Oh slovenščina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

15. jan 2018 10:36

Itak so slovenisti/slovenistke.

rimljanka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

15. jan 2018 10:41

sijasaja je napisal/a:

meni pa niste verjeli ... ker nisem slavistka? 

sijasaja

Ne zato, ker niste slavistka, ampak glede na to, kako pišete. Po tistem zmišlavlenju bi jaz tudi za jezikovni nasvet bolj verjela slavistu 

Sonja

čoko  

član od: 19.11.2007

sporočila: 867

15. jan 2018 21:21

elaphus je napisal/a:

Torej, sem vprašala dve naši slavistki in njun enoten odgovor je bil tak: pisanje osebnih zaimkov z malo začetnico je pravilno in zaželjeno. Če pa želimo v kakem dopisu biti še posebej vljudni, pa lahko "vi, vam" pišemo z veliko začetnico. Lahko, ni pa nujno. In pisanje z veliko začetnico v tem primeru je bolj starinska oblika. 

Torej, kakor sta mi povedali, tako dajem naprej.

lp

Ljudje, ki si upajo reči bobu bob, so velikokrat trn v peti tistim, ki želijo bob prikazati kot jabolko. cervus

Vi in Vam sem že našla, čeprav se mi zdi zastarelo. Ampak Ti? Je to, tako kot "Vi", vsaj dovoljeno, ali čisto narobe? Želim Ti veliko uspeha?

 

čoko

malaga  

član od: 1.6.2011

sporočila: 800

16. jan 2018 7:26

Mene pa bolj moti slovenščina na TV ali radijskih programih, kot pa napisi na tortah. Mnogi nepravilno berejo, obupno naglašujejo besede...  Je ta vikend kdo opazil reklamo Spara za akcijo alpskega mleka?

malaga

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. jan 2018 8:50

Nisem opazila. Bom pa tukaj izrazila svoje navdušenje nad nekom, ki je tujec, živi tri leta pri nas in po mojem mnenju govori slovensko tako lepo, kot ne čisto vsak Slovenec. Slišala sem ga v jutranji oddaji, kjer imajo rubriko, kaj tujci, ki živijo pri nas, mislijo o življenju v Sloveniji. Če sem dobro razumela (ker sem malo zamudila) je to lastnik Rimskih term Vitalij Arkenov, ki je po narodnosti Armenec. Po njegovih besedah je slišal za Slovenijo pred petimi leti, zdaj je pri nas že tri leta. Preprosto očaralo me je njegovo pripovedovanje, ki ni bilo na ravni "dobro jutro, ja hvala" itd. Armenski jezik ima besedo z 39 znaki in se zelo razlikuje od naše. Res se nisem poglabljala, v katero skupino spada armenski jezik, bila pa sem preprosto navdušena nad izražanjem tega gospoda. S tem ni pokazal samo svojega talenta do jezikov, ampak tudi veliko spoštovanje do dežele, kjer zdaj živi in dela. In to je tisto, kar bi rada rekla tudi sama, jezik nas definira, zato ni vseeno, kako se obnašamo do njega. Moj materni jezik je slovenščina, zame je to najlepši jezik na svetu. Tudi angleško se kar dobro izražam in včasih že tudi razmišljam v njem. In se vedno naučim kakšno novo besedo, besedno zvezo in se potrudim tudi pravilno zapisati. Zato menim, da so tudi vejice, velika začetnica, sklanjanje itd. pomembne. Saj ne bo nič narobe, če se včasih zmotiš, sploh ko hitro kaj napišeš, ampak na splošno gre za spoštovanje.

 

naor

sijasaja  

član od: 21.7.2017

sporočila: 614

16. jan 2018 9:22

limnol je napisal/a:
sijasaja je napisal/a:

meni pa niste verjeli ... ker nisem slavistka? 

sijasaja

Ne zato, ker niste slavistka, ampak glede na to, kako pišete. Po tistem zmišlavlenju bi jaz tudi za jezikovni nasvet bolj verjela slavistu 

Sonja

nemrem iz svoje koze ... moja priljubljena beseda je zanalasc, tudi nalasc ;)

sijasaja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

16. jan 2018 10:46

naor je napisal/a:

. Če sem dobro razumela (ker sem malo zamudila) je to lastnik Rimskih term Vitalij Arkenov, ki je po narodnosti Armenec. Po njegovih besedah je slišal za Slovenijo pred petimi leti, zdaj je pri nas že tri leta. Preprosto očaralo me je njegovo pripovedovanje, ki ni bilo na ravni "dobro jutro, ja hvala" itd.

naor

Ne, on je Vitaliy Arakelov. Ja, tudi žena in njegova sinova kar lepo govorijo, vsekakor pa razumejo slovensko.  Tale intervju je bil narejen že kar nekaj časa nazaj:

https://www.youtube.com/watch?v=aNHQlEKvzNk

Sicer ne živi tukaj stalno, ampak tudi v Armeniji, pa na Češkem, v Moskvi in še kje.

rimljanka

Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 16. jan 2018 10:49

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

16. jan 2018 11:36

Hvala Rimljanka. Menda je k nam prišel s Cipra. Če pa ne živi ves čas v Sloveniji, potem pa še toliko bolj občudujem njegovo znanje slovenskega jezika.

 

naor

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

17. jan 2018 15:12

Moji ameriški prijatelji, ki že leta živijo v Sloveniji in hči tudi obiskuje slovensko osnovno šolo, imajo kar nekaj težav pri praktični rabi slovenskega jezika. Ker Slovenci dobro in radi govorimo angleško. Tako da vedno znova prosita, naj z njima govorimo slovensko. In nista edina s tem "problemom". 

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti