Koper

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

22. jan 2009 9:32

karini je napisal/a:
Ne mislim kraja ampak rastlino.Za kaj se ga uporablja?Lep pozdrav, Karmen(Stara sem 10 let da ne bo pomote.)karini

Karmen, bravo, saj si tako rekoč mali Mozart v kulinariki.

Vsi nasveti in pojasnila, ki so jih članice napisale držijo.

Dodala bom še enega.

Tako kot zelenjava, sadje in ribe imajo tudi začimbe vsaka svojo sezono, te rahle in občutljive, od katerih uporabljamo večinoma sveže zelene dele, kakor koper, pehtran in bazilika so najbolj okusne v toplem delu leta.

Rožmarin, žajbelj, timijan, pa prezimni majaron in šetraj so bolj za zimske jedi, saj prenesejo nizke temperature.

Posušeno cvetje (lavanda, kamilica, lipa), listje in lupine rastlin, ki vsebujejo mnogo eteričnih olj (pomarnče, limone, lovor), semena (kumina, koriander, janež, gorčica), plodovi in korenine (rozine, rožiči, ingver, peteršilj, in hren) so uporabni vse leto.

Prav tako imenovane čezmorske začimbe, včasih so jim rekli kar koloniale. Nekaj jih je z nami že toliko časa, da so postale že naše, domače -  poper, klinčki, pimentova semena, muškatni cvet in orešek, poleg njih pa vsak dan spoznamo kakšno novo.

Moj nasvet je, da uporabljaj začimbe in dišave takrat, ko so najboljše. Ker boš tudi bolj vesela prvega spomladanskega piščanca z zelenim, svežim pehtranom, pa dišeče paradižnikove solate s svežim paradižnikom in pravkar natrgano baziliko, pa lososa s prvim spomladanskim koprom, kot s kakšnim približkom iz zamrzovalnika.

Pozimi je čas za suhe začimbe, pa močne okuse - krompir z rožmarinom pa čebule s česnom, papriko, malo janeževih semen in limone ali gomoljna zelena s suhim majaronom, če si pa prav želiš koprovega okusa, je sedaj sezona za finokjo, ki ni nič drugega, kot kultiviran bratranec divjega. Gomolji imajo navadno še ostanek frizure iz listkov, vendar je njihova aroma in okus le spomin na poletje in zaresne koprove  lastnosti.

Zelo mi je všeč tvoja kuharska radovednost in upam in verjamem , da je takih mladih talentov še veliko med nami.

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti