Nordijska hoja

kraljevic  

član od: 25.8.2006

sporočila: 12

tema odprta - 4. maj 2007 10:27 | ogledi: 6.746 | odgovori: 12

Hojla!

A je kdo že preskusil t.i. Nordijsko hojo? Menda je zelo popularno in zdravo. Zasledil sem, da moraš za pravilno izvajanje tega športa na tečaj, jaz pa v tem ne vidim nič kaj takega, da ne bi mogel tega početi kot samouk.

kraljevic

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

4. maj 2007 11:29

kraljevic, nordijska hoja je super zadeva. Ni pa ti treba na tečaj, čeprav je res, da jih zdaj organizirajo povsod in tudi brezplačne predstavitve nordijske hoje (s ciljem, da na teh brezplačnih tečajih kupiš, po ugodni ceni, jasno, palice).

 

Sama imam navadne pohodniške palice, "keč" je v tem, da si jih nastaviš na pravo višino in poskrbiš za pravilno koordinacijo gibov, torej usklajeno gibanje rok in nog. Osnova - korak z desno nogo in istočasno z levo roko tak gib, da je palica ob dvigu noge v višini pete, ko se noga spusti pa zapičiš palico v tla, je kar dovolj.

Za pravoverne kak tečaj te hoje res ni odveč, jaz, ki so mi pohodniške palice le pripomoček pri hoji navkreber , sem zadovoljna s tem, da lepo usklajujem ritem gibanja rok in nog.

 

Mamamia 

 

mamamia

Sweetie  

član od: 22.1.2004

sporočila: 1268

4. maj 2007 13:54

Kakšen tečaj neki, vse najdeš na internetu, tudi kakšen video, ki pokaže tehniko, in kot je že mammamia rekla, je treba samo vskladiti gibe. Najprej ne bo šlo, potem pa vedno bolje. Ključno je, da so palice nastavljene na tvojo višino, pri čemer bo verjetno pomagal že prodajalec v trgovini. Ta hoja je super, porabiš veliko več kalorij (mislim da 30%), hkrati pa razbremeniš kolena in kolke, kar je zelo pomembno. Pri tej hoji si vzravnan, delajo ti tudi mišice zgornjega dela telesa in vsaj zame, je to mnogo boljša varianta od jogginga. Sweetie

atos  

član od: 30.10.2008

sporočila: 105

20. jan 2011 14:26

Da ne odpiram nove teme, bom vprašala kar tukaj: Na kaj moram biti pozorna, ko kupujem palice za nordijsko hojo? Pozdravček! atos

adalbert  

član od: 2.2.2008

sporočila: 285

20. jan 2011 14:40

Ko sem začela z nordisko hojo mi jih je priporočal vaditelj.Paziti je treba na velikost, se morajo prilegati telesu, da so lahke palice in konice trpežne. Tu tu se je pametno odločiti za malo dražje modele,pomembna je kvaliteta.Pa prijetno hojo, moje palice preveč časa samevajo. adalbert

atos  

član od: 30.10.2008

sporočila: 105

20. jan 2011 18:58

Adalbert, hvala. Kateri pa so tiste "kvalitetne", res ne bi rada kupovala neke poceni variante? V programu za rekreacijo (ki se ga bom udeležila) bo tudi nordijska hoja, ampak jih nimajo za sposojo . Zato bi si rada kupila nekaj kvalitetnega, pa sem na tem področju čisto bosa. Nebi pa rada prišla v trgovino brez vede. atos

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

20. jan 2011 23:14

Mogoče lahko jaz pomagam. V jeseni sem bila na tečaju nordijske hoje, ki ga organizira zdravstveni dom brezplačno. Super stvar! Hodili smo lahko s pravimi finskimi palicami, ker jih je imela gospa za vsakega od nas tečajnikov. Hodila sem s palicami Exel, 80% karbona. To je največji odstotek karbona, ki ga lahko dobiš. Karbon skrbi za prožnost palic, hkrati pa so peresno lahke. Cena takih palic: 100 eur. Mogoče je cena tudi razlog, da si jih za enkrat še nisem kupila. Ko si jih bom kupila, bodo sigurno take kot sem jih imela na tečaju. Problem pa je dobiti take palice. Na internetu je samo ena stran, ki jih ponuja. V večini športnih trgovin se jih ne dobi, baje da se jih da naročiti v Tomas sportu. toliko informacij imam. Splošne smernice za palice za nordijsko hojo: - so cele, niso zložljive - priporočjivo čim večji delež karbona - imajo poseben pasek za pravilno gibanje rok - spodaj nima vzmeti, ker so palice zaradi karbona prožne - najbrž sem še kaj pozabila Gospa, ki nas je vodila na tečaju, je rekla, da si pravo višino palic najlažje izračunaš: telesna višina - 50 cm.

Asja  

član od: 23.10.2002

sporočila: 515

21. jan 2011 8:53

Ne strinjam se z mnenjem, da tečaja nordijske hoje ne potrebuješ. Mene kar glava zaboli, ko vidim koga s palicami za nordijsko hojo, hodi pa kot bi hodil brez palic. In teh ni malo! Uporabljajo samo polovico mišic kot bi jih sicer.

Jeseni sem bila na tečaju nordijske hoje. To ni nekaj, ko si rečeš: zdaj pa grem na nordijsko hojo... tega se je pač treba naučit. Od tega, kako se držijo palice, kako se drži telo, kako delajo roke... do tega, da je treba palice pri iztegu roke izpustiti in nato ujeti (zato so palice s paščki).

Reklame za tečaj ne bom delala, bom pa priporočila vsem, ki jih zanima nodijska hoja, da se vključijo v tečaj. V spomladanskem času jih je dovolj.

Lp, Asja

neny111  

član od: 29.10.2007

sporočila: 358

21. jan 2011 9:22

Asja, pod tole se podpišem neny111

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti