Vaše najljubše pecivo s skuto

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

29. sep 2012 10:17

Mmmmm, pirnica, sline se mi cedijo!

Moja najljubša je tudi tista s kremo iz skute, sladke smetane in želatine. Odlična pride, če vzameš albuminsko skuto. Sploh, če pod njo še kaj dobrega podložiš, recimo suhe slive ali fige kuhane v vinu. Ali pa kaj bolj nedolžnega za otroke. Ni dvakrat za reči, da ne bo kar danes popoldne na mizi. 

Sonja

luccka  

član od: 8.12.2007

sporočila: 229

29. sep 2012 15:25

Sirov burek, sirov štrudl, sirovi štruklji, skutino pecivo za požrešne sosede, skutina potica s pehtranom, skutina tortica iz bližnje slaščičarne, palačinke s skuto in še bi lahko naštevala, pa se mi že pošteno cedijo sline.   

Danes pa sem po dolgem času naredila tole:

http://www.kulinarika.net/recepti/5766/sladice/enostavn

 

Imela sem za porabit nekaj navadne skute in cottage cheese. Pojedeno še toplo po kosilu zraven kave - še zdaj se vsi oblizujemo. 

 

Povzetek: SKUTA

luccka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

29. sep 2012 20:20

http://www.kulinarika.net/recepti/10155/sladice/fina-sk

To je moja najljubša sladica s skuto ......................

 

Sicer imam pa rad skuto s čebulo in bučnim oljem, s česnom,  s soljo in poprom .... včasih jo zmešam z malo gorčice, majoneze ter kisle smetane in z veliko sesekljanega peteršilja in jem kar z žlico; lahko je iz polnomastnega mleka ali iz posnetega, pasirana ali nepasirana ....

In raa da ima vse, kar je rebecca naštela .... samo mleka ne pijem.

mamamia

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

30. sep 2012 20:33

Če se dela skutna tortica ,nam je ta najljubšahttp://www.kulinarika.net/recepti/11757/sladice/gogina-

Sicer pa smo včasih jedli domačo skuto,posoljeno zraven gosto smetano,kruh in Špeh,ni boljšega....kupljena v trgovini,pa laufa zmešana z marmelado...če je domača z velikimi koščki sadja je še bolje..

lp goga

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

30. sep 2012 21:47

gogad je napisal/a:

 

Sicer pa smo včasih jedli domačo skuto,posoljeno zraven gosto smetano,kruh in Špeh,ni boljšega....



lp goga

In zraven še sesekljan česen al pa mlado čebulo....

lp

cervus

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8685

30. sep 2012 21:56

Kako včasih... Ravno sva večerjala domačo skuto z domačo kislo smetano, posoljeno in z dosti česna. Ponavadi je zraven res špeh, tokrat so bili ostanki paniranega zrezka od kosila.

 

Pozdravček!

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

30. sep 2012 23:16

Meni so iz skute najbolj všeč slane jedi: Štruklji in raznorazne paste, polnjene z veliko skute potem pa popečeno. Njam.

Sladko skuto dam še v jabolčni štrudelj, če ga slučajno pečem (1 x na leto). Skuto, ki jo naredim najraje pojem kar tako, brez vsega.

Cottage cheese in ricota zame nista isto kot "naša" skuta.

Vanja

666  

član od: 14.7.2005

sporočila: 686

1. okt 2012 0:57

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Cottage cheese in ricota zame nista isto kot "naša" skuta.

 

Saj tudi nista.

Za uvod:

Najbolj zgodovinsko pravilno bi bilo, če bi nomenklatura bila taka:

ricotta = skuta (kajti "skuta" je izposojenka iz furlanske beseda "scuete" < lat. "excocta", prim. italijansko "ricotta" < lat. "recocta"; oboje se nanaša na kuhanje sirotke); sicer ji pravimo, za poudarek, "albuminska", "sirarska", "sladka" ali "planšarska" skuta

quark = sveži sir, "kisla skuta"; po navadi pa rečemo, razen zahodne Slovenije, samo "skuta", medtem ko tam "skuta" pomeni striktno le ricotto

cottage cheese = zrnati sveži sir

Imam že dlje časa namen napisati etimološko-biotehniški članek o tem, pa mi žal še ni uspelo. Zgodovina sirarjenja in mlečnih izdelkov je zelo pestra in polna kulturne izmenjave.

 

Zdaj pa k bistvu:

Naša "običajna" (torej kisla) skuta je preprost, na nizki temperaturi s sirilom (himozinom) pridobljen koagulum. Če bi ga prešali in zorili, bi dobili lahko tipičen sir.

Ricotta se pridobiva na visoki temperaturi iz sirotke, ki ostane po proizvodnji himozinskih sirov. Če bi jo prešali in zorili, bi dobili zelo drobljiv in trd "sir", ki ne bi čisto popolnoma nič spominjal na kak ementalec/tolminc/gavdo ipd.

Cottage cheese pa nastaja z dvojnim sirjenjem (oboje s sirilom): prvi del kot sirna zrna velikosti riža, drugi del kot "kisla skuta" (pravilneje: sveži sir), kar se nato zmeša. Če bi jo torej prešali in zorili, bi dobili zanimiv eksperiment , zlasti kar se tiče teksture, sicer pa bi bil podoben klasičnemu siru.

Sporočilo je spremenil(a) 666 dne 01.okt 2012 01:04

MBrando  

član od: 4.8.2011

sporočila: 2308

1. okt 2012 8:07

MMMMMMMMMM!!!!!! NEHAJTEEEEEEE. Meni tako dela, da se mi meša. SKUTA si bom dal tetovirat čez hrbet če bo šlo tako dalje

Dragi in drage moje. Včeraj sem ponovno dobil od TETE SKUTE MEEEEEEGA SKUTO. Abstinenca od 8 dni, se je izredno izplačala. Teto SKUTO nisem nič pograjal, da mi je odvandrala na morje in da naj to več ne počne , ampak sem prehvalo njo, pa da na tržnici nisem kupil nič, ker niti ena ni bila tako dobra kot njena.
Nato pa nisem mogel čakati do doma in sem kar hitro še pri starših probal eno žličko. OBNEMEL SEM, ZMRZNIL, PULZ ADRENALINA,VROČICE, BOŽANSKI OKUS IN PREPLETANJE RAHLO SLADKASTE,SUHE, GRUDASTE TER ŠE TOPLE SKUTE mi je pognal TESTOSTERON do glave in povzročil pravo malo evforijo in izliv čustev, nostalgičnih trenutkov ter skoraj že povzročil perverzijo izliva čustev.

Mislim, PERFEKTNO! Ne zamenjam svoje TETKE SKUTE za nobeno drugo, pa če mi ponujajo karkoli.
Včeraj je prekašala samo sebe!! Topla, grudasta in suha...moja naj naj naaaajljubša!

Vanja: Kar cmok dobim od prebranega...všeč mi je da imate radi OGROMNO skute v fili, ter popečeno!! uaaaaaa. Da robovi malo hrustajo...drobtinice, štruklji. BOŽANSKO

gogad: OHHH, OHHH. Če je to vse domače, pa vržem vso moralo čez balkon, pa pridem na en takšen zajtrk. Povrnem s pomočjo na gruntu!
Se strinjam glede trgovinske. Tisto samo za sladice ali pa sadje in oreščke.
Domače je škoda za peko in sladice. Tisto jem čimbolj neobdelano, svežo in direktno!

mamamia: MMMMM, takšna osvežilna!! Polna okusov in sočnosti!
Nadaljno pisanje pa mi samo oči obrača... Mislim, SKUTNA NEBESA. Tisto o žlici, ter zajemanju zmešane skute. Popolna doza božanskosti! Jaz sem pa tak šparoven, saj mi mora zdržati kilogramček vsaj 1 teden. Prej namreč ne dobim nove doze. Zato pa sem tako zaljubjen v tole skuto. Ker se je ne morem prenajesti. Ker moram štediti :D

luccka: aaaaaa. BRAVOOOO  Vse našteto...NEBESA. In jaaa, slina je že itak šla čez vse meje normale
Tisto o še topli skutini piti ter kafici. Mislim. GREEEH. Enostavno hrana bogov. 
Mater, mi je pa tak všeč, da imam takšno družbo tukaj, katera deli to norijo z mano

Oprostite za izliv čustev, pocukranost in komentiranje...

P.S: Sam pa v sebi neizmerno vesel,da so me starši vzgojili v skromnega in pozitivnega fantiča, kateremu skutino pecivo ali pa štruklji pomenijo neizmerno več kot še najbolj prefinjena večerja v  z MIŠELINKAMI okitano gostilno. Hja, kaj čmo. Skromnost in hvaležnost...

---Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil s seboj. (Dragi Nejček Z.)---

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti