Kuhanje v vročem času

masenka  

član od: 14.8.2003

sporočila: 170

tema odprta - 19. jul 2007 15:57 | ogledi: 3.007 | odgovori: 22

Čeprav imamo že vegetarijanske jedilnike in ostale, pa me vseeno zanima, kaj kuhati, da je hitro kuhano, okusno in hranljivo, primerno za te vroče dni. Saj tudi stanovanj ne želimo preveč segrevati še z dolgotrajnim kuhanjem.

Hvala vsem za osvežilne nasvete!

Maša

Roncolino  

član od: 26.3.2007

sporočila: 1464

19. jul 2007 16:18

Mislim,da je tale tema že bila odprta,sem jo prej iskala kot zmešana pa jo ne najdem.Iskalnik mi pa ne dela :(.Lahko kdo prilepi link (če je bilo že odprto) drugače se pa tudi jaz priporočam za ideje. Roncolino

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

19. jul 2007 16:26

Mi smo sicer mesojedci, a v vročini pride v poštev le kakšna riba ali belo perutninsko meso, ki je opečeno en dva tri. Sicer pa zelenjava, občasno testenine.

 

na primer: drobno sesekljana čebula, bučke, na kockice narezan paradižnih in paprika, samomalo ogreto na olivnemolju, kup svežih zelišča za začimbo, kapljica vina za okus. Premešano s kuhanimi testeninami je lahek, a nasiten obrok.

 

ali različna zelenjava, na tanko narezana, ki jo dodamo na hitro opraženemu mesu, premešamo, zaliemo z malo sojine omake, limoninega soka in končamo kuanje, dokler jezelenjava še hrustljava.

 

Čičerika z zeleno solato, koruzo in korenjem, na kocke zrezano papriko, narejeno kot soalta. Dodateek: zrezanomeso (kuhana ali pečena perutnina, teletina, tunina, puranja prsa, lahko tudu kakšna šunka9.

 

Hladne juhe: v mešalcu zmiksamo paradižni, papriko in kumare (te imajo veliko vode), dodamo začimbe in pustimo v hladilniku, da se ohladi.

 

Rukola z mocarelo in češnjevimi paradižniki z balzamičnim kisom, lahko z ribami, perutnino, tunino ali brez teh ribjih ozirma mesnih dodatkov.

 

S skuto in zelišči polnjene paprike.

 

naribane bučke in kumare (seveda sveže)  z jogurtom in zelišči.

 

kakšna lahka poletna rižota (rakci, radič)

 

Opečemo rakove repke in prelijemo s stepenimi jajci, v katero smo zamešali sesekljano mlado čebulo in dobro začinili

 

O solatah ne bi razpredala, ker jih je toliko, kolikor imamo domišljije.

 

mamamia

mamamia

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

19. jul 2007 19:55

Jajčna omleta  z vmešanim  sirom in zelišči,  lahko tudi koščki mesa ali salame. Zraven paradižnikova ali kaka druga solata.

Različne testenine z omakami.

Sataraš s kako prilogo ali samo kos kruha zraven.

Krompir s kumarami v solati  in hrenovka ali puranja pečenica (žar klobasica - popečena v ponvi)

Puranji ali piščanjčji zrezki in pire krompir.

Tele stvari sem si dala v plan za naslednje vroče dni.

Cila

masenka  

član od: 14.8.2003

sporočila: 170

20. jul 2007 8:04

Hvala, veliko idej ste natrosile.... upam, da koristijo še komu....... Danes bomo kar krompir s kumarami in hrenovko... Maša

sonchika  

član od: 3.4.2005

sporočila: 731

20. jul 2007 8:14

Veliko čilija. Dokazano hladi. :) Sonja

baredi  

član od: 7.7.2007

sporočila: 31

20. jul 2007 9:21

Jaz si v zeleno solato zmešam RIO MARE.Je zelo nasitno ,s kosom kruha seveda. baredi

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

20. jul 2007 9:43

Poletna solata (vir Naša žena VII/2001) - pravkar sem recept izvlekla iz "naftalina" smo jo pa pred leti precejkrat jedli:

za 4 osebe

4 kuhana jajca

40 dag paradižnika

1 kumara - manjša

2 - 3 čebule

1 konzerva koruze  425 g

tuna iz konzerve   210 g

1 manjša glavica zelene solate ali radiča ali rukola

5 žlic majoneze

1,5 dl jogurta

sol, poper, par kaper, če jih imate

Paradižnike, kumare, čebulo narežemo (kot običajno za solato). Zeleno solato narežemo na "rezance". Dodamo koruzo in v skledi vse dobro premešamo. Obložimo s tunino in narezanimi jajci.

Majonezo, jogurt in začimbe zmešamo in polijemo po solati.

Dovolj je nasitna, da je lahko samostojen obrok.

Cila

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. jul 2007 15:42

Klasični gazpacho: pol kile krušne sredice kilogram in pol paradižnika osminka olivnega olja 3 stroki česna pol kile kumar četrt kile čebule 4 paprike liter in pol ledeno mrzle vode kis, sol Krušno sredico namočimo, da se zmehča, nato jo malo odcedimo in skupaj s paradižnikom, papriko, česnom, oljem, kisom in soljo dobro sesekljamo v mešalniku. Dodamo toliko ledene vode, da dobimo zaželeno gostoto in postrežemo skupaj z nasekljano čebulo, papriko, kumarami, paradižniki in trdo kuhanimi jajci, ki jih jedci dodajajo po svoji presoji. Beli gazpacho: 150 g olupljenih mandljev 2 stroka česna četrt kile krušne sredice 2 jušni žlici kisa slab kozarec olivnega olja ledena voda, sol Krušno sredico namočimo v hladni vodi za pol ure, potem jo malo ožamemo in skupaj z mandlji, česnom, oljem in kisom temeljito sesekljamo v mešalniku. Posolimo in postavimo za bekaj ur v hladilnik. Preden postrežemo, razredčimo z ledenomrzlo vodo. Dodatki: grozdne jagode, koščki vložene paprike, pečena paprika, koščki šunke, popečene krušne kocke. Paradižnikova solata s popečenim kruhom Nekaj zrelih paradižnikov pest izkoščičenih črnih oliv pest bazilike nekaj popečenih kosov črnega kruha, natrtih s česnom in pokapanih z oljem olje, malo kisa, sol, poper V skledo nadrobimo ali narežemo popečen kruh, paradižnike narežemo kar nad skledo, da njihov sok pada na kruh, dodamo olive, sol, poper, malo kisa in veliko olivnega olja. Potresemo z baziliko in pustimo, da se okusi prepojijo. Bučke v marinadi Bučke, česen (kar precej) olivno olje, sol, poper, žlica ali dve vinskega kisa, pol kozarca vina, pol kozarca juhe, žlička sladkorja, malo peperončina, pest bazilike Bučke narežemo na tanke kolobarje, posolimo in jih kakšne pol ure pustimo v cedilu, obtežene s krožnikom. Potem jih ocvremo v olju, še boljše pa bodo, če jih popečemo na žaru. Položimo jih na kuhinjski papir, v posodi, kjer so se pekle, pa popražimo sesekljan česen. Potresemo s peperončinom, zalijemo s kisom, ko malo povre, dodamo še vino in juho. Dodamo sladkor, sol in poper in marinado še malo pokuhamo. V skledo damo plast bučk, ki jih potresemo z baziliko in polijemo z marinado, pa spet plast bučk, bazilike in česnove marinade, dokler ne porabimo vseh sestavin. Pustimo na hladnem nekaj ur. nola

ati zlati  

član od: 24.11.2006

sporočila: 597

20. jul 2007 16:18

Ravno včeraj sem pripravil solato s pariško klobaso.Poleg na kocke narezane klobase sem narezal še paradižnike,3 paprike,debel srebrnjak,1/4 kg fete,pol kg kumar na vrh pa še malo konzervo čičerike in fižole.Bučko narezano na kocke na hitro popražil in ko se je ohladila sem jo vmešal zraven.Začinil sem samo s soljo,kisom,bučnim oljem in čilijem. Zelo okusna je,če enake sestavine zmešamo z majonezo,jogurtom,kislo smetano in žličko gorčice,nato vse skupaj posolimo in začinimo z mešanico solatnih ali mediteranskih začimb. Količina je malo večja,toda bilo nas je 6 in je še za večerjo nekaj ostalo. Samo še kruh in kosilo za peklensko vroč dan je tu. ati zlati

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti