: 27.8.2007

sporočila: 114

2. okt 2007 8:55

Bravo unicorn, res si mojstrica. V bazi sem našla še eno tvojo torto. Zanima me, ali si panj delala po več plasteh, ki si jih obrezala, ali si eno torto tako obrezala, da nastane panj. V mislih imam tole http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=9776 . feferon

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

2. okt 2007 9:16

Vse nasvete sem pobrala tu iz naše kulinarike, tako da hvala kulinariki in vsem sodelujočim, še enkrat! katka

Evchi  

član od: 30.8.2009

sporočila: 5

10. sep 2012 11:58

Ali bi bilo možno da bi še jaz videla te slike ali je že prepozno - takrat še nisem bila članica, pa tudi cukrpekarica ne... Pa bi se zeloo rada naučila. Pa še to; nekje sem razbrala, da je mojstrica Unicorn iz Velenja, je to res, morda kdo ve? Ni aktivna že kar nekaj časa in mi sama najbrž nebi odgovorila, bi jo pa rada poiskala...

Eva

Evchi  

član od: 30.8.2009

sporočila: 5

10. sep 2012 14:24

Ali bi bilo možno da bi še jaz videla te slike ali je že prepozno - takrat še nisem bila članica, pa tudi cukrpekarica ne... Pa bi se zeloo rada naučila. Pa še to; nekje sem razbrala, da je mojstrica Unicorn iz Velenja, je to res, morda kdo ve? Ni aktivna že kar nekaj časa in mi sama najbrž nebi odgovorila, bi jo pa rada poiskala...

Eva

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

10. sep 2012 20:12

Eva,

saj ji lahko pošlješ zasebno sporočilo, ki ga bo videla v svoji elektronski pošti, če seveda vmes ni spremenila naslova. Poskusiti pač ni greh. 

Sonja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

10. sep 2012 20:24

Ja Evči, res je, da je na kulinariki veliko novih, ki marsikaj, kar je bilo pred nekaj leti, niso videli. Jaz imam posnet celoten postopek izdelave torte, po delovnih korakih. Starejši ( ne po letih, tist, ki so dalj časa na kulinariki so to že videli, sem enkrat poslikal cel postopek, tole je potem sam za mlajše člane.

Cel postopek se začne s kosom stiropora, debeline 2,5 – 3 cm. Rabiš še šestilo, s katerim zarišeš dva ( ali pač koliko plasti želiš, da ima torta ) kroga premera 22 cm ( važno, to je standard za torte ), pol iz stiropora izrežeš kvadrate s vrisanimi krogi, kot je vse lepo predstavljeno na fotografijah:

In:

Sedaj je treba natančno izrezati kroge, lahko si pomagaš s kakšno žago, ali nožem, jaz sem včasih več tort delal, pa sem nabavil stroj » tortenmaker », vrag si ga vedi kaj to pomeni:

Ko je to izrezano, s pilo se popravi če je kaj potrebno:

In sledi sestavljanje torte:

in dokončno fiksiranje

sedaj je treba še torto uredit. Zamešaš mal gipsa ( najboljše se dela s knuf gipsom ) in z lopatico ( špahtlo ) se torta » finišira »:

potem pride okraševanje po želji, tu si daj domišljiji prosto pot, kajti, kako je okrasiš taka tudi bo na koncu. Jaz sem zbral enostavno krasitev za evro torto ( uporabil sem barvo za fuge za keramične ploščice, dobi se praktički v vseh barvah ):

sedaj pride najbolj občutljiva faza. Biti moraš popolnoma zbrana in koncentrirana, rabiš popolni mir ( zaradi tega sem to delal noter, zunaj me zmeraj kaj zmoti, tiste ribe čvekajo, pa mačke, ptiči se derejo........ ). Miza mora biti čista, gor daš nekaj, kar ti pomaga za koncentracijo, jaz dam uro, lahko je sveča ali karkoli. Torto daš pred sebe, in ko si čist skoncentrirana vizualiziraš torto, kakšno bi rad imela:

Ko je to urejeno, rečeš: Abrakadabra, naj bo tole evro torta s masleno kremo ( ali, kakšno si si paš zamislila )

Zgodi se pa nič spektakularnega, mal se zatrese, ko zadiši po žveplu je stvar končana:

No, pa je še poskusimo:

Kaj ste mislili, da bo morda čokoladna krema? To se mi še ni nikoli zgodilo.

Baje, nekateri torte delajo od jajc, masla cukra in kaj vem česar še, jaz pa tega niti ne verjamem, tale metoda se meni vsekakor zdi ta boljša.

Kot bi rekla mi querida amiga:  I hope this help!

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

12. sep 2012 18:34

Hillarious!

Vendelina jr.

D.D.  

član od: 9.8.2006

sporočila: 18

12. sep 2012 20:43

Moja sestra ravno praznuje, pa nisem imela ideje, kaj še pripraviti. Hvala za krasno idejo in seveda postopek. Na koncu bom uporabila prav tako čarovnijo. Pozdravček;

D.D.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti