Sufleji

MissRap  

član od: 9.11.2006

sporočila: 6

tema odprta - 17. sep 2007 21:02 | ogledi: 6.467 | odgovori: 12

Pozdravljeni.

Zanima me,če ima kdo kakšen dober recept za sufle oz. za jed,ki se pripravlja v posodicah za sufleje.

LP

MissRap

Temo je spremenil(a) MissRap dne 18. sep 2007 20:22:44

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. sep 2007 11:21

Ko ravno teče beseda: Ali zna kdo narediti souffle do faze, da potem, ko ga začeneš rezati, ravno ne razpade na totalno rinfuzno obliko?. Jaz imam na tem področju zelo nekonsisteno prakso v smislu, da mi je nekajkrat kar lepo uspelo, nekajkrat pa ne? Sem še v fazi osvajanja riževega narastka (vse ostalo je že bolj advanced level, tam pa še nisem) in do faze umešanja rumenjakov z napol kuhanim rižem, do taj pridem brez problema, tudi lepo beljake umešam in zadeva se med peko lepo dviguje, potem, ko je treba pa zadevo servirati, je pa razsuto. Skratka, če kdo pozna kakšen trik za kompaktno yet rahlo sladico, so me sama ušesa. Vendelina jr.

Zara-Marisa  

član od: 12.6.2003

sporočila: 351

18. sep 2007 12:15

Hm, Vendelina, serviraj ohlajen rižev narastek pa bo ostal skupaj ;) To se meni dogaja z lazanjo. Če jo serviram svežo in vročo, se sem ter tja malo razleze. Ko je pa enkrat že hladna in jo dam pogret v MVP, je pa pravilnih oblik in vse ostane na svojem mestu.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

18. sep 2007 14:41

Ko sem bila še jako mlada, tam, nekje okoli 16, sem neobvezno hodila k francoščini, jeziku, ki po mojem mnenju pove dve stvari: o ljubezni in dobri hrani.

Zato ni naključje, da sem po receptu, ki ga še vedno hranim, pa češrav je minilo nad 30 let, pomarančni sufle. Moja mama je bila vesela, da sem kazala navdušenje nad kuho, ki je v tistih gimnazijskih letih pomenila vsakodnevno obevznost. Ona je hotela videti veselje, zato me ni nikoli ovirala.

Moj prvi in edini eksperiment s suflejem je bil tisti. Ko je prišel na mizo, je spustil dušo, no, ja, prevzela me je žalost, naši so pa rekli, da bo že bolje.  Pa kako lep je bil, na poti iz pečice na mizo.

Me pa tu pa tam še vedno ob sufleju zgrabi, da bi šla poskusit. Tale sirov je mikaven.

Rižev narastek mi ne dela problemov, čeprav je to en enostaven recept, edino, kar je pomembno, je riž, ki mora bit pacast.

Če kdo želi recept za pomarančni sulfe, bom poiskala recept. Če drugega ne, bo mogoče uspelo komu drugemu.

F r i n a

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. sep 2007 14:53

Saj to je moja bridkost, pri meni tudi rižev spusti dušo... Vendelina jr.

MissRap  

član od: 9.11.2006

sporočila: 6

18. sep 2007 20:15

Na žalost ne znam nemško.A se da kateri napisat recept za rižev narastek,ker ko sem ga enkrat po enem receptu naredila je bil zelo čuden. LP MissRap Sporočilo je spremenil(a) MissRap dne 18. sep 2007 20:22:00

ernikamoja  

član od: 29.8.2007

sporočila: 32

18. sep 2007 23:20

Tudi sama sem se pred kratkim lotila čokoladnega sufleja. Ker še nimam modelčkov zanje, sem jih spekla kar v porcelanastih skodelicah (le peka se v tem primeru podaljša na 18-20 min). Bili so skoraj identični, meni najboljšim, iz restavracije As v Lj. V kolikor ima kdo informacijo, kje se dobijo dobri modelčki za sufle iz silikona, se toplo priporočam. Recept: 250g črne (70% kakava) čokolade 90g sladkorja 90g moke (večnamenske) 1/2 skodelice mleka 5 jajc 30g neslanega masla Čokolado stopimo nad paro, stepemo beljake s polovično količino sladkorja v trd sneg. Drugo polovico sladkorja dodamo rumenjakom in penasto umešamo. Čokolado nekoliko ohladimo, dodamo hladno mleko in rumenjake in dobro premešamo. Med mešanjem počasi dodajamo presejano moko in nazadnje še beljake. Z maso napolnimo pomaščene modelčke (pribl.8) in jih za 2 uri postavimo v hladilnik. Spečemo jih v segreti pečici na 180 stopinj, 8 minut. Postrežemo takoj. ernikamoja

ernikamoja  

član od: 29.8.2007

sporočila: 32

18. sep 2007 23:23

Pa še temnopolti rižev narastek:) SESTAVINE: 16 dag okroglozrnatega riža 5 dl mleka 6 dag masla 5 dag sladkorja 4 dag čokolade za kuhanje sredica vaniljinega sladkorja sol in limonina lupina 3 jajca maslo in drobtine za model PRIPRAVA: Riž in vse preostale sestavine, razen jajc, damo v mleko in zavremo. Med stalnim mešanjem kuhamo toliko časa, da se riž zmehča, vendar ostane še čvrst. Nato riževo zmes ohladimo. Pečico segrejemo na 180 ºC. Model za narastek namažemo z maslom in potresemo z drobtinami. Rumenjake treh jajc ločimo od beljakov in rumenjake vmešamo v riž. Beljake stepemo v trd sneg in ga prav tako vmešamo v riževo zmes. Maso napolnimo v pripravljen model in pečemo v pečici približno 20 minut. Nasvet: Narastek nam bo uspel, če stepemo trd beljakov sneg, če med peko ne odpiramo vrat pečice in če med prenosom narastka iz pečice na mizo ne trčimo ob prepih. Sporočilo je spremenil(a) ernikamoja dne 18. sep 2007 23:31:05

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. sep 2007 9:53

Deset pravil za uspešen souffle: 1. Osnovna masa naj bo popolnoma ohlajena, preden dodamo beljakov sneg. 2. Model naj bo pripravljen - namazan z maslom in potresen z moko. 3. Pečica naj bo segreta na 200 stopinj, vključen naj bo samo spodnji grelec. Tako bo souffle lepo vzhajal od spodaj navzgor. 4. Beljake je priporočljivo stepati na roke, z metlico in ne z električnim mešalcem. Ročno stepen sneg vsebuje več zraka in je rahel, stepen z mešalcem pa preveč kompakten. 5. Sneg stepamo toliko časa, da napravi vršičke in nič več. Če ga stepamo toliko časa, da ne pade iz obrnjene posode, je že preveč in bo, ko ga zamešamo v osnovno maso razpadal. Souffle bo zrnast in v sredini ne bo lepo narasel. 6. Takoj, ko je sneg pripravljen ga zmešamo z osnovno maso. Postopek je takle: Vzamemo tri ali štiri žlice snega in ga zmešamo z osnovno maso. Nato stresemo sneg na maso in ga previdno vmešamo. Z eno roko držimo posodo in jo obračamo, z drugo pa s spatulo dvigamo osnovno maso in nalagamo sneg pod njo. Delamo hitro in nalahko, da ohranimo v masi čim več zraka. 7. Pripravljeno maso nemudoma prestavimo v model in jo takoj postavimo v ogreto pečico. Čez deset minut vključimo še zgornji grelec. Pečice med peko ne odpiramo. 8. Krožnike, jedilni in servirni pribor segrejemo. Tako souffle v dotiku s hladno kovino in porcelanom ne bo takoj upadel. 9. Na souffle naj čakajo jedci in ne obratno. Šele ko so zbrani, začnemo s stepanjem snega. Pripravljenega takoj serviramo, v kuhinji, jedilnici in vmes naj bodo okna in vrata zaprta. 10. Dober souffle ima sredico vedno kremasto, ta se na krožniku seveda razlije in tako je tudi prav. Rumenjaki maso čvrstijo, beljaki pa rahljajo. Če torej želimo bolj trden souffle, dodajmo kakšen rumenjak ali pa potresimo maso z žlico moke ko vmešavamo sneg. Seveda pa ne bo več peresno lahek. nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti