Bob

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

15. jun 2011 14:26

Hoj, hoj!

Pri nas je letos prvič uspel bob. Mislim, da smo ga prejšna leta prepozno sejali in je postal črn.  Letos so ga napadle uši na obeh lokacijah.

 Sem prebirala prejšnja sporočila in me malo skrbi, da smo ga predolgo pustili in bi moral bit že obran. Ežoj kako je pri tebi, si ga že potrgal? Ali ga naj sedaj oberem, sušim, dam v skrinjo? Ga prej olupim?

Prosim za odgovore.... vsi so dobrodošli ne samo Ežojevi..

 

.. lep pozdrav

katti

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

15. jun 2011 16:48

Katti,

meni letos ni bob nič uspel, sploh ni skalil, le dve rastlinici. Uporabni so stroki, kot stročji fižol ( ima ostrejši okus ), potem, če nisi stročje porabila, zrno se veča in je užitno zrno, se pravi olupit ga je treba, lahko pol izluščiš zrno in posušiš kot fižol. Po moje je najboljše postopoma uporabit stročje in pol ko naprej zori, mešanico stročja in oluščenega zrna, za take " čorbice " pa verjetn tudi solate. Verjetno ga nimaš tolk velik, da bi zmrzovala, pa zdi se mi, da je škoda, se mi zdi vsa "domača " zelenjava, je veliko vredna ravno zaradi tega, ker gre direkt s grede v lonec. A bi lupila ali ne je odvisno, kdaj ga obereš, pozna se po tisti lupini, saj boš videla, če je uporaben kot stročje, je lupina sočna, drugač je že posušena ( vlaknasta ) in je treba uporabit le zrno.

ežoj

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

15. jun 2011 21:51

Meni je bob lepo prišel ven, ampak zdaj se je ves polegel , tako, da sem ga privezala ob oporo. Meni stročje ni všeč, sem rekla, da bom samo zrna uporabljala, pa sem pred dvema dnevoma en strok odprla, zrnje je za en mali noht veliko. Bom še počakala.

lp

cervus

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

16. jun 2011 21:04

Hvala za nasvete. Tudi jaz sem odprla pa je še zelo majhen, tako, da z zrnjem zaenkrat še ne bo nič. Bom pa probala eno čorbico s stroki skuhat.

katti

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti