Nosečnost in dojenje

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

24. jul 2007 17:04

se podpišem po mamamiino sporočilo. nič koliko zgodbic o ženskih travmah sem slišala, ker iz takih in drugačnih razlogov niso mogle dojit. meni osebno se zdi dokaj neokusno, da 2-letni otroci grabijo mamo za prsi. poznam take primere. otroka se da tudi drugače pocrkljat. seveda gre pa tu, tako kot na drugih področjih za lastno prepričanje in osebno mnenje. hvalabogu, da smo si ljudje različni. kakor komu paše. mimika

Milenci  

član od: 12.7.2004

sporočila: 110

24. jul 2007 18:10

Sem v 26. tednu nosečnosti- prva nosečnost. Po pravici povedano me je kar strah dojenja. Mogoče res zato, ker vsi govorijo, kako pomembno je. Potem pa še poslušam, kako lahko boli in kolko časa traja, pri nekaterih da se otrok navadi ipd. Včasih je boljše manj vedet, a ne? Drugače pa moja sestrična še vedno doji svojo 2, 5 let staro hčerkico. Nekateri pravijo, da zato, ker je mala razvajena. Ne vem, mleko vem da je hranljivo. Sama se bom potrudila po najboljših močeh. Če pa ne bo šlo, pač ne bo šlo. Verjetno pa do drugega leta ne bom dojila otroka, ker pač nisem tak človek. Mogoče pa bom, nikoli ne veš.

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

24. jul 2007 19:27

Milenci, najboljši nasvet, ki ti ga lahko dam je ta, da se ne obremenjuj. Želi si, da bi dojila, vendar se s tem ne obremenjuj. V mislih imej, da bo super, če ti bo uspelo, sicer pa se zavedaj, da obstajajo adaptirana mleka. Jaz tudi nikoli nisem kupila nobene škatle za rezervo, niti stekleničke. Vedno se kje najde kakšna dežurna lekarna, če je zares nujno Če pa imaš zadevo doma, pri roki, se hitro lahko zgodi, da prehitro posežemo po njej. Zagotovo te bodo obhajali dvomi, tudi če vama bo dojenje krasno steklo - pride kakšen dan, ko je otročiček bolj siten, pa se ti zdi, da ni več mleka... čez nekaj časa se tudi dojke "navadijo" in ni več navala mleka kot na začetku, pa se mamici pogosto zdi, da v njih ni mleka... polno je takšnih in drugačnih dvomov. Zagotovo. Še enkrat pa ti napišem, nikar se vnaprej ne obremenjuj. Delaš veliko več škode kot koristi! Vsekakor se dobro pripravi na porod in tam sodeljuj z babico, ker je tudi porodna izkušnja izredno pomembna za čimprejšnjo vzpostavitev dojenja. Zelo pomaga, če imaš poleg sebe tudi kakšno mamico, ki jo vedno lahko vprašaš za nasvet. Nasvete svojih mam in tašč pa skrbno pretehtajte, ker se ponavadi popolnoma navzkrižni, čeprav dobronamerni, a navadno "demode". Če boš imela še kakršnokoli vprašanje, me lahko povprašaš na zasebno pošto. Morda sedaj, morda pa po porodu. Vsekakor pa vam vsem toplo priporočam tudi svetovalke za dojenje, ki so izredno prijazne mamice, ki si vedno najdehjo čas za druge mamice v težavah. Zares so plemenite. veverica

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

24. jul 2007 20:58

[citat=--veverica--]Zelo pomaga, če imaš poleg sebe tudi kakšno mamico, ki jo vedno lahko vprašaš za nasvet. Nasvete svojih mam in tašč pa skrbno pretehtajte, ker se ponavadi popolnoma navzkrižni, čeprav dobronamerni, a navadno "demode". To pa ni fer!

 

Pozdravček!

mimika  

član od: 7.1.2002

sporočila: 2107

24. jul 2007 21:18

dragička, mame in tašče, ki se urno sukajo po kulinariki so izvzete . te so še kako in. mimika

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

24. jul 2007 21:46

Oh...   joh...  in...  sploh...    

 

Pozdravček!

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

24. jul 2007 22:02

Milenci dojenje je še najmanjši problem s katerim se lahko obremenjuješ. Mene bolj skrbi kako bodo moje punčke okoli fantov frčale, ko bodo v puberteti.

No zdaj pa resno. Zaradi dojenja se res ne rabiš obremenjevati. Seveda boš lahko dojila to je tako naravno, da ti sploh ni treba misliti na to. Sploh ne študiraj kako bo šlo, pa če ne bo šlo, pa ... Mleka prvih par dni itak še ni veliko, da se ne boš takoj obremenjevala, da mleka ni. Naval mleka je 3-4 dan. Bradavice te bodo bolele, to sigurno, ker niso navajene, bolelo te bo tudi verjetno malo, ampak saj to ni zdaj neka bolečina, da je ne moreš prenesti, sploh pa, da bi že zdaj se sekirala o tem. Nabavi si modrčke za dojenje, ker so praktični, blazinice za dojenje, ker da ne boš imela mokre majce (dokler se ponudba in povpraševanje ne umiri ), pa že sedaj si kupi v lekarni mazilo za bradavice, lahko tudi oblogice (ne vem kako se točno reče ampak v lekarni povej, pa bodo vedele - mislim, da je multi mumm), lahko tudi bepanthen plus. Skratka fino je, da imaš to že prej doma, oz. že v porodnišnico vzemi s seboj. Pazi, da bodo bradavice vedno suhe, in po vsakem dojenju namaži, če te bodo bolele. Če ne drugega je dojenje tudi bolj praktično, se ti ni treba ukvarjati z vsemi temi flaškami, konec koncev je tudi mleko drago, da je joj (kar se mi zdi svinjarija, ker zakaj bi morale mamice, ki ne morejo dojiti toliko plačevati, saj niso same krive, da ne morejo.)

In, če dojenje ne bo steklo? Pa kaj potem, pač ne boš dojila in otrok bo ravno tako zrastel. Samo ne delaj big deal iz tega pa bo šlo.

Glede trajanja dojenja pa se mi zdi, da je to stvar vsake posamezne mamice in otroka in nič se mi ne zdi narobe, če se tudi večji otrok doji. Vak po svoje pač.

Jaz se tudi sedaj v tem in bom hči dojila dokler bo hotela.

Če imaš kakšno vprašanje kar vpraša, pri 3 polno doječih otrocih imam izkušenj še pa še.  Se že počutim kot mlekarna na 2 nogah.

jade

veverica  

član od: 12.11.2001

sporočila: 1038

25. jul 2007 8:48

Dragička, nisem tako hudo mislila, kot se bere. Sem še enkrat prebrala in res ostro zveni. Bolj sem imela v mislih to, da mama svetuje eno, tašča pa racvno nasprotno... predvsem pa to, da se je tudi marsikaj okrog dojenja spremenilo in da ti lahko ravno nasprotno svetujejo. Za hec lahko naredimo majhen test (za mame in tašče otročnic), ki bo Milenci v pomoc: Kaj narediti tam nekje 3-4 dan, kot je napisala Jade, ko bodo dojke trde, boleče zaradi navala mleka? Bi si dale na njih vroče ali mrzle obkladke? Oziroma bi si jih prhale z vročo ali hladno vodo? Še enkrat pa povdarjam, da ste mame in tašče neprecenljive. Svoje ne dam nobene!!!! veverica

Dragička  

član od: 9.12.2003

sporočila: 8688

25. jul 2007 9:03

Žal, ampak, te napadi oz. pripombe na mame in tašče... "pismo rosno", kot da smo nek balast tam iz srednjega veka, neke čarovnice, ki še vedno tlačijo in morijo to zemljo... nek obesek.

Joj, kako sem jaz .

Ne bom se jezila, saj je danes že sreda...

Pozdravček!

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti