Pohorska omleta

piškotek  

član od: 14.11.2001

sporočila: 519

tema odprta - 19. jun 2002 15:11 | ogledi: 3.935 | odgovori: 0

Sladkosnedneži, evo en hiter, sladek, sočen, poleten receptič. Jaz mu rečem Pohorska omleta, čeprav dopuščam, da kje drugje pod tem imenom strežejo kaj drugega

Količine so za štiri osebe:

Poljubno sadje - marelico, pest malin, par ribezovih jagod, grozdja, kakšno češnjo, višnjo, jagodo, borovnico... narežeš, izkoščičiš... zaliješ s sokom pol limone, da ne potemni in daš v hladilnik.

Zmešaš biskvit, kot za rolado, glede na velikost pleha, poljubno število jajc - za mali pleh cca 25*25 cm dva beljaka stepeš v sneg z dvema žlicama kristal sladkorja in enim vanilijevim sladkorjem, vmešaš enega za drugim še oba rumenjaka, nato pa s kuhalnico previdno vmešaš dve "štrihani" žlici moke. Razmažeš na pleh, prekrit s peki papirjem in potisneš za cca 10 minut v pečico na 185 stopinj.

Medtem ko se peče, zmiksaš 3 dcl sladke smetane skupaj z utrjevalcem smetane in po želji in okusu sladkaš.

Pečen biskvit zvrneš na s sladkorjem potresen prtič, odlepiš peki papir, potreseš še po drugi strani s sladkorjem in zviješ-preklopiš preko valjarja (zato da potem ni težav s filanjem, je lepe oblike in se ne lomi).

Od stepene smetane vzameš dve, tri žlice in primešaš ohlajenemu sadju, razgrneš še mlačno omleto, jo navlažiš z nekaj žlicami sadnega soka, kompota ali druge tekočine-razredčen rum... nadevaš in nazaj zviješ oz. preklopiš ter po vrhu premažeš s preostalo smetano in okrasiš s sadjem.

Zadeva je preprosta, hitra (manj kot uro, s pomivanjem posode vmes) in njam za topel poletni večer.

lp,

Irena

Temo je spremenil(a) piškotek dne 19. jun 2002 15:12:58

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti