Kaj počnejo vina aprila?

kresimir  

član od: 25.1.2002

sporočila: 180

tema odprta - 18. apr 2002 23:07 | ogledi: 2.506 | odgovori: 0

Pozdravljeni

˝Največ vin letnika 2001 je v času, ko to prebirate praktično že formiranih, pripravljenih, da jih popijemo. Gre za množična konzumna vina, ki se na policah pojavljajo pod nazivom kakovostna oziroma namizna vina. Nudijo solidno kakovost, prijetno pitnost ter dostopno ceno. Bila so nekakjkrat pretočena, žveplana, olepšana ter poglajena s pomočjo enoloških sredstev. Da bi se zbistrila in dosegla naše police v tem času, so jih zbistrili s pomočjo čistil in filtrirali. Je vino zaradi teh posegov boljše? Prav gotovo ne. Zato pa je vino stabilnejše, robustno, težko se bo pokvarilo in ima podoben okus skozi leta. Takšen, kot ga potrošniki pričakujemo. Prav posebej dobro takšno vino ne bo nikoli. V enem stavku: to so vina, ki smo jih toliko obdelali, da so že dobra.

Na drugi strani so boljša vina tega sveta (predstavljajo bistveno manjši del vinske ponudbe) svojo pot do nas, pivcev, v mesecu aprilu šele začela.

Kaj pa sam letnik 2001 ? Redki so vinarji, ki vam bodo potrdili, da jim je bolj všeč, kot sta bila 1999 in 2000. Letnik je dober, morda prav dober in odlična vina bomo - kot običajno - pili pri vinarjih, ki tudi v manj dobrih letnikih pokažejo svoje mojsterstvo. Prav takšni, ne najboljši letniki, ločijo vinarje na dobre in malce slabše. Vina letnika 2001, ki so že na policah ali pa jih boste pričeli prav kmalu srečevati, ne sodijo med tista, ki vam bodo narisala največ nasmeškov in zadovoljstva na vaše lice. In da nebo pomote: to ni značilnost letnika 2001. Dobra vina potrbujejo svoj čas - ne glede na letnik. Poiščite vinarje, ki se držijo teh pravil in dajejo svoja vina na trg raje kasneje kot prej.˝

Priredil: Krešimir

kresimir

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti