Vampi

minja  

član od: 8.12.2007

sporočila: 41

19. apr 2009 7:29

Moj oče je kuhal vampe v ekonom loncu in sicer 20 minut . minja

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

19. apr 2009 7:36

Verjetno mi ne bi bili tako dobri kot so mi, če bi jih morala sama ščistiti in kuhati, še tako lepe, čiste in predhodno že skuhane, še pokuham in dodam obvezno kis.

Če imaš surove svetujem poleg jušne zelnjave da daš rožmarin, lovor in kis. Ne razumem kaj izgubijo vampi?

Smrad?

 

O, jej, že vidim kako obrača učke Jade!

lp!

Anamarija

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

19. apr 2009 15:01

surovih že dolgo nisem kuhal doma. ponavadi poskrbi za kuho mama in jih dobim že kuhane. diši pa na prav lepo ko jih kuhaš... - ponavadi jih potem pripravim po tržaško, tako, kot jih je vedno delala babica. - včasih po milansko, kar je z belim fižolom in paradižnikom žajblem in rožmarinom. ponavadi jih posujem z drobtinicami in gratiniram v pečici. včasih dodam vmes še kakšno drugo "manjvredno" meso, ki ga mama skuha skupaj s vampi (telečji parkelj, svinjaka ušesa ali kakšno podobno "grozo") - zelo dobri so tudi vampi z jabolki, gorčico in krompirjem (po caensko) samo škoda ker so vsi vampi veliko boljši če jih skuaš pošteno količino število jedcev se pa iz leta v leta zmanjšuje in ljudje vihajo nosove, čim slišijo besedo vampi. @rimljanka po mojem je vanja mislila na angleški izraz tripe, ki pomeni želodce različnih živali in poleg telečjih/govejih so najpogostejši v kuhi tudi svinjski cellnet

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

19. apr 2009 15:02

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Mene pa zanima, kako se kuhajo surovi vampi. Ne mislim pripravljeni v jedi, ker naredim res dobre, pa na žalost kuhanih nikjer ne dobim.

Kakšne naj kupim, goveje ali svinjske?

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 19. 2009 05:41

 

Vanja, kje pa si nasla surove? V ameriskih marketih ala "Whole foods" jih nimajo (vsaj pri nas). Americani sploh vecinoma ne jejo notranjih organov kot recimo srca, pluc, tudi ledvica bolj malo. Vem, da so pa v azijskem koncu bolj poslastica, tako da bi morala mogoce v kaksen Azijski market.

Jerneja USA

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

19. apr 2009 15:17

hahaha, tole o svinskih vampih mi je res prehudo.. se morm kr mal nasmejat ; );););) bannanna_v_slo ;)

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. apr 2009 15:46

Najprej, mea culpa, ja vampi so res samo goveji. Svinjski želodec pa, vsaj meni, izgleda podobno.

Enkrat sem jih kupila, kar surove, jih kuhala, najprej premalo, potem še malo več, pa so bili (po moje) razkuhani. No, to je bilo kakih 13, 14 let nazaj. Še cela hiša je 2 tedna smrdela po njih, tako, da se jih nisem več lotila.

Jerneja, Azijski marketi jih imajo, včasih tudi naš Harris Teeter pa Food Lion včasih tudi, čeprav tja ne zahajam preveč pogosto.

Ko jih bom kuhala, jih bom v ekonomu in potem odprla posodo kar na terasi, da ne bo preveč smrdelo po hiši. When there's a will, there's a way.

Se bom držala zgornjega nasveta s kuhanjem 20 min. v ekonomu, razen če ima kdo boljšo idejo. Če bi pa hiša smrdela, bom imela pa dober vzrok za peko peciva z malo cimeta....

Ko ti le ne bi tako smrdeli.

 

Vanja

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

19. apr 2009 17:05

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Jerneja, Azijski marketi jih imajo, včasih tudi naš Harris Teeter pa Food Lion včasih tudi, čeprav tja ne zahajam preveč pogosto.

Ko jih bom kuhala, jih bom v ekonomu in potem odprla posodo kar na terasi, da ne bo preveč smrdelo po hiši. When there's a will, there's a way.

Vanja

 

Hvala Vanja! Pri nas Harris Teeter in Food Lion nisem nikjer videla (mislim, da jih tukaj ni), dobrih azijskih marketov pa je kar nekaj.

Jaz si jih tudi tako grozno zelim, da bi prezivela tudi smrad v hisi. Sicer pa prihaja toplo vreme, koncno tudi tukaj, pa bomo kuhali pri odprtih vratih in oknih.

Jerneja USA

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

20. apr 2009 7:44

Jaz dam surove vempe v velik pisker, nalijem gor mrzlo vodo, dodam dosti čebule in česna, celega popra in lovorja in to kuham lepo počasi 2 uri. Nato vse odlijem in vampe z krtačko lepo očistim, ohlajene seveda.Postopek ponovim, dokler niso mehki, mogoče kake pol ure dodatnega kuhanja. Nato jih lepo splaknem in narežem na rezance. Nikoli mi še ni stanovanje smrdelo!

Najrajši jih pripravim v omaki in zraven restani krompir, včasih pire. V krožniku pa jih posujem z ribanim sirom, navadnim, ker parmezan ima premočen okus. Njami za prste polizati.

Jih pa vedno skuham večjo količino in potem po porcijah zamrznem. Se dobijo take plastične posodice, ki jih nalijem, dam v zmrzovalnik in ko zamrzne, jih dan vsako posebej v vrečko in naložin eno vrh druge. Tko imam vedno pri roki hitro pripravljeno kosilo, mož si jih pa včqasih nese v službo za malico, ker dela po 12 ur.

Kyara

SANITETA  

član od: 5.7.2005

sporočila: 92

20. apr 2009 8:28

Za spremembo predlagam še vampe v solati ali pa  ocvrte vampe s tatarsko omako ali kakšno dobro domačo majonezo. Zagotavljam , da je res odlično !

Lep dan želim !

saniteta

marelica  

član od: 27.8.2005

sporočila: 1398

20. apr 2009 14:21

SANITETA je napisal/a:

Za spremembo predlagam še vampe v solati saniteta

Lahko poveš kaj več? Kaj dodaš od zelenjave, začimb,...

marelica

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti