Kaj za diplomo

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

26. maj 2009 15:33

Vendelina jr. je napisal/a:
...bi šla kar stavit, da je tvoja mama skrbno varčevala za tisto verižico in da je bila strahotno motivirana za varčevanje za tako darilo, zato, ker je bila blazno srečna, da ima razlog za tako varčevanje.
Ja, tako je bilo. Saj cenim to darilo in simboliko za njim, ampak vseeno sem ga sprejela s težkim srcem. Predrago je in me skoraj navdaja s slabo vestjo. So se mi pa ulile solze, ko je začela kričati, ko sem ji povedala, da sem diplomirala z 10 :)
Vendelina jr. je napisal/a:
Pa tudi moram priznati, da me malo iritirajo znaki mlade lenobe - govorim na splošno in na posebno in ne leti na nobenega posamično. Ker jamrati v stilu: joj, ni služb...to je pa res najažje. Halo? Služba se išče že takrat, ko študiraš. Ko človek nekje v drugem letniku ugotovi, da je kolikor toliko zadel smer študija, ja, takrat se pa malo okoli pogleda, a ne? Se malo povpraša asistente in profesorje, se malo po stroki pogleda, se malo samopromovira, se razčisti z lastno nesamozavestjo (ker nič ne pomaga), se miga in se brca se išče delo v stroki že v času študija, se nekako prerine samega sebe v prvo vsto, se napiše trimestno število prošenj... ja, kdaj pa, če ne zdaj? Vsi kolikor toliko uspešni ljudje, ki jih poznate, so počeli vsaj nekaj od tega, čisto nobenemu ni padlo z lufta. Vendelina jr.
Se zelo strinjam in ponosno lahko povem, da sama delam v svoji stroki že od drugega letnika faksa. Zdaj sem samozaposlena, uspešna in zelo zadovoljna sama s sabo, ker sem vse to dosegla sama, s svojim trudom in znanjem, brez ene same veze ali poznanstva. Nimajo pa vsi te sreče oziroma te motivacije. Dejstvo je, da je dandanes težko dobiti službo, še težje pa je dobiti službo za nedoločen čas (da lahko človek vzame kakšen kredit in neha plačevati najemnino). Sama sem z diplomo zavlačevala dve leti, kljub temu da sem prej bila ena boljših študentk v svojem letniku, zato, da sem lahko delala preko študentske napotnice. To je žalostna realnost, ki se je zavedajo tudi na faksih in zato tako brez problema podaljšujejo absolventske staže. Ti, Vendelina, pa prihajaš iz drugačnega sveta. Verjetno poznaš bolj študente iz Ljubljane - ti večinoma ne plačujejo najemnin in stroškov, prehranjujejo se doma, in ves svoj denar lahko zapravijo zase, za luksuz. Študentje iz drugih mest pa svoj prislužen denar zapravijo za golo preživetje (najemnine v LJ so več kot oderuške!). Ob diplomi so tako brez vsega, in verjemi mi, da si, kljub temu, da se sliši kmečko in nezrelo in nevemkajševse, marsikateri sveže diplomirani mlad človek želi praktičnega darila bolj kot simbolnega. Kruta realnost. Pa sorry za offtopic, bannana, jaz še vedno navijam za razvajanje v dvoje :) RadaJem

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

26. maj 2009 15:50

RadaJem je napisal/a:
Ob diplomi so tako brez vsega, in verjemi mi, da si, kljub temu, da se sliši kmečko in nezrelo in nevemkajševse, marsikateri sveže diplomirani mlad človek želi praktičnega darila bolj kot simbolnega. Kruta realnost. RadaJem

Še kako res. In niti slučajno to ni kmečko, nezrelo, .... ampak nasprotno. Zelo, zelo odgovorno in zrelo. Se pač zavedaš, da si na začetku poti. In z zlatim ali srebrnim nalivnikom si pri tem ne moreš prav nič pomagati, pa če ti je še tako zelo všeč in je polno simbolov.

Tako je. Kdor ni poskusil, ne ve. In ni pošteno in korektno, da napiše, da nekdo, ki nima za toliko in toliko vredno darilo, naj pač ničesar ne kupi. Vendelina jr., res ni. Pa če to seže v tvoj svet ali ne.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

26. maj 2009 16:32

Po vseh teh razpravah je povsem jasno, kako in kaj pa tudi sicer , odkar so Benečani izumili denar se tej reči povsem lahko streže. Razen, če ni darovalec preveč "škrt" in bi rad to svojo lastnost zakril z nekim sila "dragocenim" darilom, s katerim pa si ponavadi obdarjenec nima kaj dosti pomagati. Sej simbolika in patetična romantika je pač eno, realno življenje v katerem šteje zgolj in le koliko evrov imaš pod palcem pa je nekaj povsem drugega. Tako da dileme ni. LP hedonist

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

26. maj 2009 16:40

Da še jaz priložim svoj piskrček. V naši hiši se valja kar nekaj fensi kulijev, ki sva jih dobila ob različnih priložnostih. Ne eden en drug nima "posluha" za kaj takega, kljub temu, da sem jaz leta podpisovala pogodbe in uradne dokumente in bi se še kako lahko delala pomembno s kakšnim dragim Cross kulijem. Bannanna, če nisi prepričana, da bo poslovno torbico sploh nosil, si kar predstavljam, da se tudi z enim pinkalom ne bo važil naokoli.

RadaJem, kar si napisala zgoraj, nikakor ni kmečko. Ko je moj doktoriral, je dobil srčkano kartico (Kužek je pripelzal do vrha stopnic, kjer ga je čakala kost; z enostavnim napisom / You made it!), ki jo ima še sedaj obešeno na vratih pisarne, pa na randi sva šla, o katerem se še po 18-ih letih pogovarjava.

Vanja

strippy  

član od: 18.11.2008

sporočila: 283

26. maj 2009 16:49

Hm, če je terenske sorte, mogoče skok s padalom, polet z balonom, kar je že nekdo pred menoj predlagal, adrenalinski park...

Ali pa slika, na kateri je kot novopečeni diplomant? Narediš fotko, pa daš sliko naslikati. Nekaj podobnega, res bi pa lahko bilo problem naredit dobro fotko. Pa darilo bi bilo narejeno kar nekaj časa po diplomi.

strippy

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

26. maj 2009 16:54

rimljanka je napisal/a:

RadaJem je napisal/a:
Ob diplomi so tako brez vsega, in verjemi mi, da si, kljub temu, da se sliši kmečko in nezrelo in nevemkajševse, marsikateri sveže diplomirani mlad človek želi praktičnega darila bolj kot simbolnega. Kruta realnost. RadaJem

Še kako res. In niti slučajno to ni kmečko, nezrelo, .... ampak nasprotno. Zelo, zelo odgovorno in zrelo. Se pač zavedaš, da si na začetku poti. In z zlatim ali srebrnim nalivnikom si pri tem ne moreš prav nič pomagati, pa če ti je še tako zelo všeč in je polno simbolov.

Tako je. Kdor ni poskusil, ne ve. In ni pošteno in korektno, da napiše, da nekdo, ki nima za toliko in toliko vredno darilo, naj pač ničesar ne kupi. Vendelina jr., res ni. Pa če to seže v tvoj svet ali ne.

 

Ma meni se pa zdi da je to čist odvisno od človeka. Ne predstavljam si, da bi svoji bivši cimri, ki je diplomirala iz agronomije podarila nek fensi zlat nalivnik. Kot prvo, ne opravlja takega dela, da bi ga kakorkoli potrebovala, kot drugo vem da ni tak človek, da bi ji zlat nalivnik kaj pomenil. Po vsej verjetnosti bi bila presenečena, da je dobila od mene tako darilo. Ker po tem, ko sva 5 let delili sobo in si povedali vse, bi pričakovala, da jo zares dobro poznam in da vem kakšne stvari ima rada.

Moj fant na primer je ekonomist, dela na banki. In čeprav ima tak poklic, kjer bi to superfensi pisalo lahko v dnevu neštetokrat uporabil, vem da mu tako darilo ne bi pomenilo nič posebnega. 100% prepričana sem v to, da bi stokrat raje vzel karte za nogometno tekmo, šel na vožnjo s kartingom, na bungee jumping ali pa canyoning.

Čisto odvisno od človeka pač in če je tvoj fant, to pomeni da ga zelo dobro poznaš, da ga poslušaš, si zapomniš njegove želje in zato tudi veš kakšen tip daril mu najbolj ustreza in ga bo najbolj razveselil.

saša

Sporočilo je spremenil(a) spagon dne 26. 2009 16:55

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

26. maj 2009 18:45

no, sej kak mesec časa še mam... sam morm vedno prej študirat ;) aja, tiste želje ki jih slučajno izrazi si jih takoj privošči, to je problem.. terenske sorte je pa njegov poklic, on sam ni najbolj tak... čeprav je bil na svetu najbolj vesel tavelike maglitke ;) hehe bannanna_v_slo ;)

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. maj 2009 20:19

Mi smo za prijateljico, ki si je za študij vzela čas, objavili v časopisu mali oglas. Šel je nekako takole: Nenadoma je diplomirala ta in ta...svečanosti ob obeležitvi tega dogodka se bodo odvijale tam in takrat... naprej se ne spomnim, žurka, ki smo jo pripravili, je bila sijajna.

 

Kaj pa kakšno potovanje, če vama je to všeč?

nola

 

Sporočilo je spremenil(a) nola dne 26. 2009 20:46

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

26. maj 2009 21:01

Sončna očala, da ga ne zaslepi bleščeča prihodnost...

Nasja

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

26. maj 2009 22:53

hihi.. sicer je resno glih ena zlomu.. sam njegov preljubi oakley je men tu mač.. bannanna_v_slo ;)

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti