Pomivalno korito, srebrno ali granitno :)?

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

22. mar 2010 10:27

Tudi jaz rabim nasvete in pomoč pri pomivalnem koritu.

Rada bi imela navadni  gladki rosfrej in sicer korito z odcejevalnikom brez kakršnih koli dodadkov razen da je korito lahko veliko in po možnosti globoko,vendar sem pred hudo dilemo kjer koli sem gledala ta korita so zelo tanka glede montaže armatur ker mislim imeti meni sodeč kar težko pipo se bojim da se mi bo vse majalo,zato se obračam na vas in mi svetujte kaj imate doma ali kaj naj kupim.

Za informacijo sem gledala Blanko korita pri katerem mi nihče ne ustreza glede velikosti čeprav jih hvalijo za Ložova korita pravijo da je pleh pretanek za montažo pip.

Odkrila pa sem meni včeš korita z imenom APELL in REGINOX pri katerih pa nisem preveč seznanjena kakšna so in,če od vas kdo ima to korito bi bila vesela vsake informacije.

http://www.nakupovanje.net/apell-linear-ln861ilbc-pomiva

http://www.productspec.net/products/12104/reginox/regent

prilepla sem še link od korita APELL in REGINOX

Sporočilo je spremenil(a) -pika dne 22. 2010 10:29

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

22. mar 2010 12:11

A korita Foster in Franke si pogledala? Meni so se v trgovini zdela uredu. tjas

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

22. mar 2010 14:46

Sicer se ne spoznam dobro, ampak na prvi pogled je Apell korito skoraj povsem enako koritu Boholmen iz ikee, ki je občutno cenejše. Mogoče bi se ti splačalo pogledati še tam. lp, RadaJem

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

23. mar 2010 17:50

tjas in RadaJem hvala za vajina mnenja in odgovore in moram povedat da sem vsa korita pregledala samo teh Boholmen iz Ikee nisem,vendar sem ugotovila da glede moje masivne pipe ,se bom morala odločit, kar za Blanko korito ker sem bila v salonu kjer so imeli namontirane tudi pipe in videla da je pločevina res boljš trdna oziroma debela  in so pipe res zelo stabilne.

lp

Robida  

član od: 4.7.2004

sporočila: 780

24. mar 2010 7:40

Pika, mi smo se iz istega razloga odločili za Blanko in nam ni žal, ker deluje "pleh" zelo kompakten.

 

lp

robida

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

24. mar 2010 9:39

Koliko pa so debela ta Blanco korita? RadaJem

kozamurnik

sporočila: 2311

2. jan 2012 6:46

Mene pa zanima, ali kdo ve kje bi lahko kupila takole "starinsko "kuhinsko korito. Kamnosek, kaka firma? Preurejamo hišo in delno tudi kuhinjo. Rada imela kuhinjo v kmečkem(country) stilu, z zaveso pod koritom, pa enakim prtom, blazinami, itd. Mrzle sodobne kuhinje me dobesedno odbijajo, očitno se staram http://1.bp.blogspot.com/_HHZGjCT3AEU/SyXumHfVpxI/AAAA Mi lahko kdo svetuje, pomaga? Ima kdo ali pozna koga ki to zdeluje ? Taka korita in zidane kuhinje sem videla pri prijateljih in sorodnikih v Italiji, pri nas ni v navadi, morda na Krasu? Sporočilo je spremenil(a) kozamurnik dne 02. 2012 06:48

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

2. jan 2012 8:13

Ti napišem na ZS.

nola

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. jan 2012 10:40

Kozamurnik, pri nas doma imamo kamnito korito zunaj na dvorišču. Dosti je v uporabi, predvsem za čiščenje zelenjave, pranje solate, ki jo prineseš z vrta itd. ...pa še lepo izgleda.

Ti bom povedala, zakaj taka korita niso ravno "običajna" po naših kuhinjah. Apnenec (kamen iz katerega je izdelano korito na tvojem linku) je pač naraven material, je porozen, ni odporen na kisline ... V sodobni kuhinji smo ljudje navajeni (razvajeni:)) uporabljati 1001 čistilo, motijo nas razni madeži, celo malo vodnega kamna, ki ostane od posušenih kapljic vode na pultih in koritih. V pomivalno korito ponavadi odlivamo odvečno vodo od kuhanega krompirja, lupimo zelenjavo itd. Vse to pa seveda sčasoma "načne" kamen. Ker je apnenec porozen, se bo vanj vpila vsaka kapljica olja in ostal bo madež, ker je kislinsko občutljiv, bo ostal "nažrt" na mestu, kjer bo denimo čez noč po nesreči ostalo politega malo kisa ali limoninega soka ... Govorim iz "prve roke", doma imamo precej kamnitih elementov in posod.

Skratka, večina sodobnih gospodinj, ki se navadi na nerjaveče jeklo ("rostfrei") ali razne umetne imitacije granita, ki se jih da brez težav čistiti in so odporni na maščobe, kisline itd., z videzom naravnega kraškega kamna v kuhinji čez nekaj let ni več zadovoljna. Ker tak kamen brez ustrezne zaščite oz. vzdrževanja po določenem času izgleda pač "zanemarjeno".
Pri vseh naravnih materialih je pač potrebno vzeti v zakup, da se s časom in z uporabo pač spreminjajo, starajo in če te te zadeve ne motijo, je super.
Če pa si tip človeka, ki mu je hudo zaradi vsakega madeža, praskice, ki se ga ne da odstraniti iz bleščečega korita, verjetno s kamnitim koritom ne boš najbolj zadovoljna.

 

Ampak ni vse tako črno, seveda je lahko kamnito korito lepo in "kot novo" dosti let, če je na uporabo dobro pripravljeno. To pomeni, da ti kamnosek korito na fino zbrusi in spolira, zaščiti s posebnimi silikonskimi preparati, ki se vpijejo globoko v pore kamna in preprečijo, da bi kamen vsrkaval vodo, maščobo in ostalo. Ob radni uporabi in čiščenju kamnite posode, se tudi ta zaščitna prevleka počasi uniči in jo je potrebno redno obnavljati (kako pogosto, je odvisno od uporabe določenega predmeta).

Kamnoseka moraš opozoriti, da imaš namen tako korito uporabljati redno v normalni kuhinji, da ti bo kamen ustrezno zaščitil.

Pri našem zunanjem koritu, kjer se ne uporablja čistil in se ne poliva z mastnimi rečmi, zadostuje zgolj brušenje z vodobrusnim papirjem vsake nekaj mesecev. Polirana površina kamna zunaj pač prejoksidira oz. se na njej zadržuje voda od dežja in podobno in po nekaj mesecih ni več brezhibno gladka in se nanjo oprijema več umazanije. To ni noben problem, se vzame fin vodobrusni papir in se korito pač "zglanca" :)

 

Če pa bi to korito doživljalo take "šoke" kot moje notranje navadno "rosfraj" korito, kamor se odceja škrobnata voda od testenin, se spira rdeč hibiskus čaj, se perejo steklenice od terana, se lupi kuhano rdečo peso ... skratka, obremenitev z močno obarvanimi, kislimi in kamnu ne najbolj prijaznimi zadevami je večja, bi bilo hitro "flekasto". Ampak če te to ne moti, ni nobenega problema :)

Če te še kaj zanima, pa na ZS :)

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti