Popoldanski prigrzki !

631141  

član od: 14.11.2003

sporočila: 612

tema odprta - 3. sep 2007 12:19 | ogledi: 5.740 | odgovori: 14

Nedelja popoldne, zbrana vsa žlahta, sladkega na mizi polno. Kaj pa kaj slanega? Poiskusili smo že mini pizze, pizze, čevapčiče, biftek...

Kaj novega ?

Lep pozdrav,

Klavdija

živica  

član od: 28.11.2002

sporočila: 307

3. sep 2007 12:31

Pitulice - mini bureki (z različnimi nadevi), polžki iz listnatega testa ali kockice iz listnatega testa, posute s semeni, sirom, soljo..., srbska gibanica (narezana na manjše kose), tudi njami bučke s sirom (odličen recept iz baze) se dajo narezat na koščke, zelenjavna nabodalca, paradižnik z mocarelo (spodaj lahko naložiš še rezine pršuta)... ali pa polnjene tortilje, narezane na kose in pogrete v pečici... Pozdravček, Živi

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

3. sep 2007 12:32

razni namazi in slanci, slane palčke, morda kifeljčki, .... nekje sem videla recept, ko narediš iz faširanega mesa in listnatega testa takšne žepke, jih popečeš v pečici in zraven odlično paše kak smetanov namaz..... titta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. sep 2007 13:13

Mrzle kroglice iz mletega mesa, napičiš jih na zobotrebec, na vrh pa kocko sira, zeleno in rdečo papriko ali kos kumare, da je lepo na pogled.

Ali ribje trotice s kakšno omako (ribje fileje zmečkaš v multipraktiku, z začimbami in z drugimi dodatki, opečeš v maščobi in serviraš tople ali hladne).

 

Na suho prepraži sezamova semena, da porjavijo, jih zmešaj s sušenim majaronom, dodaj sol in poper. v Drugo skodelico daj olivno olje, v košaro pa kose kruha. Kruh najprej pomočiš v olivno olje, potem v mešanico sezama in majarona in poješ.

 

Ocvreš kroglice mocarele.

 

narediš namaz iz skute in začimb ter zelišč ter narediš zvitke s pršutom, druge pa z bučkami (bučke zrežeš na tanke rezine in jih premažeš z olivnim oljem ter čisto malo zapečeš, da se zmehčajo, potem namažeš z nadnevom in zviješ. Okrasič z zobotrebcem, na katerega napičiš še grozdno jagodo ali kos paprike.

 

Suhe slive in suhe marelice oviješ v pršut in deset do 15 minut segrevaš v pečici, postrežeš toplo ali hladno.

 

Prepoloviš večje kose mocarele, izdolbeš in to narežeš na drobno, enako narediš z rdečo in zeleno papriko, malo soliš, dodaš sveža zelišča (bazilika se lepo poda, pa meta), dodaš balzamični kis, začiniš še po želji in napolniš izdolbeno mocarelo.

 

večjo kumari prepoloviš po dolgem in izdolbeš. iz skute in zelišč pripraviš liptovski namaz in napolniš izolbene polovice, sestaviš in čvrsto zaviješ v folijo ter pustiš v hladilniku. Narežeš na kolobarje in zložiš na krožnik ali pa daš kolobar na rezino belega ali črnega kruha.

 

jajčevce (neolupljene) nareži na kocke in prepraži na maščobi, da so zlato rjavo zapečeni. Dodaj strt česen in zalij s sojino omako, da se jajčevci prepojijo, dodaj malo limoninega soka (ali riževega kisa, če ga imaš) ter sesekljan zelen peteršilj. Postrežeš hladno ali toplo.

 

Poglej v bazo receptov pod sadno-zelenjavna nabodala in pod losovo zloženec, sta še dve ideji.

 

 

Mamamia 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. sep 2007 13:45

Nadaljujem tam, kjer je nehala darling mamamia (lepo od tebe, si še meni nekaj štofa pustila) Opečeš kruhek in potem ga namažejo z naslednjim: - polenovkinim namazom - sirno-ribji namaz (moj umislek, recept je v bazi) - liptauerjem - premešaš mascarpone, lososove koščke in malo arašidnega olja. - namaz iz pretlačenega avokada in jabolka - maslo s tartufi in čez sir, vse to malo omehčaš na roštilju, njami njami Za masovko je tudi varianta, da v pekaču prednodno narediš musako (krompir, melancane, mleto meso, paradižnik in tako ponovno) in jo potem tudi greješ na roštilju. Za masovko je tudi varianta, da narediš prebranac. Vendelina jr.

teta torta  

član od: 6.9.2005

sporočila: 1268

3. sep 2007 14:47

To soboto popoldne sem nahranila okoli 25 ljudi (med njimi tudi dva krepka mladca, ki sta bila brez kosila). Postregla sem: - gibanico zmečkanko, dvojna masa v dveh pekačih, enkrat samo s sirom, enkrat s špinačo, da je bila zelena http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=1441 - slano pecivo iz 750 g kupljenega listnatega testa: vsako polovico testa precej tenko razvaljam, položim na pekač na peki papir, premažem z ražvrkljanim jajcem, potresem s soljo, narežem na kvadratke (kar na pekaču) in na vsak kvadratek položim olupljen mandelj; - cel pekač (imam 90 cm široko pečico!) slivovega kolača; - 8 vrst domačega sladoleda; - 4 kg grozdja z ljubljanske tržnice, tistega belega z velikimi podolgastimi jagodami. Mogoče kakšna ideja! Bistveno je bilo, da nisem imela nobenega sprotnega dela razen razdeljevanja sladoleda. teta torta

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

3. sep 2007 14:57

Teta torta me je spomnila na preprosto slano pecivo, ki ga dela moja mami in včasih tudi jaz. Listnato testo razvaljamo na tanko (okoli 1 mm), premažemo s skuto, v katero smo vmešali jajce, sol, poper, po želji vegeto, na drobno nasekljano čebulo in kapljico ali dve paradižnikove mezge. pokrijemo z drugo plahto testa in razrežemo na trakove, široke pribl. 1 - 1.5 cm. Trakove zvijemo v spiralo (približno tako kot izgleda DNK vijačnica), potresemo z naribanim sirom in spečemo na peki papirju. Ko je pečeno, narežemo na paličice. Če mi primanjkuje časa, sir dam kar v nadev, saj je potresanje vsake vijačnice posebej malce zamudno. V tem primeru pridejo palčke malo debelejše, a so vseeno odlične. Dobre so tople in hladne. RadaJem

O-O  

član od: 6.10.2006

sporočila: 51

3. sep 2007 15:27

Zgornjim izvrstnim idejam dodajam: - dobri stari klasični narezki (mešani) - sirov narezek s sadjem (več vrst sira (dimljeni, s plemenito plesnijo, navadni,...) zraven več vrst sadja (grozdje, orehi, ...) - razne polpetke - oz kroglice: mesne, zelenjavne, bučne.... (ocvrte ali pečene v pečici) postrežene tople ali hladne. - razne vrste solat - nadevana jajčka (trdo kuhana, izdolben rumenjak, pomešan z začimbami, ali tuno ali majonezo ali kislo smetano, itd...) ali pa (preprosto in učinkovito): kakšen poseben kruh (polnozrnat, koruzni, ...) ali slana potica... ocvirkova, skutina, ... narežeš dekorativno majhne koščke, zraven pa kakšna dobra kapljica... O-O

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

3. sep 2007 15:45

Goljat ima v svoji knjigi Potice na koncu tudi slane koktejl potičke, njami. Loni Makaroni

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. sep 2007 20:33

RadaJem, kakšna fina primerjava..............kot DNK vijačnica rimljanka

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

4. sep 2007 6:27

- hrenovke v skutinem testu

- zelenjavni zavitek (vlečeno testo namažemo s skuto, ki smo ji dodali jajce in kislo smetano ter potresemo z mešano zelenjavo, zvijemo in spečemo)

- http://www.kulinarika.net/recept.asp?ID=3849

-popečeš kruh, ga natreš s česnom in poliješ z olivnim oljem, posuješ s sveže narezano baziliko in izdatno obložiš s paradižnikom.

marelica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti