Kavbojke in mrežaste nogavice

Jerneja USA  

član od: 24.11.2006

sporočila: 812

7. jul 2007 18:11

Uh, katka, nisi edina. Preden jaz obujem sandale ali kaksne druge odprte cevlje, mora biti zelo vroce. Pri meni so "kratke hlace" tiste na 3/4, pa tudi moja "mini kikla" je kar dalec pod kolenom. Tukaj v ZDA pa so cisto cudni in nosijo flip-flops (japanke) tudi v mesecu februarju. Ma, kaj pa jaz vem... Jerneja USA

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

7. jul 2007 22:52

Anamarija, na vladi sigurno, kjer veljajo protokolarna pravila. Tam ni odprith čeveljčkov, niti sandalov ne. Žabe, samostoječe nogavice celo leto. Krilo obvezno do kolen ali daljše. Ramena se ne smejo videt. Prav tako odprt hrbet ne. Make up umirjen. Barva obleke umirjena. Mislim, saj to je vsesplošno za protokolarni kodeks oblačenja. (nohti na nogah so lahko urejeni še pa še, videt se pa ne smejo...). Itak se dobiva dodatek k plači za obleko.

In potem kodeks tudi na visokih položajih, ja. In tajnice teh visokih položajev prav tako. (Slovenske železnice upoštevajo to). Pa verjetno je še veliko takih služb, kjer je nek kodeks oblačenja obvezen. In če je je fer, da se dobiva dodatek za obleko.

 Ja, tudi jaz ne dojamem tistih flip-flopsov sredi snega, ali pa Teva sandalov... Brrrr...

lidka Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 07. jul 2007 22:53:19

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

7. jul 2007 22:53

me veseli :), jaz se tudi težko slečem...samo na srečo sem bila letos že sorazmeroma zgodaj v Grčiji, tako, da je bil lep uvod in mi je tu sedaj lažje. ma amerikanci :) katka

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

8. jul 2007 10:54

Katka lopatka, tudi jaz raje skrivam kot da pokažem. Razumem in strinjam se, da oblekce in majčke z naramnicami niso primerne za delo s strankami, krilca naj bodo taka, da ne kažeš spodnjih hlačk, nenazadnje naj bo tudi make up in lak za nohte primeren za delo s strankami, vendar poleti nogavice? Tega pa ne morem razumeti, morda pa so naleteli na kakšno uslužbenko z neurejenimi nohti...in temu primerno postopali... Lidka, kaj bi temu rekla, blagajničarka na avtobanki, mislim da še danes dela, je bila brez zob? in se vsaki stranki prisrčno nasmejala, ali je ti ugeldno? Ali ni boljše da se nekaj pokaže, vse v mejah normale, če je lepo za oči? lp P.s In smo spet zašliSlužba bo raje dala dodatek za obleke za zobe pa.... Anamarija Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 08. jul 2007 11:02:52

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. jul 2007 13:01

Mene se po nekaj dneh službe poslali na uvajalni semninar. Že pred skoraj 30 leti so nam povedali, kako je primerno oblačenje za naše delo. Nič kavbojk, nič  žensk v hlačah, minimun nakita. Spominjam se ilustracije, na kateri je bila prsata gospa z oblinim nakitom. To ni bila zapoved, ampak priporočilo. Že takrat so z video kamero in videorekorderjem snemali naše vaje, da smo odstranili napake.

 

Nekaj kasneje sem se  zaposlila v elitnem oddelku nekega podjetja. Tam je bilo zapovedano, da moški nosijo kravate, prepovedan jeans, ženske v hlačah in se je točno vedelo, kako je primerno oblačilo. Seveda je bila razlika med referenti in vodji. Za kršitev ni bilo kazni, samo ne vem, vsi smo se tega držali.

Tak način oblačenja preide v navadoi. Seveda je bilo težko, z začetniško plačo. Reševalo me je dejstvo, da sem sama šivala.

Še vedno trdim, da je odvisno od službe, kako so delavci oblečeni. Bančna uslužbenka je oblečena drugače kot natakarica. Prva naj bi vzbujala zaupanje, druga pa naj bi vzpodbujala porabo.

Pred leti me je znanka odplejala nekam v koroške hribe, kjer je imela bife. Potrebno je bilo urediti pogodbo o zaposlitvi z delavko, ki še ni bila polnoletna.

Nekaj časa sem sedela v kotu tega kao bara in opazovala dogajanje. Tistega dne je prosila natakarica za dovoljenje, da sme obleči kratke hlače. Zunaj je bilo mrzlo, da je pokalo. Tako je stregla oblečena v črn puli, črne nogavice, visoke škornje in oprijete kratke hlače. Po moji oceni je imela za tako oblačenje predebele noge, kar pa očitno n motilo gostov.

Gostje so bili tiste sorte slovenski fantje, zaradi katerih umira podeželje. Zaposleni v dolini, v fabriki ,so poleti delali na kmetiji, pod večer pa viseli v eni izmed gostiln, ki so stalnica na podeželju. Če ga niso cukali kar sami, nekje v svoji samoti. Običajno vozijo stare, pošrafane golfe, nekateri so, tam, bogu za hrbtom, brez registracije. Premožni pa se izkazujejo s terenci.

Gostje so sedeli za točilno mizo in vsakič, ko je omenjena deklica segla v zaboj v kotu po novem pivu, so se na svojih sedežih nalahno privzdignili. Kot v risanki so vselej vsi hkrati pogledali v isto smer, nato pa v dušku spili svoje pošteno plačano pivo ,do dna. Dokler jih (bojda) niso pometli zaradi zapiranja iz gostilne. Deklica se je spogledljivo smejala, blagajna pa je zvenela. Vsake toliko je segla na pult in ga pobrisala. Bi skoraj prisegla, da so tekle sline po pultu.

Nisem verjela svojim očem, da je sredi ledeno mrzle zime mogoče  biti tako zelo žejen. Kar s težavo sem obvladovala izbruh smeha, saj so bile nekatere situacije na moč smešne. Znanka mi je povedala, da se je z zaposlitvijo omenjene deklice promet  bistveno povečal. To dokazuje, da ima vsak način oblačenja  poslovne namene svojo utemeljitev. Tudi nogavice, ki jih je res težko nositi v neklimatiziranih prostorih.

 

 

F r i n a

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

8. jul 2007 13:07

Frina, to se dogaja tudi sredi LJ :) Lastnik kafiča pri naši službi stalno menja kelnarice, ker gleda po stopnji seksapilnosti in načinu oblačenja (oz. dovzetnosti za njegove namige glede tega) in hm, tudi po preizkusu v - svoji - postelji... katka

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

8. jul 2007 16:30

Pravila oblačenja poznajo v številnih ustanovah, ne samo tam, kjer imajo opravka s protokolom.

Se strinjam s frino, sploh glede nogavic. Na krilo iz jeansa res niso nujne, ali kakšno platneno, tudi če je daljše, gre brez nogavic (a z urejenimi nogami, jasno). Za kostim so pa nogavice tudi poleti nujne.

 

Ni dolgo nazaj kar je bila "razpeta" ena od slovenskih bank, ki je uslužbenkam prepovedala nositi hlače v službi, tudi tistim, ki nimajo opravka s strankami. So zadevo malce vzeli nazaj in hlačni kostim je zdaj dovoljen, ne pa kavbojke, berumde ali capri oziroma kakšne športne platnene hlače.

Tudi za moške v številnih službah velja, da ne smejo biti oblečeni v majice (pa čeprav je kakšna lacoste ali fred perry, burlington, dražja od kakšne srajce), pač morajo biti v srajcah in četui so kratki rokavi, je kravata obvezna.

 

Kako daleč natezamo te zadeve glede posega v pravice posameznika je lahko stavr debate, komplikatorji so vedno na obeh straneh. A če si nekje v službi, moraš pač nekaj vzeti tudi v zakup, sploh če imaš opravka z ljudmi. Zase vem: če ne grem nikamor ven, da torej ne bo srečanj z znanci in neznanci oziroma kakšnega sestanka, grem v službo tudi v kavbojkah ali easy oblečena, če pa me čakajo pogovori, s estankovanja zunaj "hiše" in podobno, potem so pa tudi sredi poletja nogavice (samostoječe, jasno, pa še seksi so) obvezen del garderobe.

 

Je pa veliko odvisno tudi od osebnostii in stila vsakega posameznika,  čeprav neka železna pravila vendarle veljajo za vse.  Mamamia

mamamia

jade  

član od: 11.11.2004

sporočila: 6303

8. jul 2007 16:35

Hvala bogu za modro "šihtno" uniformo. jade

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

8. jul 2007 19:48

.....in kolektivni dopust v najhujši vročini............................ rimljanka

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

8. jul 2007 21:03

Rimljanka, prav vroče letos še ni bilo, čakajo nas pa spet deževne prhe... hi, hi... lidka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti