Narezek

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

1. mar 2011 17:49

Če ni presnojedec, mu lahko ponudiš ocvrto zelenjavo, gobe ali sadje v tempuri. Zraven pa kakšno omako za pomakat. Če je kuhane stvari, pa kaj na bazi kaše (recimo popečena prosena kaša z jabolki in/ali suhimi slivami.....) ali mogoče riževe kroglice? Nekaj v stilu brezribjega sušija? Lačen ne bi smel biti, pa kak mesojedec bi verjetno tudi z veseljem segel po njegovih dobrotah. Lep pozdrav, Sonja

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

1. mar 2011 19:00

Aja, pa ajdova kaša z zelenjavo. Delaš kot rižoto, samo da namesto riža uporabiš ajdovo kašo,kombinacije poljubne. Je pa lepo za videt, če dodaš por, rdečo in zeleno papriko, da je lepo pisano. Mamamia

mamamia

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

1. mar 2011 23:26

jaz pa nimam drugih idej v smislu jedi, ampak v serviranju. enkrat sem jedla narezek iz poševno-(elipsaste oblike) prerezanega, obdelanega in lakiranega hloda. gor je bil želodec.. ipd. dober efekt za takšen bolj "domači" narezek

www.mojalbum.com/naredilaana

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. mar 2011 13:15

Home made, ne vem, kako naj tole rečem, da bo kolikor toliko prijazno.... Glej, imate v sorodstvu nekoga, ki ima pač vegetarijansko špuro. Kaj pa, če bi imeli nekoga s celiakijo? Ali pa bi imel kakšno drugo dieto? Ali pa bi imel kakšne verske zadržke do recimo svinjine... A bi njega tudi takole izločali s popletaimi in sojo, medtem ko bi se ostali vrgli na pečenko+šunko (črn dan za prašičke, ni kaj). A vsaj za isto mizo lahko sedi, ali ga date v kak drug kot?

Hočem reči, nekakšen crossover od jedilnika sestavi, no. Takega, v kateri je zabavna zelenjava, ki ni samo za "vegetarijance".

Kak guacamole se super kombinira z mesom.

Pa pečena polenta, v kateri so košči špargljev in narezan posušen paradižnik in potem to še malo polito z olivnim oljem je blazno dobro.

Potem imaš pa tule še tri linke mojih umislekov (da malo razširiš diapazon kuhanja, pa pusti no malo fantaziji lufta)

Da se naučiš delati z jajčevci tako kot se šika:

Tale recept se super kombinira z vsako mesno zadevo

http://www.kulinarika.net/recepti/12798/priloge/diseci-

Tale recept je za to, da se naučiš delati z izdolbenimi jajčevci (pri tem še zagrizeni "ne-jem-melancanov" prosijo za še"

http://www.kulinarika.net/recepti/6728/predjedi/jajcevc

Tole je pa itak največ, kar lahko narediš od sadja pozimi. Zmaga zagotovljena.

http://www.kulinarika.net/recepti/9561/solate/vitaminsk

 

Vendelina jr.

neznan uporabnik

3. mar 2011 13:28

No,to bi pa jaz kot mesojedec tud. Ajdovo kašo,ki jo je omenila mamamia pa sploh. Jaz rad jem meso,ampak se zlahka odrečem ne vem kakemu šniclu al pujsku, če mi kdo na mizo postavi ajdovo kašo z zelenjavo al pa melancane. To meni že tako diši, da niti pomislim ne na meso. Se pa da v bistvu iz zelenjave delat čudeže. Pokupi par bučk,paprik,paradajz,melancane,krompir,tudi kumare lahko. Pa to vse v pečici hrustljavo zapeci. Samo pol naredi trojno količino, ker bodo mesojedci po izkušnjah pozabli na pujske in šnicle in se vrgli na to. Ker to je fenomenalno dobro.

 

Multivitamin

multivitamin

home made  

član od: 26.5.2010

sporočila: 91

3. mar 2011 16:21

Se opravičujem za mojo nevednost. Žal je doma mama pripravljala mesne narezke (razne salame, pršut..in podobno) in poleg od zelenjave ni bilo ponujenega drugega kot narezan paradižnik, paprika in čebula. Za sir, kot je npr. feta ali mozzarella še danes ni slišala..kje da bi uporabila malo domišljije in zraven ponudla kako doma pripravljeno omako... Ne rečem da je mama slaba kuharica. Tudi mene je marsikaj naučila. Je pa npr. priprava zelenjave njena šibka točka. Zato ker za nasvet ne morem vprašati njo, sem upala na vašo pomoč. Kulinarika mi je všeč predvsem zato, ker na njej dobim veliko uporabnih nasvetov in receptov za jedi, katerih doma nisem imela možnosti poizkusiti. Zelenjavo obožujem, ampak se pri pripravi še lovim. Glede na to, da sem imela v mislih hladen narezek in ne kosila..nisem bila prepričana kako skombinirati jedi. Ravno zato, ker moja želja ni da ga izpostavljam, sem želela le dobiti nekaj idej od bolj izkušenih kuharic in kuharjev kaj lahko ponudim ob taki priložnosti.. Torej, pripravila bom zelenjavno-sadna nabodala, spekla bom mini zelenjavne kruhke, tudi polenta z dodano zelenjavo ne bo manjkala; poleg mesa bo na razpolago pečen sir za žar in polnjeni šampinjoni, obilo sveže in pečene zelenjave.. Mislim da ga s tem jedilnikom ne bom izločila. In če smo že ravno pri tem..jaz ga bom stregla prvič, in glede na to, da sem opazila s čim mu postrežejo ostali (torej razni kupljeni polpeti-hokus-pokus) sem želela uvesti nekaj novega in bolj "primernega". Okvirno je jedilnik sestavljen in večjih sprememb mislim da nebo več. Se zahvaljujem vsem za pomoč in ideje home made

neznan uporabnik

3. mar 2011 16:36

Pa saj znaš. Vidiš, da gre. Vse skup nameči,speci, olivno olje, kaša pa bo. Kaki hokus-pokus polpet. To je za silo. Saj priprava zelenjave ni nič kaj bol komplicirana od mesa. Samo 5 do 6 vrst zelenjave vzami pa delaj. Saj v ono mešanco krompirja,bučk,melancan,paprike,kumar lahko daš tud por,česen,čebulo. To samo vse nareži pa speci pa bo. Ajdova kaša pa je simpl ko riž. Enako jo naredi kot riž z zelenjavo. Pa res je dobro.

 

Multivitamin

multivitamin

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

3. mar 2011 16:39

Pri nas imamo zelo radi popeceno zelenjavo, iz pocice ali pa z zara.

Za v pecico narezem na primerne koscke, ce se da, v palcke, potem pokapljam z oljem, posolim in poporam ter dodam par strokov cesna, narezanega na listice in nekaj oresckov, raznih vrst, od orehov, pekanov do pinjol. Pecico segrejes na 225 stopinj in peces priblizno 15 stopinj. Ko je zelenjava popecena, jo posipas z malo parmezana ali pa pustis, da se ohladi in pokapljas z balzamicnim kisom. Ce si le tega prej pokuhala, da se je zgostil, toliko bolje.

Takole se pripravi brokoli, fizol, zukiniji, spargelnji, paprika, brokoli, cebula (se posebej rdeca)...

Ne pozabi na popeceno rekvico, ki rabi nekoliko vec casa, da je mehka, ampak izgubi svoj znacilen okus in je super za malo spremembe na jedilniku.

 

Vanja

neznan uporabnik

3. mar 2011 16:46

A misliš Vanja na rdečo al črno. Ker črno jaz raje dam poleg vega popečenega kr svežo ,tanko narezano in polito z bučnim oljem.

 

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti