Pomoč pri torti s tičino maso

*petra*  

član od: 18.1.2007

sporočila: 171

6. avg 2007 12:58

Sporočam vam, da je torta uspela. Kar brez skrbi lahko namesto maslene kreme torto oblijete tudi s čokolado. Drugi dan je bila torta čisto ista, kakšna pa je danes pa žal ne vem, ker smo jo že včeraj celo zmazali. Zmaga! :) Slikice pa sledijo. *petra*

-pika  

član od: 25.2.2005

sporočila: 399

8. maj 2012 17:22

Veliko sem prebrala glede tičine mase vendar imam še zmeraj nekaj vprašanj glede okraševanja

1. S čim se lahko na tičino maso piše in s čim lahko okrasim torto(sadje ,kakšna krema oziroma smetana)

2.če bi se odločila da torto premažam s čokolado kako naj naredim preliv  da se mi med rezanjem ne bo lomila,kajti nevem kaj naredim narobe, da postane preveč trda in se potem zelo težko reže.(izgled lep ko režem je grozno)

Moja navada je da naredim jedilno čokolado in olje ali jedilno čokolado in sladko smetano edino nevem kakšno razmerje mora biti ,saj delam zmeraj po občutku.

3.Ali lahko tičino maso prevlečem čez to čokoladno glazuro namesto maslene kreme.

  lp

-pika

Čučika  

član od: 22.5.2012

sporočila: 1

8. jun 2012 14:55

Pozdravljene!

 

Nekatere ste že prave umetnice s tičino, jaz pa se še komaj uvajam. Počasi napredujem in vedno lažje je. Zanima pa me kako vam uspe narediti torto s tako lepimi gladkimi robovi in površino, s tako pravilno obliko? Ali že s filanjem kreme pazite tolko, da je torta ravna ali popravljate  s masleno kremo ali kako drugače?

 

Sem probala s masleno kremo a mi nikakor to ne uspe. Delam jo 1:1 margarina in sladkor. Se mi začne kar biskvit drobit če preveč pacam...

Saj ko oblečem in okrasim torto zgleda vredu, ampak ni gladka površina.

Posim za kakšen nasvet!

 

Lep pozdrav!

Čučika

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

8. jun 2012 16:58

čučika in pika, rešitev za obe: http://www.kulinarika.net/recepti/17221/sladice/ganache ganache za pod tičino ali pa kar sam. Kako se nanese in gladi ganache, si poglejta slike pod postopek ali na youtube http://www.youtube.com/watch?v=hmLAr_tHSE4&featu
ž.
jaz nimam vrtljive podloge, pa celo torto najprej nabrizgam z ganache kremo.

za ostre robove, rabiš dobro podlago in strjeno v hladilniku (maslena krema ali ganache), in pa takšen "fanglc" ;)
http://www.youtube.com/watch?v=imfDvvSZn5I&featu

Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 16. 2012 11:21

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

16. sep 2012 11:20

Še nekaj: med tičino masami so kar velik razlike. Včeraj sem delala z eno grooooozno tičino maso, ki sem jo dobila pri slaščičarju. To je tista z okusom po mandljih, kot en umeten marcipan, tanka, trgajoča, prosojna..Eh...škoda s takšno sploh delati.  Medtem ko je ticino tropic iz pekarne vrhnika ali masa iz bonbon & chocolat boljša. najboljša mi je iz peki.si. Mali paketek 1 kg. Zelo lepo prekirvna, se ne trga, fino trda, ko torta odpočije. In tudi okraski se ne stopijo zlahka. 

Kakšne so vaše izkušnje?

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

22. sep 2012 19:11

Živjo!

Redno prebiram vaše nasvete in moram priznati, da sem se veliiikoooo naučila prav od vas. Tortice pa seveda pečem le ljubiteljsko. Mislim, da je prav, da končno delim tudi svoj nasvet.

Jaz pod tičino namažem švicarsko masleno kremo (http://www.kulinarika.net/recepti/17563/sladice/svicars), vendar malo prirejeno. Namesto "surovih" beljakov uporabljam meringue prašek oz. beljake v prahu.

Najprej stepem maslo, dodam malo sladkorja v prahu, nato ohlajeno stopljeno čokolado in na koncu stepene beljake (pri stepanju dodam malo sladkorja v prahu). Krema je pa odlična, zelo "puhasta", ravno prav sladka in ni pretiranega okusa po maslu.

Ko je krema narejena, jo dobro ohladim in počakam, da se malo strdi, namažem na torto in pustim, da se še na torti nekoliko strdi. Šele nato prekrijem s tičino.

Tičina preverjeno ostane takšna kot mora biti.

 

Lp

Sunny09

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

22. sep 2012 22:53

sunny kje pa kupiš beljake v prahu? a to mora biti nujno meringue powder ali so lahko tudi taki, ki jih kupujejo športniki..beljaki v prahu samo?

Smbc se obnese pod dobro tičino ja. Tista, ki sem jo opisala v prejšnjem postu pa se tali. Res sem neko slabo staknila.

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

22. sep 2012 23:50

Bannanna, meringue prašek se dobi v http://www.sladkidekor.si/index.php/kreme-sladkorna-mas . Za en beljak se zmeša 6g praška in 30ml vode. Je pa tudi par receptov zraven, za kaj (kakšne sladice) se ga da vse uporabiti.

Ko zdaj razmišljam, sem kremo delala samo s tem, ker sem jo šele pred kratkim "izumila".

Probala sem tudi beljak v prahu (ni glih prah, je oblika bolj kot veliki kristalni sladkor), ki sem ga kupila v Avstriji. Je pa pri tem težava, da ga je treba par ur prej namakati v vodi, da se stopi. Verjetno navadni beljaki naredijo enako kot meringue prašek. Ampak, da se jih stepe s sladkorjem v prahu, da postanejo bolj "gosti".

Za sladice se mogoče meringue bolj obnese, ker je namenjen prav za te stvari, pa še vonj ima (vsaj zdi se mi tako) po vaniliji. 

Sunny09

anibas  

član od: 21.12.2006

sporočila: 497

23. sep 2012 9:13

Sunny daj prosim napiši še recept za to kremo-ki praviš da si jo malo priredila po svoje.Moram pa reči da sedaj delam po bananinem receptu in je odlična!

lp

anibas

Sunny09  

član od: 25.11.2009

sporočila: 219

23. sep 2012 10:28

Bannannina krema je super, vendar se izogibam uporabi surovih beljakov v kremah. Vem, da se ga nekoliko termično obdela, ampak, če imam meringue pri roki, mi je to veliko lažje :)

 

Gre nekako tako (sem delala kar iz glave, tako da zdaj pišem približne številke :) ):

 

250g masla

150g čokolade (bele ali temne)

70-100g sladkorja v prahu

12g meringue praška (nadomesti 2 beljaka)

60ml vode

 

1. Najprej stopiš čokolado, lahko od zg. količine masla vzameš kakšen košček, da bo šlo lažje - pustiš, da se ohladi (ne v hladilniku)

2. Zmiksaš maslo, da postane bolj kremasto in dodaš pol sladkorja v prahu. Miksaš naprej.

3. V drugi posodi zmiksaj (na najvišji hitrosti) meringue in vodo. Vmes dodaj drugo polovico sladkorja, da meringue rata bolj gost.

4. V maslo najprej pooočassssi dodajaj stopljeno in OHLAJENO čokolado.

5. Na koncu vmešaj še meringue. 

Vse postopke sem delala z električnim mešalnikom.

 

Krema se med mešanjem lahko "sesiri" (meni se je sicer le 1x). Nič hudega, treba je le miksati naprej, pa si bo opomogla :)

 

Pred nanosom na torto, jo dobro ohladim v hladilniku. Tudi namazano torto nato postavim za nekaj časa v hladilnik. Šele nato nanesem tičino.

 

Upam, da sem razumljivo napisala.

 

Sunny09

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti