Pasteriziranje kompotov v pečici - nujno

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

3. sep 2007 14:33

Ali zalijete kompot z vrelo vodo, če pasterizirate na 70 oz. 95 °C?. S hladno vodo si ne predstavljam, da bi  se v 30 minutah pričeli dvigati mehurčki. Cila

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. sep 2007 15:03

Cila, jaz sadje (je pa res, da največ to počnem s hruškami) in vodo v katerem se je sadje kuhalo, dam v kozarce in to tako, da so kozarci polni do kakšnega centimetra pod vratom, dam čez pokrovčke in potem gre vse skupaj v pečico na 70 stopinj in se mi je še vedno izšlo. Zna biti, da je tudi kakšna bolj komplicirana tehnologija, ampak meni tale čisto ustreza. Vendelina jr.

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

4. sep 2007 9:47

Še malo bolj natančnen opis pasterizacije je v leksikonu na spletni strani društva gurman. V pasterizatorju se izvaja nizka pasterizacija (30 minut pri 63 do 66° C) in visoka pasterizacija (15 sekund pri 72° C).

Za "domačo" pasterizacijo v pečici pa navajajo temperaturo 180°C, globji pekač z 2 cm vode, kozarci se ne smejo dotikati med seboj, pokriti z nekaj plastmi mokrega papirja, po 1 uri, ko začnejo izhajati mehurčki, se T zniža na 125°C in pusti 30 min pri zelenjavi ali ugasne, če gre za sadje... zame daleč preveč kompliciranja.

Soseda je "pasterizirala" rdečo peso pri 180°C brez zgoraj naštetih priprav in je imela kis zapečen na dnu pečice, ker so tesnila na pokrovčkih popustila. Je že menjala tehnologijo.

Jaz nabašem kozarce na dno pečice (na mrežico) in še na sredino- na pekač, da se vsi dotikajo in je pečica nabita. Vode ne dam nič, le zakurim (ventilatorsko) na 95°C 30min. Tako sem "ziher", da se res vsa vsebina segreje na min 70°C (tudi kompot, zalit s hladno vodo) in ostane na tej T še najmanj pol ure po tem, ko ugasnem pečico.

Bi pa glede na izkušnje  Loni in Vendeline naslednjič znižala T, da prišparam kakšno kWh. Prosim pa vaju še za info: koliko časa mora biti pečica prižgana na 70°C, da se res vsa vsebina pregreje (tudi hladno zaliti kompot)?

LP, V.

PISTACIJA  

član od: 7.1.2007

sporočila: 105

4. sep 2007 12:19

Kolikor gospodinj, toliko različnih načinov, ne? OK, meni sta povsem jasna pojma pasterizacija in sterilizacija. Samo me zanima, če je za hladno vloženo ozimnico - torej surovo - dovolj samo pasterizacija oz. pečica na 70 stopinj C? To mi je logično, če se prej kompot prevre, preden se ga da v kozarce. Ampak jaz pri tem načinu samo zelo vroče zapiram (sproti vsak poln kozarec), na koncu zadekam, da ostane nekaj časa vroče in se v bistvu itak pasterizira. Ampak surove breskve v kozarce + 2 žlici sladkorja + mlačna voda: obvezno v pečico na 130 stopinj, včasih za par minut tudi na 150. Pa k sreči ni do zdaj še nič počilo, me je pa vedno strah in bolj od daleč špejam, če se že delajo mehurčki. Pa tudi to me zanima, kot VilmoS, koliko časa sploh traja, da sredina vsebine v kozarcu doseže določeno temperaturo? Kakorkoli že, vsem želimo obilo okusne ozimnice brez ponesrečenih serij. Lp PISTACIJA

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. sep 2007 13:30

Jaz sem dala kozarce z navojem v pečico takoj po prvih dveh odgovorih, ko še ni bilo debate o 70 oz. 95 °C.  Vročino sem dala po navodilu za pečico - 180 °C , spodnji grelec in ventilator  in vodo v pladenj.

Preden so se začeli dvigovati mehurčki (to naj bi pomenilo tam okoli 80 C, če se ne motim) je trajalo 45 minut.  Nič ni počilo, nič kipelo,  upoštevala sem  varnost pri nalivanju tekočine, t.j.  2 prsta pod robom.

Na zunaj so pokrovčki videti povsem v redu, če se je notri kaj stopilo, bom videla, ko jih bom odprla, a dvomim, saj v navodilih piše, da  tiste z gumijastim tesnilom in steklenim pokrovom lahko pasteriziramo pri tej vročini.

Naslednjo rundo sem  za vsak slučaj dala na 90 °C + vroč zrak, tudi tokrat je do mehurčkov trajalo kakih 45 minut. V kozarčkih so bile vedno surove slive, tekočina za zalivanje  mlačna.

Za en kozarček sem jih poskusno prevrela v loncu, da bi nalila  v kozarec vročo vsebino, a se jih je precej razlezlo  v čežano , jaz pa hočem lepe cele slive v kompotu.

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti