Kaj jutri za kosilo?

tema je zalepljena

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

26. apr 2017 14:06

Kremna zeljna juha s krompirjem, zelenjavni kuskus, solata iz paradižnika, kumar in paprike.

RadaJem

anka  

član od: 7.9.2005

sporočila: 4627

26. apr 2017 15:16

Trixi je napisal/a:

Danes bodo svinjski medaljoni v žajbljevi omaki, gobice v omaki, široki rezanci, zelena solata

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

 kako pa narediš omako? hvala

NutellomAnka

resa  

član od: 23.2.2006

sporočila: 150

26. apr 2017 15:18

Dragička jaz tudi čakam tvoja kosila.

Pri meni pa polenta z drobnjakom, frigana jetrca in solata.

 

 

shari2007  

član od: 29.6.2012

sporočila: 1097

26. apr 2017 15:40

danes panirani kosi piščanca, krompirjeva solata s kumarami

pinguwin  

član od: 16.2.2017

sporočila: 168

26. apr 2017 15:47

Danes pri nas ostanki od vceraj, "pospravljanje hladilnika (1 paprika, 2 korencka, malo cebule, ena bucka) za eno fajn omako k svinjskemu mesu. Danes samo riz zraven, solata in je kosilo tu. 

 

Kot zanimivost pa se en link, cesa ne smemo pogrevat:

http://kulinarika.net/clanek/zdravo/teh-jedi-ne-sme

 

Ce bi to res blo, bi jaz ze bla en meter pod zemljo:)

Pa lep dan!

pinguwin

pinguwin  

član od: 16.2.2017

sporočila: 168

26. apr 2017 15:53

Skoda, link ne dela....

Čeprav ob hitrem tempu življenja marsikomu čez teden ne uspe skuhati svežega obroka, to stori vsaj za vikend. Strokovnjaki za prehrano so ugotovili, da zaposleni osebi vsaj polovica obrokov predstavlja ostanke, kar seveda ni nič narobe. Če malce dopolnite večerjo prejšnjega dneva, imate lahko v službi odlično malico. Pomembno je le, da ostanke hrane pravilno shranite in ne ostanejo na kuhinjskem pultu. Strokovnjaki trdijo, da lahko nekatere jedi uživate tudi tretji dan, potem ko ste jih pripravili, vendar morate biti pozorni, saj vseh nikakor ne smete pogrevati. 

Če jeste na primer ostanke riža, tvegate zastrupitev s hrano, ker metoda kuhanja ne ubije vseh patogenih bakterij, ki lahko živijo v njej. Tveganje za zastrupitev se poveča, če riž pustite na sobni temperaturi. Dr. Benjamin Chapman z vseučilišča North Carolina izpostavlja: ''En patogen, Bacilius cereus, je zelo pogost v suhem rižu, kar lahko predstavlja nevarnost za zdravje, če riža ne shranite v hladilniku, ampak pustite na sobni temperaturi in nato pozneje jeste.''

Ta bakterija se pogosto nahaja v zemlji in hrani, nekatere klice so škodljivejše od drugih in lahko izzovejo prebavne motnje, tudi zastrupitev s hrano. Spore te bakterije lahko preživijo kuhanje, pri hrani, ki je na sobni temperaturi, pa se bakterije le še dodatno razmnožujejo.

 

Hrana, ki je ni priporočljivo pogrevati

► Določene zelenjave ni priporočljivo pogrevati. Med njo uvrščajo strokovnjaki za prehrano zeleno, špinačo in rdečo peso, ker se s pogrevanjem nitrit v njih pretvori v toksin, ki lahko deluje rakotvorno. Poudarjajo, da je treba špinačo resnično uživati sveže pripravljeno.

► Beljakovine v gobah razpadejo takoj po rezanju. Če pripravljene gobe shranite v hladilniku in pogrejete v roku 24 ur, ne boste tvegali zastrupitve. Če gre za dalj časa, lahko izzovete težave. Pri pogrevanju pa resnično morate paziti, da ne presežete 70 stopinj Celzija.

► Pečeno svinjsko, telečje ali jagnječje meso imajo mnogi zelo radi sveže pečeno. Znano je, da rdečega mesa ne smete pogrevati, ko je enkrat že pripravljeno. Med pogrevanjem namreč spremeni strukturo, ki našemu organizmu ne ustreza. Med dvojno pripravo mesa se spremeni razmerje proteinov, ki jih organizem težko prebavi, lahko postane toksično in izzove težave. Piščančje in puranje meso morate jesti izključno hladno, brez pogrevanja.

► Juho po navadi pripravimo v večjih količinah, ampak … Meso iz juhe in zelene nikakor ne smete pogrevati skupaj z juho. Če jo boste jedli še naslednji dan, jo obvezno precedite.

► Ali lahko krompirjeve jedi pogrejemo? Na splošno ni priporočljivo, ker je škrob težko prebavljiv. Pri pogrevanju hrane se tvorijo spojine, ki neugodno vplivajo na naše zdravje in prebavo. Tvorijo se tudi mikroorganizmi, ki povzročijo prebavne motnje. Ko se krompir ohladi, ostanke postavite v hladilnik, če jih nameravate potem pojesti, nikakor pa jih ne pogrevajte.

► Če boste trdo kuhana jajca jedli pozneje, jih nikoli ne smete pustiti na sobni temperaturi dlje od dveh ur. Najbolje bo, da jih pospravite v hladilnik, ker boste tako zaustavili razmnoževanje bakterij.

pinguwin

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4732

26. apr 2017 16:26

ajej no...

Ognjič

katrin11  

član od: 3.1.2010

sporočila: 2342

26. apr 2017 16:50

Skuham, razdelim na porcije  in kar ne gre direkt na mizo, čim hitreje ohladim. Višek gre v skrinjo.  Pride prav, kadar je treba kosilo na brzino dati na mizo. 

Danes za kosilo:  Tavžent-župa, omaka s svinjskimi kockami, polnozrnati špageti (fuj)  mešana solata  s krompirjem.

Tisti rjavi polnozrnati ? špageti sploh nočejo vzeti nase okusa, hitro se prekuhajo in razpadejo.  Z vsemi zaćimbami vred mi niso bili všeč.  Škoda omake za tele "zdrave"  špagete.

Katrin11

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15152

26. apr 2017 17:56

Ja, tudi jaz sem mnenja, da se mora kuhana hrana, ko se ohladi čimprej pospraviti na hladno. Jaz se tega dosledno držim. 

Katrin, poskusi pirine, odlični so! 

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

johana  

član od: 5.3.2014

sporočila: 12641

26. apr 2017 18:54

katrin11 je napisal/a:

 

Danes za kosilo:  Tavžent-župa, omaka s svinjskimi kockami, polnozrnati špageti (fuj)  mešana solata  s krompirjem.

Tisti rjavi polnozrnati ? špageti sploh nočejo vzeti nase okusa, hitro se prekuhajo in razpadejo.  Z vsemi zaćimbami vred mi niso bili všeč.  Škoda omake za tele "zdrave"  špagete.

Katrin11

    Katrin, tudi jaz sem jih pred kratkim kupila v Hoferju, samo zaradi firbca volje in sta tudi moja moška dejala, da jih ne smem več kupiti, ker so  Meni so bili kar dobri, itak pa jaz nikoli skoraj ne jamram čez hrano, takšno ali drugačno.

"Prijazne besede so lahko kratke in preproste, njihov odmev pa je neskončen"(Mati Terezija)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti