Zelišča

klavdijaF  

član od: 22.8.2006

sporočila: 303

tema odprta - 26. sep 2007 15:03 | ogledi: 4.793 | odgovori: 18

Zanima me. Ali ima katera mogoče kakšna zelišča doma? in se mogoče da dobiti kako koreninico, ker bi si jih rada posadila v korito na balkon in da bi uporabljala sveže začimbe.

Se že v naprej zahvaljujem pišite mi na zs.

 

Lp 

kf

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

26. sep 2007 15:28

klavdijaF, ni najbolj primeren čas za to sajenje. Priporočam ti, da posadiš zelišča spomladi, zdaj se pripravljajo na zimski počitek. Spomladi pa se lahko zmeniva za kar nekaj koreninic. rimljanka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

26. sep 2007 16:08

Tema kot nalašč. Spomladi sem v večje korito na balkonu posadila majaron, timijan, baziliko in drobnjak. Fino so mi uspevale celo poletje (BTW suhe začimbe se s svežimi ne morejo primerjati, zato jih bom naslednje leto posadila še več), sedaj pa ne vem kako jih prezimiti. Kolikor mi je znano bazilika ne zimi, zato jo bom morala naslednje leto ponovno zasaditi. Ali se motim? Kaj pa ostale rastline? Pa še to, majaron je na določenih stebelcih pognal na vrhu majhne bučke, ki so se posušile. Je to mogoče seme? LP katjushka

klavdijaF  

član od: 22.8.2006

sporočila: 303

27. sep 2007 8:54

Hvala za odgovore.

Lp 

kf

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

28. sep 2007 7:20

ja, katjuska, tam v majaronu je seme, niso pa tiste bučke seme. Baziliko bo prvi mraz povsem uničil, zato jo raje prej ti poberi in konzerviraj.

Ostalo pusti v koritu, moda pokrij s kakšnimi vejami (nikar smreke!), ali pa malo praproti. Povsem OK bi morale rastline preživeti zimo tudi brez zastirke. Edina resna nevarnost bi jim grozila, če bi v koritu zastajala voda, pa bi taka premočena zemlja zamrznila. Ja, pa še ena skrajnost bi jim grozila. Če je korito pod streho, bi se lahko čez zimo zemlja preveč izsušila in rastline bi se posušile. V teh primerih je najboljše, da na rastline namečeš sneg (če je), ali pa, če ne zmrzuje, enostavno zaliješ.

Spomladi biš pa odstranila zgornjoe plast zemlje, ostalo malo prerahljala, dodala novo plast zemlje in rasline porezala. Veselo bodo zagnale na novo. Ne reži rastlin zdaj, razen, če so zelo visoke. V tem primeru jih poreži na ene 15 cm viššine, odrezane dele naloži kar na rastline kot zaščito.

Morda še tole: če si imela pravi, enooletni majaron, se bo seveda šposušil (sumim, da je bil, po opisu onih bunčk). Je bi tak?

 

In še to: drobnjaku se bodo kmalu nadzemni deli (cevasti) listi povsem posušili, v zemlji bodo ostale drobne čebulice, iz katerih bodo spomladi pognali novi listi. Lahko pa ti zdaj vse liste porežeš, jih na drobno narežeš in zamrzneš, pozimi bodo prava osvežitev na juhi, recimo.

Če potrebuješ še kakšno informacijo, vprašaj.

rimljanka

Szdenka  

član od: 22.10.2003

sporočila: 220

28. sep 2007 7:49

Pridna rimljanka! Jaz sem stara koka, pa do sedaj nisem vedela, da obstaja enoletni majaron? Ali veš še kaj o tem. LP Zdenka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

28. sep 2007 8:55

Hvala, rimljanka. Sem vedela, da lahko računam nate, čeprav me je bilo že malce strah, da ti je post ušel.... Za majaronove bučke sem ugotovila, da so sestavljene iz semen, ki sem jih že spravila. Slikica za tale tvoj majaron se mi ne odpre, ampak sem poiskala na internetu in moj majaron ni takšen, njegovi listi so dosti manjši in ni zrasel tako visoko. Kaj potem to pomeni? Kaj pa timijan? Nekateri pravijo, da ga moram porezati, drugi spet ne. Poleg tega pa je timijan, ki sem ga zasadila, drugačen od tistega, ki ga ima moja prijateljica. Ima malce večje listke in ne tako gosto razporejene po steblu kot njen. LP katjushka

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

30. sep 2007 9:41

No, ta je pa lepa....včeraj mi ni hotelo odpreti slike, danes mi jo pa......In včeraj mi je pri vpisu enoletni majaron na googlu pokazalo čisto nekaj drugega, danes, ko sem pa videla tvojo sliko pa ugotavljam, da je moj majaron čisto takšen. Kaj pa to pomeni... lahko drugo leto še pričakujem kaj od njega? Pa še nekaj, letos je očetu na vrtu zrasla čudovita bazilika, ki je naredila prav lep grmiček. V primerjavi z mojim, so bili listi manjši in bolj špičasti, pa tudi bolj aromatičena je bila. Bilo je je toliko, da smo ob obilni sprotni uporabi naredili še kar nekaj pesta. Mogoče veš katera sorta je bila to? Moja je sicer bila tudi lepa, vendar je je bilo občutno manj. Mogoče ji ne odgovarja družba drugih začimbnic? LP katjushka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

30. sep 2007 10:11

Seveda ne, katjuška, enoletnica je. Poberi in posuši ga, krasena začimba je.

Sort bazilike je mnogo, pa veselo se skrižajo med sabo. Poglej, če je kaj semena, poberi vršičke, ki so cveteli in jih posuši, spomladi jih boš pa posejala. navodila lahko dobiš.

Ne, ni kriva družba, na vrtu je mnogo bolj primerna zemlja,......... 

rimljanka

nasha  

član od: 30.12.2006

sporočila: 477

30. sep 2007 10:25

Rimljanka zakaj ne priporočaš smreke za pokrivanje, zelišč? Sama imam sicer posajenih kar nekaj grmov pampške trave, ki jih jeseni porežem in prekrijem kar je pač treba. Tiste grme, ki jih imam za okras pred hiško,seveda povežem in porežem spomladi. Sem pa ravno letos mislila narediti nekaj pokrivanja s smerekovimi vejami. " nasha

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

30. sep 2007 10:37

Majaron: po mojih izkušnjah je majaron iz semen od Semenarne enoletni,  trajnega je pa treba kupiti v lončku od gojiteljev trajnic  - ali dobiti od znancev.

Bazilika: letos sem imela ravno tako, kot jo opisuje katjushka, kupila sem jo v vrtnariji in so rekli, da je to grška bazilika. Bolj je bila odporna, kot tista, ki jo poznam od prej, grmiček je še sedaj lepo zelen in prav nič prizadet. Je pa najbrž  enoletna, čeprav sem nekje zasledila, da obstajajo tudi trajne, le da jih je treba prezimiti v prostorih med 5 in 15 °C. Bom en grmiček  dala v lonček, da vidimo.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti