Vlaganje stročjega fižola

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

24. nov 2013 15:28

Sicer ne gre za stročji fižol, ampak za semenskega. Zadnjič sem v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija videla, da gospa Emilija Pavlič iz koprskega studia sama vlaga vse živo in je vroča zagovornica vložene v nasprotju zmrznjene hrane. No, po njenem nasvetu sem zadnjič tudi sama poskusila vložiti fižol v semenu v kozarce, saj je sem med ostalo zelenjavo opzila, da je imela vložen tudi takšen fižol. Ne okisanega, ampak navadnega kuhanega, kot je v konzervah iz trgovine. In šment, (zaenkrat) so se mi je pokvarili 4 od 6 kozarcev ... na zadnja dva pa še zaenkrat čakam. Postopek pa je bil takšen ... fižol sem skuhala z nekaj česna in lovorjevimi listi. Vroče predevala v kozarce in dodala malček soli (nisem hotela sol dodati že med kuhanjem, da ne bi fižol ostal trd) ter zalila z vrelo tekočino od kuhanja, zaprla kozarce in to je bilo to. A sem ga kiksnila s tem, da ga nisem dala še dodatno sterilizirati v pečico, ker z ostalo okisano zelenjavo tega ne delam in ni nikoli nobenega problema?

Aja, pa rada bi imela neokisanega, da ga, poleg za solate, lahko uporabim na hitro za kakšne juhice in priloge.

katjushka

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

24. nov 2013 15:53

Pri nas smo včasih sicer vlagali fižil v zrnju ampak vedno okisanega. V slanici bi se kuhan moral obdržati, ampak bi ga res bilo treba pred zapiranjem sterilizirati.

Lahko pa kuhanega zamrzneš v vrečkah po par pesti za enkratno uporabo.

Sonja

pirnica  

član od: 21.3.2011

sporočila: 689

24. nov 2013 16:02

Katjuška, pa ponavadi rečemu fižol v zrnju. Semenski je pa tisti, ki je namenjen za saditev, sejanje, se pravi, da je za seme.

Sicer pa sem prepričana, da je krivo to, da ga nisi sterilizirala. Da je bolj sigurno, ga je najbolje po nekaj dneh še enkrat. Poizkusi zdaj s preostalima kozarcema.

pirnica

katjushka  

član od: 15.9.2004

sporočila: 1901

25. nov 2013 12:05

Ja, bi res znalo biti tako, poskusim še s sterilizacijo in javim rezutat ...

katjushka

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

25. nov 2013 12:35

Stročnice sodijo zaradi visoke vsebnosti beljakovin med živila, pri katerih se je potrebno zaradi nevarnosti botulizma zelo natančno držati navodil za vlaganje, vključno s tabelami velikosti kozarcev, temperatur in časov sterilizacije; ker na eni strani tvegaš botulizem, na drugi to, da boš v kozarcih dobil en ljubi poc, ki bo primeren samo še za mineštro, in ker se po tretji strani surov fižol v zrnju zelo lepo ohrani kar v naravnem stanju, jaz potrebe po tem, da bi se šel domače izdelovanje konzerv, pravzaprav ne vidim. Jaz delam tako, kot zgoraj piše limnol (da prihranim nekaj časa in elektrike, vedno skuham cel kilogram namočenega fižola naenkrat in ga ohlajenega zamrznem po porcijah). Saj bi malo moralizirala nad verskimi in obrednimi razlikami med zmrzovanjem in vlaganjem, pa na žalost nimam časa, mogoče bo pa kdo drug :))))) lp, proxima

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

25. nov 2013 16:17

proxima je napisal/a:

Saj bi malo moralizirala nad verskimi in obrednimi razlikami med zmrzovanjem in vlaganjem, pa na žalost nimam časa, mogoče bo pa kdo drug :)))))

lp, proxima

Bom jaz - sem ravno v elementu : ker je gospa vroča zagovornica (glej katjushkin dopis), se verjetno boji, da se bi ji zamrznjeni shranki prehitro odtajali in bili posledično neprimerni za daljše shranjevanje.

lp

cervus

mirjam1  

član od: 30.5.2012

sporočila: 9

30. jul 2020 8:41

Pozdravljene,

Sicer je tema že stara, a zame trenutno aktualna. Imam eno vprašanje glede vlaganja fižola. 

Rada bi vložila fižol, a mi je vložen v kisu prekisel, zato sem razmišljala, da bi ga vložila v slanici, a sem, glede na to, da se fižol pri tem receptu samo blanšira in potem v zaprtih kozarcih pasterizira, kako lahko ugotovim, kdaj je dovolj kuhan, da se zaradi premalo kuhanega fižola shranek ne bo pokvaril. Oz. ali katera pozna kakšen recept vložen v slanici, kjer se fižol do konca skuha, ali pa z minimalnim dodatkom alkoholnega (ali jabolčnega ali vinskega) kisa? 'Rimljanka', morda imate vi kakšen preizkušen recept? 

Hvala že vnaprej vsem za odgovore.

mirjam1

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15147

30. jul 2020 12:46

Meni se je tak shranek kljub pasterizaciji pokvaril. Najbrž zaradi prekratkega časa. Sicer mirjam1 običajno se fižol vlaga z vinskim kisom, a ti je ta prekisel? Verjetno bi se dalo z jabolčnim.

Kjer je volja, tam je pot. Trixi

VilmaS  

član od: 10.10.2003

sporočila: 1067

30. jul 2020 13:07

Jaz fižol v osoljeni vodi skuham al dente, nadevam v kozarce, na vrh vsakega vlijem žlico alkoholnega kisa, zaprem in prestavim v na 90°C ogreto pečico. Po 30 minutah grelec ugasnem in pustim, da se kozarci ohladijo v pečici. Pasteriziram samo enkrat.

Količina kisa je tako majhna, da se sploh ne občuti, fižol pa je, ker se pasterizira in še čez noč ohlaja v pečici, ravno prav kuhan.

Na popolnoma enak način vlagam tudi korenček (narezan na kocke ali palčke).

V.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti