Model za kipnik

breskev  

član od: 10.8.2006

sporočila: 55

tema odprta - 21. jul 2007 20:40 | ogledi: 8.075 | odgovori: 30

Mogoče kdo ve, kje bi se dalo kupiti pocinjen model s pokrovom za kuhanje kipnikov v sopari?

breskev

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. jul 2007 13:07

Merkur prodajalne, tudi v Mullerju semjih videla,v tistih pač, ki imajo gosopdinjske potrebščine, pa v Intersparu tudi.

 

Sicer pa gre tudi v modelui za šarkelj, pokriješ s foliijo in zvežeš z vrvico.

 

Mamamia

mamamia

breskev  

član od: 10.8.2006

sporočila: 55

22. jul 2007 19:36

Najlepša hvala. Bom pogledala po teh trgovinah, pa tudi ta oglas je zanimiv. breskev

poloni  

član od: 19.10.2004

sporočila: 123

22. jul 2007 20:11

Jaz ga iščem že več let, pa ga nikjer ni za dobiti. Merkur in Interspar ga zagotovo nimata, tudi v drugih trgovinah me samo debelo pogledajo, ko jim razložim, kaj bi rada. Najprej pomislijo na soparnik za kuhanje testenin, ki pa seveda ne pride v poštev, saj ima luknje. Jaz delam na preprost način: maso vlijem v namaščen manjši lonec (najboljši je tak, ki mu lahko snamemo ročaje), ga pokrijem s pokrovko, vse skupaj pa vstavim v večji lonec, v katerega nalijem vodo do višine treh četrtin manjšega lonca in tudi tega pokrijem s pokrovko. Tako imam lonec v loncu, pa se krasno skuha. Pa še zastonj je. Poloni

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. jul 2007 20:28

 Ta model za kipnik je primerek mojih kao ponesrečenih nakupov. Že več kot deset let leži nekje neuporabljen, ker pač iščem pravi recept. Bil pa je pregrešno drag in sem morala biti precej pridna, da sem si ga lahko za nagrado privoščila.

Pomembno je to, da veš kako izgleda. Prodajalke namreč niso imele pojma, čemu je namenjena ta posoda " za potico", ki ima pokrov.

Tisti posnetek na Bolhi ima še zunanjo posodo, kovinska pa je videti moja podobno kot na  ta na sliki. 

Posodo sem že videla v katalogih, tudi včasih v trgovini. Zadnjič sem bila (prvič) v Ljubljani pri Muellerju, pa so imeli pester izbor posod za peko; lahko predvidevam, da jih bodo imeli pred Božičem, ko se prične s pripravo božičnega pudinga.

Zato mislim, da še niso potonile vse ladje. Obstaja še avstrijska ponudba ( svetujem božični čas), sama pa iščem model za božični kruh ti. stollen, ki sem ga videla tudi v enem od katalogov.

Predvsem pa model prepoznaš po precej visoki ceni. Na prvi pogled je videti  kot (pre)visok model za šarkelj, v sredini ima tudi tulec, vendar ima pokrov, ki se trdno namesti.

Bi pa bila vesela kakega recepta za pripravo v tej posodi.

Želim vam zaželeno senco in delujočo klimo.  

 

F r i n a

breskev  

član od: 10.8.2006

sporočila: 55

22. jul 2007 21:04

Moja prijateljica skozi dela v tej posodi in ga zelo hvali. Receptu se reče Zamorček v srajčki in mislim, da sem ga zasledila tudi na kulinariki. Jaz sem recept že imela, a sem ga nekam založila. Ko jo naslednjič vidim ji bom spet rekla naj mi da njen recept, pa ga bom potem napisala pod to rubriko. Pa tudi Jamie Oliver ima nekaj receptov za kipnik. Ja s trgovkami je pa ponavadi vedno tako, da ko sprašuješ po kakšnih redkih stvareh, te vedno gledajo kot da bi iz lune padla. Tudi jaz sem gledala oglas, toda povsod pri receptih je omenjeno, da mora imeti tudi zunanja posoda pokrov, da se vse kuha na sopari. Tako, da ne vem kako bi se ta obnesla. Edino, če bi jo pokrila z aluminijasto folijo. Pa kolikor se spomnim se ta Zamorček kuha na štedilniku, tako da ne vem kako bi bila primerna ta zunanja keramična posoda. LP breskev Sporočilo je spremenil(a) breskev dne 10. avg 2007 13:05:26

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

22. jul 2007 21:25

frina, mi smo delali en grahov kipnik, torej zelenjavno jed. Če te zanima, ti pošljem recept. Mamamia mamamia

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

22. jul 2007 21:51

Sama sem se s tem modelom prvič srečala pred 14 leti na tečaju pri šolskih sestrah v Repnjah. Model sem nato kupila v Italiji za današnjih 10 €, v Celovcu (bivši Einricher - blagovnica na desni strani, ko se pelješ proti Kiki) pa je bil precej dražji. Napisala bom tri recepte, ki smo jih tedaj delali pri nunah. ČOKOLADNI KIPNIK 7 dag margarine 5 rumenjakov 11 dag sladkorja zmešamo skupaj. Nazadnje rahlo zamešamo na sneg beljakov 10 dag moke, ki smo ji dodali 5 dag čokolade v prahu in žličko kakava ter 0,5 pecilnega praška. (Če pa uporabljamo čokolado, jo naribamo med rumenjake in margarino ter premešamo.) Testo damo v namazan z moko potresen pudingov model. Testa naj bo v posodi 2/3. Kuhamo 1 uro v sopari. Model obtežimo tako, da naj damo kamen. Voda naj sega vsaj do višine testa v modelu. Lonec za soparo mora biti pokrit. Model damo v vročo vodo, ki mora vseskozi vreti. Kipnik serviramo s šatojem, pudingom ali pa oblijemo s čokolado. ŠPINAČNI KIPNIK 3 dag margarine 3 jajca 2 žlici kuhane zmlete špinače 12 dag namočenega ožetega kruha sol, poper, česen, peteršilj 1/8 l kisle smetane 1 žlica moke Vmešaj rumenjake, margarino, kruh, špinačo, smetano in dišave ter na koncu rahlo zamešaj trd slan sneg in žlico moke (mešaj počasi). Testo daj v namazan in z moko potresen model, ga zapri in kuhaj v sopari 45 min. Ta kipnik paše poleg zrezkov v omaki. SMETANOV KIPNIK 3 jajca 1/4 l kisle smetane 9 dag moke sol Vmešaj rumenjake in smetano ter na koncu rahlo zamešaj trd slan sneg nato potresi z moko in rahlo zamešaj. Testo daj v namazan in z moko potresen model, ga zapri in kuhaj v sopari 45 min ob stalnem vretju. Ta kipnik paše poleg zrezkov v omaki.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

22. jul 2007 22:34

Tale Špinačni kipnik pa je sumljiv - močno me spominja na nekaj zelenega s praznovanja, ki je bil na jedilniku kot Špinačna šarlota.

 

Glede pokritih posod sem pa takega mnenja: posoda z zmesjo potrebuje pokrov, ker bi sicer noter prihajala vlaga, ki bi pokvarila izdelek. V zunanjem je voda, ki vre. Če tudi drugo  neprodušno zapreš, potem pride do eksplozije. Pri mirnem brbotanju pa tudi voda ne šprica okrog. Kaj menite vi, ki imate izkušnje ?

 

F r i n a

breskev  

član od: 10.8.2006

sporočila: 55

23. jul 2007 8:32

Malo sem pogledala po svojih kuharskih knjigah in našla zanimiv kipnik iz testenin, kjer ni treba pokriti zunanje posode. Pri Jamiju pa so navodila, da posodo za kipnik pokrijemo s papirjem za peko, z alufolijo ali s krpo, ki smo jo pričvrstili z vrvico. To posodo pa damo v lonec z vodo in ga pokrijemo s prilegajočim se pokrovom. breskev

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti