Kako ravnati z vokom

skledca  

član od: 21.11.2006

sporočila: 10

tema odprta - 17. maj 2007 9:57 | ogledi: 4.539 | odgovori: 12

Opogumila sem se in nabavila vok- zdaj pa vprašanje: kako ga pripraviti na uporabo? Prebrala sem, da mora pravilno dozoreti, drugače se hrana v njem prime.

Vok je "cast iron wok enamled"- in v nemščini :gusseisen emailliert. V navodilih piše, da ga je treba segreti in vanj dati olje, nato pa ga obrisati s papirnato brisačko. Vendar pa to ne gre, ker je tako hrapav, da brisačko strga in v njem so ostali svaljki brisačke :) Bojim se, da sem ga že v štartu preveč segrela in vlila preveč olja (zakadila sem celo kuhinjo), zdaj pa je na dnu voka nekakšen siv oljnati madež.

Še nekaj: nikjer ne piše, ali ga lahko pomivam z detergentom ali ne?

Upam,da mi bo kdo znal pomagati in lep pozdrav.

skledca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. maj 2007 10:48

 

Vok zdaj dobro operi z vročo vodo, da spraviš ostanke papirnate brisače stran. Potem ga dobro osuši. Ne uporabljaj detergenta.

 

Ko začneš uporabljati vok, najprej segrej praznega. Ko se iz njega kadi, dodaj olje in takoj začneš dodajat sestavine. Prav zaradi tega, ker je olje v vročem voku takoj segreto, moraš imeti vse sestaviine že zrezane in pripravljene pri roki, saj vok ne pozna počasnega praženja in mešanja, kot počnemo z našo hrano (ko lahko med praženjem čebule zrežeš še vse ostalo....). V voku je hrana gotova v petih, desetih minutah, saj zelenjava ne sme biti uvela, ampak mora sveža in hrustljava.

 

Sicer pa imaš veliko o pripravi hrane v voku (in tudi o različnih vokih) v forumu Eksotična hrana (ali Eksotične jedi, ne vem prav).

 

Dobrodošla med "vokoljubci", Mamamia

mamamia

skledca  

član od: 21.11.2006

sporočila: 10

17. maj 2007 11:18

Pozdravljeni, mamamia- upala sem, da mi boste vi odgovorili, ker sem prebrala že več vaših postov. Vem, da obvladate in hvala za tako hiter odgovor! Stvar je v tem, da je na dnu kljub pranju z vročo in vrelo vodo in detergentu (malo me je panika, ker se bojim, da sem ga uničila) še zmeraj siv oljni flek... Vsakič, ko ga splaknem, je voda mastna, ampak nič ne kaže, da bi se ga dalo dobro pomiti. Vok sem prvič res močno segrela, pa se ni nič kadilo. Je pa bila vsa kuhinja v dimu, ko sem vanj vlila olje. To ne more biti dobro- ali zdravo, ne? Še eno vprašanje: arašidovo ali sezamovo olje za visoke temperature? Imam že vse sestavine pripravljene, zdaj me pa heca vok :( skledca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. maj 2007 11:57

 

Skeldca, moj vok je po dnu že opraskan, pa še kar delam v njem. Tako da tudi s tem flekom ne more biti kaj hujšega, vsaj zdi se mi tako.

 

 Sezamovo olje je prava izbira, tudi zaradi okusa jedi, arašidno pa tudi zelo uporabno. Če uporabim arašidno, potem jed čisto na koncu, tik preden jo dam na mizo, malo poškropim s sezamovim, se lepše sveti in piko na i še dobi s tem.

 Tako da kar veselo na delo.

Na zasebno pošto sem pa poslala link z debato o voku in pripravah kitajskih jedi.

 

Lep pozdrav in veliko užitka, mamamia

mamamia

skledca  

član od: 21.11.2006

sporočila: 10

17. maj 2007 13:41

Brskala sem po netu in prebrala veliko o tem, kako mora vok dozoreti. Pa tudi o tem, kako ni dobro za zdravje, če prežgeš oblogo proti prijemanju- piše na škatli, da jo moj vok ima. Kljub naporom in pomivanju se "mucki" papirnate brisače še držijo. Siv flek od olja tudi. Mislim, da danes slabo kaže s kosilom. skledca

skledca  

član od: 21.11.2006

sporočila: 10

17. maj 2007 14:15

samo še nekaj- poleg tega, da sem še zmeraj zaskrbljena glede obloge(je možno, da je prežgana?) : kdaj je olje dovolj segreto in kdaj preveč? Če se kadi, je verjetno preveč? A je treba zmanjšat temperaturo plošče štedilnika takoj, ko daš noter meso? skledca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

17. maj 2007 14:51

Skledca, ne nižat temeprature, ko daš meso v vok, saj v visoki vročini je štos kitajske kuhinje. Olje se ne sme kaditi, zato sem napisala, da takoj, ko daš olje v razgreto posodo, daš noter meso ali čebulo oziroma tisto, kar veleva recept. Olje je v trenutku vroče, ko ga zliješ v razgret vok, če se kadi, pomeni, da je prežgano in ni dobro za zdravje.

 

Meso peci v olju v majhnih porcijah, ne vsega naekrat, če ga delaš več, ker potem se bolj cmari, smisel voka pa je v tem, da živila na visoki vročini takoj zakrknejo in vsi sokovi ostanejo v njih in je meso zato soččno, zelenjava pa okusna. Čeprav se kakemu tradiconalistu zgodi, da reče, da je jed sicer dobra, ampak zelenjava malo premalo kuhana (kot je rekla moja tašča, ko je prvič poskusila kitajsko hrano). Pa saj smisel dobre zelenjave ni v tem, da je mehka in razkuhana, pač pa čvrsta in okusna, akr v kitajskih jedeh gotovo je.

 

Če hočeš, tibom na zsebno pošto poslala kak recept. Imaš pa tam že link do foruma o kitajskih jedeh in voku, če si morda spregledala.

 

Pozdrav, Mamamia

mamamia

skledca  

član od: 21.11.2006

sporočila: 10

18. maj 2007 14:15

Po dolgem iskanju sem našla tole (če se bo še kdo spraševal, kako pripraviti vok iz gusa na uporabo): pomiješ, vliješ v hladen vok malo olja in segreješ, da se kadi. To ponoviš trikrat, pa je! Po uporabi pa se zares lepo pomije samo z vročo vodo. Mamamia, link mi je pomagal pri pripravi kosila- HVALA!!! Imeli smo piščanca, zelenjavo in riž. Bilo je kar dobro, edino omake ni bilo dovolj- malo suho. Recepti bi bili zelo dobrodošli, sploh kakšni nezakomplicirani :) In z omakco. Pa še nekaj: če najprej dam v olje nariban ingver in česen, moram to samo popražit in vzet ven, ali lahko pustim v voku? Prijateljici se namreč ravno ingver vedno grdo zažge na dno. Hvala za pomoč in lep sončen pozdravček! skledca

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

18. maj 2007 17:19

Kaj pa delaš, da daš notri samo nariban česen in/ali ingver - in NIČ drugega zraven? Jaz sicer nisem tako v kitajski kuhinji doma , da bi končne sodbe dajala, ampak po nekaj letih z vokom, bi jaz narezano meso na košče dala v paco (in potem tako obogateno meso v olje), kjer je nekaj od omenjenega (ingver ali česen), ker naribani česen "spodaj brez" je malo težko iz vročega olja jemati. Vendelina jr.

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

18. maj 2007 17:27

Česen in ingverdaš v olje, dvakrat premešaš in tako meso zraven. Nič ga ven ne pobiraš. In ne naribanega, ampak drobno sesekljanega - razlika je namreč olčitna.

 

Za omakico pa je najbolj enosatvno: riževo moko zmeša z malo sojine omake in malo vode, lahko dodaš še ostrigino omako, ni pa nujno. razmešaš, da ni grudic, in tik pred koncem vliješ v vok, malo pomešaš in pokuhaš in ena od osnovnih omak je tu. Koliličino in okus pač prilagajaš (več soje ali ostrigine).

 

ti bom na ZS poslala recepte. Mamamia

mamamia

Elen  

član od: 5.9.2005

sporočila: 201

18. maj 2007 21:10

Jaz bi pa tudi tale link in kakšen bolj osnoven recept. Sem začetnica kitajske kuhinje. No, po pravici... vok je doma, a nikoli še v uporabi.Malo (berite veliko) zaradi lenobe, straha, čeprav se jaz zgovarjam na nosečnost Elen

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti