Zasteklitev balkona

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

tema odprta - 31. maj 2007 22:14 | ogledi: 14.777 | odgovori: 11

Lep pozdrav!

Zanimam se za zasteklitev balkona. Na kaj moram biti pozorna? Ali pozna kdo kakšnega dobrega izvajalca? Želim vsekakor kvalitetno zadevo.

Vsakega nasveta bom zelo hvaležna.

Hvala, Karmen

jessy6

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

31. maj 2007 22:37

No, ko boste že na to temo pisale (mi je tole prišlo kot naročeno, hvala, jessy6), lahko pritaknete še kaj na temo strehe na balkonu. Bi jo imela, ker sem v zadnejm nadstropju, ne morem zastekliti, bi pa rada, da mi dež ne pada v dnevno sobo. Saj je mali balkonček (2 kvadrata), ampak je.

Hvala.

 

(jessy6) upam, da ti nisem v zelje skočila.

rimljanka

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

31. maj 2007 23:30

Letos je moja prijateljica zasetkila balkon, prazvaparv ložo. Skupaj z njo sem skoraj doktorirala na tem projektu. Balkon je zastekljen, zato lahko natresem nasvete.

1. Pri upravniku preveriti, če obstaja tipski projekt in če sploh lahko zaprete balkon. Gradbenega dovoljenja in podobne dokumentacije ni potrebno narediti.

2. Kosntrukcija mora biti trdna in varna. V tem primeru so na balkon ( gre za ložo) privarili železni okvir 10 x 10.

3. Odpiranje oken. če je več oken, boste imeli težave z gibanjem po balkonu, ker se okna odpirajo navznoter. Dobra rešitev so drsna okna.

4.Senečenje. če boste  izbrali rolete, pomislite, da bodo tista grda držala štrlela v prostor, sploh če jih bo več. Rešitev je spuščanje rolet na elektriko.

5. Izbira stekel- zasteklitev prilagodite zunanjemu hrupu.

6. Izolacija. Če bo prostor namenjen stalni uporabi ( računalnik, pisalna miza ipd.), je potrebno izolirati strop in tla, ter del pod okni. Razmislite tudi o ogrevanju, najbolje je napreljati dodaten radiator. To opravite poleti, ko spustijo vodo iz sistema, če ne, je treba doplačati.

7. Če se ureja prostor na balkonu kot mala soba, pomislite tudi na električne instalacije za vtičnice.

8. Sobe je potem precej težje zračiti, ker se zrak zadržuje med obema prostoroma.

 

9. Nadstrešek, preveriti pri Upravniko, če je dovoljeno, mislim, da je potrebna lokacijska informacija ( občina ). Tudi tu mora biti konstrukcija zanesljiva in trdna. Gradbeni strokovnjak, ki je nadziral gradnena dela na omenjenem balkonu ( frišno upokojen gradbeni tehnik in dolgoletni vodja gradbišč), mi je pokazar nadstešek, ki je izdelan iz plastike, ki ima videz debelega stekla. Pravi, da je to kvalitetna izvedba, da pa je material precej drag.

10. Premislite, ali bo polica zunaj ( pozor,tja sedajo golobi), ali v notranjasti in iz kakega materiala bo narejena. Marmor odsvetujejo, ker je prevez porozen.

11. Pazite, kako bodo merili.

Omenjena dela ( 8m krat 1, 60m) je opravilo več gradbenikov, ki so se med seboj skregali. Okna je izdelal AJM in pooblaščeni monter, ki je tudi postavil konstrukcijske zahteve.

 

Več tehničnih podrobnosti  zaenkrat ne morem napisati, ker sem v srednji šoli pred celim razredom profesorju tehničnega pouka obljubila, da se ne bom nikoli ukvarjala z gradbeništvom.

F r i n a

gyokuro  

član od: 24.8.2006

sporočila: 16

1. jun 2007 7:42

Moje izkušnje z zasteklitvijo balkona v bloku so bile precej zanimive. Sama naloga ni bila preveč težka, ker sem dejansko rabila dobro izbrat proizvajalca/monterja oken, ki bi bil pripravljen še izolirati stene in strop. Meni so to zelo korektno opravili fantje iz podjetja Nagode iz Postojne. Kot je Frina rekla je dobro sodelovanje z upravnikom bistvenega pomena, drugače se štorija razplete bolj v smer prijavljanja išpektorju in nadaljnemu veselemu kompliciranju. Jaz sem zato naknadno zbirala soglasja vseh etažnih lastnikov, da je bil mir, čeprav se z upravnikom še danes grdo gledava. Pomemben faktor je torej tvoje poseganje v zunanji izgled objekta in skrb za izgubo toplote, če živiš v večlastniški stavbi seveda. V tem primeru je tudi nemogoče dobiti lokacijsko informacijo za zasteklitev balkona, lahko ti jo pa izdajo za menjavo oken, če se počutiš bolj varno. Na področju zastekljevanja blokovskih balkonov je po mojih izkušnjah taka megla, da je najpomembnejše soglasje sosedov in posvet z upravnikom. Ogromno koristnih informacij na to temo boš našla tudi na: http://www.podsvojostreho.net/index.php?c=0 Pa veliko sreče pri zastekljevanju gyokuro

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

1. jun 2007 9:37

frina in gyokuro, resnično iskrena hvala! Obvladata zadevo! Priznam, frina, da na nekatere stvari še pomislila nisem. Grem v raziskovanje. Hvala še enkrat in lep pozdrav, Karmen jessy6

mufin  

član od: 19.11.2004

sporočila: 259

1. jun 2007 11:38

Malo o legalnosti gradnje... Za zasteklitev balkona, gradnjo nadstreška na balkonu ali pa za zamenjavo oken istih dimenzij ni potrebna lokacijska informacija. Občina jo sicer izda, saj na ta način malo zasluži. V primeru večstanovanjskega objekta pa je potrebno soglasje upravnika objekta oziroma če upravnika ni soglasje vseh etažnih lastnikov. Metka mufin

jessy6  

član od: 13.2.2006

sporočila: 764

1. jun 2007 12:19

A obstaja za to soglasje etažnih lastnikov kakšen obrazec, ali enostavno napišem pojasnilo na list in jim dam v podpis? jessy6

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

1. jun 2007 12:24

Se navezujem na muffin: v lokacijski informaciji tudi piše, kateri prostorsko ureditveni dokument (PUP, ZN) opredeljuje lokacijo, na kateri je objekt in kakšne robne pogoje postavlja (npr: koliko so lahko robovi balkonov, nadstreščkov ipd največ oddaljeni od sten ipd...) Če dobro pogledaš frinine točke (s tem, da bi se pod točko 1 in točko 8 še dalo kaj dodati) in če vsaj na dve od njih sploh nisi pomislila - je objektivno ceneje in manj naporno, če za tole v štartu vzameš arhitekta. Vendelina jr.

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. jun 2007 19:50

Balkon, pardon, loža, se nahaja v največjem bloku v našem mestu. Obstaja projekt pri upravniku, ki pričakovanih podatkov ( izmer in podobno) sploh nima. Samo barvo, pa še to ne po RAL, navaja le število oken, nič drugega .Edina napisana mera je dolžina lože, to je 8 m.

Moja prijateljica ima edini balkon, ki je zastekljen v skladu s tem projektom, vse ostalo je bolj ali manj grozljiv približek.

Najprej sem preverila potrebnost lokacijska informacije in  ni bila potrebna.

F r i n a

Minka  

član od: 29.10.2004

sporočila: 29

3. jun 2007 8:52

Lahko tudi povprašaš kakega arhitekta, ki svetuje preko spleta

posavec  

član od: 23.12.2007

sporočila: 71

18. maj 2008 10:22

Tudi sam sem se odločil, da si bom dal zastekliti dva blakona, ( v stanovanjskem bloku ) pa se še odločam med navadnimi okni ali drsnimi. Balkona nista velika tako, da bo vsak nasvet, vaša izkušnja, morda mnenje dobrodošlo. lep dan še naprej, posavec

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti