Vitamini, minerali v sadju, zelenjavi

Mooojca  

član od: 22.5.2004

sporočila: 7

tema odprta - 6. jun 2007 23:48 | ogledi: 16.092 | odgovori: 17

Spoštovani!

Zanima me, kje bi lahko dobila podatke o tem, katere vitamine, minerale itd. najdemo v posameznem sadju in zelenjavi in v kakšnih količinah (npr. na 100 g). Morda obstaja kje kakšna razpredelnica o tem. Rada bi tudi vedela, v kolikšni meri se te snovi ohranijo po tem, ko živilo toplotno obdelamo (npr. skuhamo na pari, spečemo ...) ali zamrznemo.

Že vnaprej hvala in lp.

Mojca

Tarja83  

član od: 17.11.2006

sporočila: 273

7. jun 2007 5:57

Veliko lahko najdes na spletnih straneh trgovin Tuš ina Spar kje je pod rubriko Sadje in zelenjava lepo opisano po abecedi. Lp,Tarja Tarja83

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

7. jun 2007 7:07

Po toplotni obdelavi vsako sadje ali zelenjava izgubi vitamine in minerale. Dalj časa določeno sadje ali zelenjavo toplotno obdeluješ, manj je vsega noter. Zakaj pa bi rada do grama natenčno vedela koliko je vsega v sadju in zelenjavi? A je za to kakšen poseben vzrok? Kyara

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

7. jun 2007 7:18

Pri toplotni obdelavi se vitamini precej uničijo, minerali pa ne, razen, kar jih gre v vodo, ki jo odlijemo. Tabela, ki jo je objavila terlikar je v redu, le tam, kjer so črtice, ni mirodajna. Če pogledaš npr. špinačo, je pri K in Na črtica, kot, da ju ne bi bilo v njej.

Podobni podatki so tudi tukaj, le, da je še holesterol zraven, pa K ni.

<http://www.planet.si/portal/site/planet/template.M

> Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 07. jun 2007 07:22:31

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

7. jun 2007 9:46

Eh, ravno zdaj berem knjigico Super živila, v kateri piše, da ima vsa hrana, ki jo mi uživamo, tudi do 4x manj koristnih snovi kot je imela pred npr. 100 leti. Če je biološko pridelana, je mogoče malo bolje. In to zaradi pretiranega kmetovanja, zaradi škropiv... Potem se pa sprašujem, ali so to resnični podatki, ali so zadaj kakšni drugi interesi proizvajalca prehranskih dodatkov.

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

9. jun 2007 10:06

Zeliščar Ivan Maršič iz Škofljice priporoča knjigico od Amanda Ursell: Vitamini in minerali. ann

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

9. jun 2007 14:18

Sy, kako pa vedo, koliko je bilo pred sto leti mineralov in vitaminov v sadju in zelenjavi? Takrat analitske metode niti slučajno niso dovoljevale tako natančnih analiz. Konec koncev so ime dobili 1912 leta. Številne so odkrili šele po tem letu.

Saj ne rečem, da je vitaminov v sadju in zelenjavi zdaj enako ali več, kot jih je bilo takrat, pa vseeno. Bolj se mi zdi pomembno, da vemo, da so eni topni v maščobah, drugi v vodi in je seveda odvisno, kolikmo jih v tankem in debelem črevesu preide v kri tudi od tega, v kakšni kombinaciji jih pojemo.

rimljanka

Mooojca  

član od: 22.5.2004

sporočila: 7

10. jun 2007 23:47

Hvala vsem za odgovore. @Lijana: ta Planetova stran se mi zdi zelo uporabna. Hvala. @Kyara: Radovednost v tej smeri mi je spodbudilo dvoje. Pred kratkim so pri 3,5 leta starem sinu odkrili slabokrvnost, dobil je sirup z železom, ki ga je, po nasvetu pediatrinje, priporočljivo spiti s precej C vitamina, ne pa s pijačami, ki bi vsebovale veliko kalcija, ker kalcij in železo tekmujeta za svoje mesto v telesu (no, glede živil s vit. C in kalcijem sem si bolj na jasnem). Pred kratkim pa so svaku odkrili, da ima premalo kalija, pa smo se doma spraševali, katero živilo ga ima kaj več (menda banane). @Rimljanka: se zelo strinjam s teboj, kombiniranje (kot pri prej omenjenem železu z vit. C) se tudi meni zdi pomembno. Malo bom res pobrskala po priporočeni literaturi, zanima me tudi, kakšne so priporočene dnevne količine posameznih vitaminov in mineralov. Malo bi se rada razsvetlila v tej smeri in izboljšala domače jedilnike, ker se mi zdi, da uživamo precej enolično hrano. Hvala bogu, da je ponudba sadja in zelenjave vsak dan bogatejša. Mojca

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

11. jun 2007 12:39

Mooojca, količine vitaminov in mineralov so kot količine kalorij, ki jih potrebuješ, niso za vse ljudi enake... Če veliko športaš, recimo, rabiš več. Če delaš v slabih pogojih, tudi... Če si noseča ali dojiš, sploh... Splača se poznat kake znake, ki pomenijo pomanjkanje določenih vitaminov (bele črtice na nohtih, krči v mečih, bledica...), pa potem sama nekak veš, če ti kaj manjka. Recimo zdaj, ko me začnejo grabit krči, pojem kako banano, naribam več sira in popijem kako Mg šumenko, da dobim vse tri (kalij, kalcij in magnezij). Če sem bleda in omotična, grem kdaj na horseburger in probam malo večkrat spečt kako meso... ko sem skoz bruhala, sem pojedla čim več jogurtov in mleka, zaradi kalcija, ker zobje itak nasrkajo pri tem... Sigurno je pa najboljše, da sproti paziš, da je hrana čim bolj raznolika - najlažje se pa to naredi z radovednostjo: o, lej, vijoličasta bazilika, to moram probat, pa zelene že dolgo nisva jedla in bogve kak okus ima tisto čudo... In probaš... Greš na tržnico in kupiš sadje in zelenjavo, ki je mogoče ne poznaš tako dobro ali je ne kupiš vsak dan... Seveda pa še vedno glavna sezonska zelenjava, itak, samo nekateri kuhajo jeseni samo repo, drugi samo zelje, čeprav sta oba v sezoni recimo... Ne mislim, da je treba kupovat neko eksotično sadje (čeprav pozimi bognedaj, da ga ne bi bilo;) Dostikrat prezremo čisto domače vrste... Moja mami razen za v juho ni nikoli uporabljala zelene, recimo, ali pa nadzemne kolerabe se tudi ne spomnim... Pa se veliko teh zelenjav da naredit tudi na druge načine kot v juhi, kjer se po 3 urah počasnega vrenja vse skup že precej uniči... Priporočam tudi kombiniranje kuhinj - naša zelenjava na kitajski način, pa potem mešane italjiansko-kitajske kuhinje... Potem je bolj pestro:) In naenkrat se da vse, kar vidiš na tržnici porabit... Meni je pravi gušt odkrivat nove hrane, jedi, okuse... Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti